Previous Page  47 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 47 / 104 Next Page
Page Background

46

Suyun azlı ı veya çoklu u, kalitesi topra ın verimlili ini etkiledi i gibi gübrenin de

etkinli i üzerine olumlu veya olumsuz etkileri vardır. Toprak suyunun azlı ı veya fazlalı ı

topraktaki mikroorganizmaların aktivitesi üzerine etkilidir. Toprakta çok az veya çok fazla

suyun bulunması mikroorganizma aktivitesini azaltır ve bunun neticesi olarak toprakta bitkiye

yararlı azot düzeyi dü er. Toprakta fazla suyun bulunması ve taban suyunun yükselmesi

toprak havasının azalmasına ve toprakta oksijen yetersizli ine neden olur. Böylece bitki

köklerinin oksijen ihtiyacı kar ılanamaz ve besin elementlerinin alınımı azalır, tarımda bu

olaya asfeksi adı verilmektedir. Özellikle topraksız ortam tekni inde kullanılan besin eriyi i

suyunun düzenli bir ekilde havalandırılarak (oksijen kazandırılarak) uygulanması

gerekmektedir. Toprak suyunun azlı ında ise su moleküllerinin + (H) ve – (OH) yük

göstermesi nedeni ile suyun toprak kolloidleri tarafından tutulma gücü artar ve bitkinin suyu

bu kolloidlerden alması güçle ir. Bu olay toprakta bulunan kil minerallerinin miktar ve

cinsine ba lı oldu u gibi topraktaki organik madde (hümüs) miktarına da ba lıdır. Su kalitesi

ile gübreleme ararsındaki ili kiler daha önce verilmi tir.

2.2.1.3. I ık ntensitesi

I ık enerjisi olmadan ve ı ı ın belirli dalga boyundaki miktarı yeterli düzeyde

bulunmadan fotosentez olayı tam olarak gerçekle mez. I ıklanmanın süresi, intensitesi ve

niteli i fotosentez için çok önemlidir. Açıkta yapılan yeti tiricilikte bu atmosfer olayına

do rudan müdahale edilememesine ra men, tek yıllık bitkilerde sıra arası ve sıra üzeri

mesafe, ekim dikim yönü, çok yıllık bitkilerde ise budama ve ekil verme ile bir yönden

ı ıktan fazla yaralanma sa lanabilmektedir. Gübreleme ile ili kisi bakımından artan düzeyde

ı ık enerjisinin bazı besin elementlerinin (N-P-S ve K) alınımının artmasına neden oldu u

belirtilmi tir. I ı ı yetersiz düzeyde olan sera artlarında veya devamlı bulutlu geçen

dönemlerde dengesiz azotlu gübreleme, bitkinin ı ıktan daha az yararlanmasına neden

olabilir. Sera içindeki bitkilerin kenar veya içte olması ı ıktan farklı yararlanmayı ve besin

elementi alınımını etkiler. Özellikle iç sıralardaki bitkilerde lüks tüketim görülür,(Çizelge–19

)Winson ve Adams,1987.

Çizelge -19: Sera artlarında Domates Bitkisinin konumuna göre mineral besin elementi

alınımı

Bitki Konumu

Besin Alınımı

g/ bitki

N P K

Yapra ın

K.M

%

Yapra ın K.M ‘de

%

N P K

Dı Sıralar

17.0 1.42 28.3

11.42

4.64 0.24 4.46

ç Sıralar

13.3 1.38 22.8

9.34

5.25 0.32 5.20

Sera örtü malzemelerinin ı ı ı yeterli düzeyde geçirmemesi nedeni ile ço u kez

seralarda bitkinin bo um aralarının uzadı ı ve bitki boyunun arttı ı gözlenmeketdir. Fazla

ı ı ın bulundu u yörelerde ise, ortam sıcaklı ının artması ile birlikte sera örtü malzemelerinin

gölgelenmesi gerekmektedir. Bu durum özellikle tüm yıl üretim yapılan seralarda daha çok

gözlenmektedir. I ık azlı ında bitkinin yapraklarında küçülme, bitkinin sap ve gövde kısmı

ince olu ur, alt yapraklar erken dökülür.