Table of Contents Table of Contents
Previous Page  186 / 285 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 186 / 285 Next Page
Page Background

185

leri Burdur’da toplayacak ve burayı büyük

bir süt toplama merkezi haline getirerek

kapasitesini önemli ölçüde artıracaktı. Ay-

rıca bir yurtdışı yatırımı olarak UHT süt,

meyve suları ve tereyağı üretimi yapmak

üzere Kazakistan’ın en büyük süt üreticisi

olan Kustanay Moloko firması ile Kosmis

adında ortak bir tesis inşa edilecekti. Yine

aynı yıl dünya gıda devi Nestlé’nin firma-

ya yüzde 25 oranında ortak olması ise, Mis

Süt’ün geleceğini şekillendiren en önemli

dönemeçlerden biri olacaktı. Nihat Gökyi-

ğit, Nestlé ortaklığına nasıl karar verildiği-

ni şöyle açıklıyor:

Mis Süt’ten esasında çok çekmiştik baş-

larda; arızalar, büyük zararlar, pazarda

mücadele... Fakat artık tam düze çıkmış-

tık ve iki büyük üreticiydik; Pınar’la bi-

rincilik ve ikincilikte yer değiştiriyorduk.

Ama ilave yatırımlar yapmak, işi büyüt-

mek gerekiyordu. Dış pazarlara açılmak

istiyorduk. Süt ve yoğurt gibi gıda mad-

delerinde uluslararası pazara açılmak ko-

lay bir iş değil; ancak yanınızda büyük bir

firma olursa bu pazarlara girebilirsiniz.

İkincisi, gelişmiş teknolojiye uygun farklı

ürünler yapabilmek için yeterli araştırma

imkânımız yoktu. Sonuçta yabancı bir or-

tak bulalım, bu işi kendi imkânlarımızla

büyütmeye çalışmak yerine bir ortakla

büyütelim dedik.

Yabancı ortak arayışları çerçevesinde ya-

pılan görüşmeler sırasında Danone ve

Nestlé alternatifleri öne çıkmış, sonunda

tercih daha cazip bir teklif sunan Nestlé

yönünde kullanılmıştı. Bu ortaklık, Mis

Süt’ün yatırımcıları tarafından önemli bir

fırsat olarak sevinçle karşılanmıştı. Diğer

yandan piyasa ve marka penetrasyonu üst

seviyede olan Mis Süt’le yaptığı ortaklık,

50 milyar dolara ulaşan yıllık cirosuyla

dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri

olan Nestlé’ye de Türkiye’deki etkinliği-

ni artırması bakımından önemli bir fırsat