Previous Page  48 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 104 Next Page
Page Background

47

2.2.1.4. Atmosfer Bile imi (CO

2

Konsantrasyonu)

Açıkta yapılan yeti tiricili e oranla sera artlarında havada bulunan CO

2

konsantrasyonu nisbeten daha fazladır. Bunun bir nedeni sera havalanması ile ilgili oldu u

kadar sera toprak artlarında kullanılan yo un hayvan gübresinin ayrı masından açı a çıkan

CO

2

miktarı da etkilidir. Örtü altında yapılan yeti tiricilikte ortamın CO

2

konsantrasyonunun

arttırılması durumunda bitkilerin ı ık ihtiyacı artmaktadır. Bitkinin yüksek CO

2

konsantrasyonunda fazla fotosentez yapması sonucu ürün miktarında belirgin artı olur.

Seralarda CO

2

konsantrasyonu yükseltilirken ı ık ve sıcaklı ın da ayarlanması gerekmektedir.

Bu konu özellikle topraksız ortam tekni inde uygulanan CO

2

gübrelemesi kısmında geni bir

ekilde verilmi tir.

Sera artlarında topra ın üst kısmındaki havanın bile iminin yanında topra ın gaz

fazının miktarı ve bile iminin de bitki geli mesi üzerine etkisi vardır. Özellikle iyi yanmamı

hayvan gübresi kullanımında organik maddenin ayrı ması sonucu toprak havasının CO

2

konsantrasyonu arttı ı gibi mikroorganizma faaliyetinin yönüne göre istenmeyen NH

3

ve CH

4

gibi gazlar da olu abilir. Bunun yanında açıktaki artlar gibi sera artlarında toprak

havalanmasını sa layan toprak i leme i lemlerinin yapılmayı ı toprak havasının oksijen

miktarının azalmasına neden olmaktadır. Bazı seraların odun veya kömür sobaları ile

ısıtılmaya çalı ılması ve bazı baca gazlarının sera havasına karı ması, sera havasındaki CO

2

,

CO ve SO

2

miktarını arttırabilmekte ve bitkilerin zarar görmesine neden olabilmektedir.

2.3. Toprak Faktörleri

Gübrelemeyi etkileyen faktörlerin ba ında toprak özellikleri gelmektedir. Üretim

yapılan topra ın veya toprak yerine kullanılan materyallerin (organik-inorganik) özelliklerinin

bilinmesi, birim alana verilmesi gereken besin elementi miktarına oldu u kadar, bu besin

elementini ihtiva eden gübrelerin hangi formda olması gerekti i, uygulama ekli ve zamanı

hakkında da karar vermeye yarar. Topra ın bazı özelliklerinin sera bitkilerinin iste ine uygun

olmaması durumunda bu özelliklerin bitkinin iste ine göre düzeltilmesi için gerekli bilgiler

toprak analizleri yolu ile elde edilmektedir. Topraksız ortam tekni inde de kullanılacak

materyallerin ve su kültüründe kullanılacak sulama suyunun özelliklerinin analiz yapılarak

belirlenmesi gerekmektedir. Sera yeti tiricili inde ister toprak ve isterse topraksız ortam

tekni inde kullanılan materyallerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gübreleme arasında sıkı

ili kiler mevcuttur. Bu faktörlere genel anlamda toprak faktörleri adı verilir ve bunlar a a ıda

maddeler halinde verilmi tir. Bu toprak özellikleri geni bir ekilde ayrı ayrı incelenerek

gübreleme ile ili kileri verilecektir.

Toprak Reaksiyonu (pH)

Toprak Tuzlulu u (EC)

Toprak Bünyesi (Kum-Mil-Silt ve Kil %’si)

Toprak Kireci (CaCO

3

)

Toprak Organik Maddesi (% OM)

Topra ın Katyon De i im Kapasitesi (KDK)

Topra ın Besin Maddeleri

Toprakta Besin Maddeleri Arasındaki li kiler (Antagonistik-Sinergitik)

2.3.1. Toprak Reaksiyonu

Topra ın verimlili ine ve bitkisel üretimin ba arılı olup olmamasını belirleyen en

önemli faktör topra ın pH de eridir. Topraktaki hidrojen iyonu (H)

+

konsantrasyonu pH