Table of Contents Table of Contents
Previous Page  187 / 285 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 187 / 285 Next Page
Page Background

186

sunuyordu. Çünkü 1980’lere kadar Türki-

ye gıda piyasasında önemli bir yere sahip

olmayan şirket, bu tarihten sonra Nesquik

ve çocuk mamaları ithal etmeye başlamış,

1994 yılında da hazır kahve üretimine gire-

rek Nescafé’yi Türkiye piyasasına sürmüş-

tü. Mis Süt ortaklığıyla Nestlé, 1995 yılında

iç piyasaya güçlü bir giriş yapmıştı.

Ancak başlangıçta her iki tarafın da yara-

rına görünen bu işbirliği, Tekfen’in lehine

gelişmeyecekti. Firmalar arasında yapılan

anlaşmaya göre Nestlé, ortaklık payını ka-

demeli olarak yükseltme opsiyonuna sa-

hipti. O günlerde Feyyaz Berker’in görüşü-

ne göre bu, Mis Süt’ün “istikbalini sağlama

alan” bir anlaşmaydı, çünkü tüm dünyada

gıda teknolojilerinin hızlı gelişimi karşı-

sında Nestlé gibi şirketlerin elindeki araş-

tırma teknolojilerine sahip olmayan işlet-

melerin rekabeti devam ettirmesi mümkün

değildi.

4

Anlaşmaya uygun olarak Nestlé hisseleri-

ni 1996’da yüzde 34’e, 1998’de ise yüzde

60’a çıkardı ve yönetimde çoğunluğu el-

de etti. Ancak bu andan itibaren sorunlar

baş göstermeye başladı. Nestlé, büyük

ortak olarak şirketin yönetim kadrolarını

değiştirdi; çoğu yabancı pek çok yeni ele-

man istihdam etti. Bu elemanların Türkiye

pazarını tanımamaları şirket kârlılığının

hızla düşmesine, hatta zarara dönüşmesi-

ne yol açtı. Bunun üzerine Nestlé, zararı

kapatmak için sermaye artırımı talebinde

bulundu. Yıllardan beri yüksek kârlılıkla

kesintisiz bir büyüme gösteren ve piyasa li-

derliğini yakalayan firmanın bu kötü gidişi

Tekfen tarafında rahatsızlıklara yol açtıysa

da, küçük ortak olarak elinin kolunun bağ-

lı olması ona fazla seçenek bırakmıyordu.

Ayrıca pazardaki yoğun rekabet ve fiyat

baskısı, bozulan dengelerin yeniden ku-

rulmasını gün geçtikçe daha da güçleştir-

mekteydi. Bu noktada izlenecek en doğru

yol, kalan hisseleri de devredip bu işten

çıkmak gibi görünüyordu. Nitekim 2000

yılında Mis Süt’ün tamamının Nestlé’ye

is Süt 1990’ların başında ya-

kaladığı ivmeyle Antalya’daki Ant

Süt fabrikasına ortak olmuş, ayrıca

Gülüm Süt markasıyla piyasada

kendisiyle rekabet eden Disütaş

firmasının İstanbul’daki tesisle-

rini (yandaki resim) satın alarak

üretim kapasitesini günde 1000

tonun üzerine çıkartmıştı. 1995

yılında SEK’in satışa sunulan 32

işletmesinden 4’ünü satın alan Mis

Süt, 1990’ların sonlarına doğru

pazar liderliğini ele geçirecekti.

M