Table of Contents Table of Contents
Previous Page  185 / 285 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 185 / 285 Next Page
Page Background

184

de, ne sistemde... Fabrikayı durdurmak

gerekti, zira sütler hiçbir yere sığmaz ol-

muştu. Bu işi halletmemiz gerekiyordu.

İsviçre’ye telefon açtım, bir hocayı müşa-

vir olarak tuttuk. Birlikte Gönen’e gittik.

Sütlere baktı, meme hastalığı olduğunu

söyledi. Aslında çok zararlı bir hastalık

değil bu. İnek doğum yaptığı zaman, yav-

rusu içsin diye, insanların sevmediği bir

süt yapıyor. Moleküler yapısı farklı bu

sütün. İşte meme hastalığı olduğu zaman,

hayvan ona benzer bir süt veriyor. O süte

yoğurt bakterileri biniyor ve bu bakteriler

baygın haldeyken kutuya girdiği zaman

uyanıp sütü yoğurda çeviriyorlar. Sade-

ce bir inek, bir tanker sütü bozabiliyor.

O ineği bulmak için köye gittik. İnek bu-

lundu ve mesele halloldu. Bunlar normal

şeyler, sonuçta canlılarla uğraşıyorsunuz.

Yaşanan her türlü zorluğa rağmen, Mis Süt

istikrarlı bir şekilde gelişmeyi sürdürdü.

Başlangıçta fabrikanın süt alımı günde 40-

50 tonu geçmezken, bu rakam 1980’lerin

ilk yarısında başlayan büyüme trendiyle

birlikte 1990’ların başında 400 tona kadar

yükselmişti.

2

Firma 1993 yılında 110 mil-

yon dolarlık satış geliriyle ilk 500 sanayi

kuruluşu içinde 99. sırayı almıştı.

3

Bu sıçramayı yaratan faktörlerin başında,

ürün yelpazesinin genişletilmesi ve 1991 yı-

lında girişilen altyapı çalışmalarının ardın-

dan 1992’de pazarlamaya yönelik yatırım-

lara ağırlık verilmesi geliyordu. Ayrıca gün-

de 500 ton süt işleme kapasitesine sahip

olan Gönen fabrikasına ek olarak 1990’da

Emlak Bankası’ndan İstanbul’daki Disütaş

(Gülüm Süt) fabrikasının satın alınması ve

Antalya’daki Ant Süt fabrikasına yüzde 70

ortak olunmasıyla, firmanın günlük kapa-

sitesi 1.100 tona kadar çıkmıştı.

Ancak Mis Süt’ü 1990’ların sonuna doğru

pazar lideri yapacak olan gelişme, 1995’te

özelleştirme kapsamı içinde Süt Endüstrisi

Kurumu’na ait 32 işletmenin satışa çıkarıl-

ması ve bunlardan 4 tanesinin (Eskişehir,

Burdur, İzmir ve Lalahan süt işletmeleri)

Mis Süt tarafından yaklaşık 12,8 milyon

dolarlık bir bedelle satın alınmasıydı. Fir-

ma, ilerleyen aylar içinde söz konusu tesis-