Previous Page  44 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 44 / 104 Next Page
Page Background

43

verilecek su miktarı de i mektedir. Bu nedenle gübrelemeye ba lamadan önce damla sulama

ile verilen gübreli sulama suyunun EC de erinin önceden teorik olarak bilinmesinde yarar

vardır.

Damla sulama ile gübre kullanımında dikkat edilmesi gereken di er bir husus ise, fide

dikiminde verilen can suyunda fazla azot veya hiç azot bulunmamalıdır. Bunun yerine

bitkinin kök sistemini geli tirici fosfor, potasyum ve çinkonun bulunması yararlıdır. Bazı

ülkelerde can suyu yerine bu besinleri ihtiva eden ba langıç solüsyonu (starter solution) fide

dikiminde kullanılmaktadır. Bunun için en iyi gübre MKP (monopotasyum fosfat + çinko

sülfat) gübresidir.

Sulamanın yapıldı ı her gün gübre verilmelidir. Bunun iki istisnası vardır. Fide

dikiminden sonra veya hasattan önce yapılan 2-3 sulamada gübre vermeden sulama

yapılabilir, di er sulama günlerinin hepsinde gübre kullanmak gerekir. Bunun yapılmaması

durumunda 3-4 sulamada bir gübre vermek gerekir ki, bu durum tuzluluk bakımından

sakıncalıdır. Bunun yanında damla boruların ömrü bakımından sulama müddeti ba ında ve

sonunda damla borularından sadece sulama suyu geçmeli orta dönem içinde ise gübreli su

geçmelidir. Örnek olarak bir saatlik bir sulama müddetinin ilk ve son 10 dakikalarında sulama

suyu ve orta kısmında kalan 40 dakikalık kısımda ise gübreli su verilmesi daha do rudur.

2.SERA YET T R C L NDE TOPRAK VER ML L

2. Gübrelemeye Etki Eden Etmenler

Modern tarım tekniklerinin uygulandı ı örtü altı yeti tiricili inde üretici, birim

alandan alınan ürün miktarının ve kalitesinin yüksek olması, ürünü zamanında pazara sunması

durumunda kendini ba arılı saymaktadır. Üreticinin ba arısı yeti tirdi i bitkinin özelliklerini

bilmekle (genetik faktörler) ve bitkinin yeti me ortamı ile ilgili faktörleri (dı faktörler,

çevresel faktörler) iyi de erlendirmekle yüksek net gelir elde

eder.Bu

bölümde açıkta yapılan

yeti tiricilikte de geçerli olan tüm faktörler ele alınmı ise de örtü altı yeti tiricili i içinde bu

faktörlerin büyük ço unlu u geçerlidir. Bu nedenle gübrelemeye etki eden etmenleri bitki

faktörü (genetik faktörler) ve dı etmenler (çevre faktörleri) olmak üzere iki kısımda

incelemek mümkündür.

2.1. Bitki Faktörü (Genetik)

Yeti tirilen bitkinin tek-çok yıllık olması

Yeti tirilen bitkinin tüketilen kısmı (yapra ı, meyvesi, çiçek tablası, yumru

gibi)

Yeti tirilen bitkinin kısa-orta-uzun geli me dönemli olması

Yeti tirilen bitkinin kullanım ekli (taze, konserve gibi)

Yeti tirilen bitkinin kök sistemi (a ılı fide) ve katyon de i im kapasitesi

Örtü altı yeti tiricili inde yeti tirilen bitkilerin büyük ço unlu u çe itli artlara göre

(hastalık-zararlılara, sıcaklara-so uklara, kuraklı a, tuzluluk ve alkalili e ve son yıllarda bazı

besin elementi noksanlıklarına) dayanıklılık kazandırmak sureti ile ıslah edilmi hibrit

çe itlerdir. Bazı durumlarda ise özellikle toprak zararlıları ve hastalıklara kar ı genetik

dayanıklılı ı bulunan bazı sebze cinsleri üzerine kültür formu sebzelerin a ılanması sureti ile

yeti tiricilik te yapılmaktadır. Buraya kadar belirtilen özelliklerden bitkinin hangi özelliklere

sahip oldu unun bilinmesi gübrelemenin ba arısını arttıran en önemli faktörlerin ba ında

gelmektedir. Yeti tirilen bitkinin özellikle kılcal kök sisteminin iyi bilinmesi toprak-bitki

ili kileri bakımından sulamada ve gübrelemede ba arıyı sa lar. Bitkilerin kılcal kök