

Mikronize toz kükürdün birim alana uygulanacak miktarı toprağın bünyesine ve uygulama şekline (serpme-bant) göre değişmektedir. Tablo-1’de 20 cm kalınlıkta 1000 m2 alanda
bulunan toprak miktarının pH değerinin azaltılması için gereken mikronize toz kükürt miktarı verilmiştir.Bağ yetiştiriciliğinde toprak kalınlığı olarak 50-60 cm kalınlıktaki bir toprak
tabakasının pH değerinin azaltılması planlanmalıdır.Yeni tesis edilecek bağlarda asma dikim çukurlarının açılmasından önce, mevcut bağlarda ise sonbahar veya ilkbahar
başlangıcında kükürt uygulaması yapılmalıdır. Kükürt uygulaması yapıldıktan hemen sonra mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Toprağa karıştırılmaması durumunda rüzgar yolu ile
uçuşabileceği gibi, güneş enerjisi yolu ile kükürt okside olarak uçuşur.Bağ tesislerinde istenirse uygulanacak kükürt miktarı birkaç yıla bölünmek sureti ile de yavaş yavaş pH
azaltılması yapılabilir. Element kükürt yerine demir sülfat (FeSO47 H2O), alüminyum sülfat (Al2(SO4)3, amonyum sülfat, amonyum tiosulfat, potasyum tiosulfat gibi bileşikler
kullanılması durumunda pH değerinde bir azalma meydana gelebilir, ancak element kükürt kadar etkileri görülmez. Bunun nedeni bünyelerindeki % S miktarının element kükürde
oranla çok daha az olmasındandır. Mikronize toz kükürt yerine granül veya iri öğütülmüş kükürt kullanılması durumunda istenilen pH azalması meydana gelmez. Bu durum
Tablo-2’de gösterilmiştir.
Tablo-1: Kükürt tavsiyesi
Toprakta pH değerinin azalması ile birlikte daha önce alınamaz formda olan besin elementlerinin alınabilir hale gelmesi ile toprak E.C değerinin (tuz konsantrasyonu) arttığı
görülmektedir.Bunun anlamı, toprağa kükürt uygulamak ile toprakta oluşan hidrojen(H)+iyonları ile toprağa bağlanmış durumda bulunan diğer + değerlikli katyonların serbest
kaldığı anlamı çıkmaktadır.Bitkilerin yapısında bulunan karbonhidratlardaki hidrojen sudan geldiği için bitkiler hiçbir zaman toprak ortamından hidrojen iyonu almazlar.
Tablo-2: Elementel Kükürdün Toprağın pH ve EC Değerine Etkisi (Slaton,N.A.2001)
Gün
Kontrol
Granül Kükürt
Suda Erir Mikronize Toz Kükürt
50 kg/da
100 kg/da
50 kg/da
100 kg/da
PH EC PH EC*
PH EC PH EC
PH
EC
0
8.3 211 8.3
211
8.3
211
8.3
211
8.3
211
10
8.3 211 8.3
205
8.2
222
7.5
651
7.0
900