Previous Page  49 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 104 Next Page
Page Background

48

olarak ifade edilir ve genellikle topraklarda hidrojen iyonu konsantrasyonu dü üktür.

Topra ın pH de eri topraktaki (H)

+

iyonlarının negatif (-) logoritması olarak ifade edilir.

Toprak çözeltisindeki (H)

+

iyonları konsantrasyonunun ölçülmesi aktif pH de eri olarak ifade

edilirken, toprak kolloidleri tarafından adsorbe edilmi (H)

+

iyonları konsantrasyonu da

potansiyel pH olarak tanımlanmaktadır. Topraklarda genellikle aktif pH de eri ölçülmekte ve

genellikle su ile doyurulmu toprak çamurunda ölçüm yapılmaktadır. Bazı laboratuarlarda su

yerine çözgen olarak KCl çözgeni kullanılarak pH ölçümü yapılmaktadır. Aynı toprakta su

veya KCl ile yapılan ölçümler arasında biraz fark vardır, bu nedenle raporlarda analiz

yönteminin belirtilmesinde yarar vardır. KCl çözgeni kullanılarak yapılan ölçümler su ile

yapılan ölçümlere oranla biraz daha dü ük (küçük) pH de eri verirler. Bunun nedeni,

çözgende bulunan potasyum (K)+ iyonunun toprak kolloidleri tarafından tutulmu hidrojen

iyonu ile yer de i tirmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum topra ın tamponlama kapasitesi

ile ili kilidir.

Bir çözeltide veya toprak solusyonunda pH de eri ekil 14’te gösterildi i gibi 0-14

de erleri arasında de i mektedir. Topra ın pH de erlerinin 7’nin altında olanlar asit ve 7’nin

üzerinde olanlar ise alkalin olarak tanımlanmaktadır. pH 7 de eri ise nötr olarak

isimlendirilmektedir. Gerek asit ve gerekse alkalin pH de erleri kendi aralarında pH de erine

ba lı olarak ayrıca gruplandırılmı tır. Topra ın veya yeti tirme ortamının pH de erine ve

özellikle toprak asitli ine kar ı bitkilerin toleransları farklı olmaktadır. Çizelge 20’ta bazı

sebzelerin toprak asitli ine kar ı toleransları verilmi tir.

Çizelge 20: Bazı Sebzelerin Toprak Asitli ine Kar ı Toleransları

Çok az

z

t

t

ol

l

e

e

r

r

ans

s

l

l

ı

ı

6.

.

8–6.

.

0

Or

r

t

t

a

t

t

ol

l

e

e

r

r

ans

s

l

l

ı

ı

6.

.

8-

-

5.

.

5

Çok

t

t

ol

l

e

e

r

r

ans

s

l

l

ı

ı

6.

.

8-

-

5.

.

0

Ku konmaz

Fasulye

Rezene

Brokoli

Bürüksel lahanası

Karpuz

Karnabahar

Havuç

Taze so an

Kereviz

Hıyar

Pırasa

Patlıcan

Marul

Sarımsak

Kavun

Maydanoz

Ispanak

Biber

Kabak

Domates