Previous Page  45 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 45 / 104 Next Page
Page Background

44

sisteminin katyon de i im kapasitesi ne kadar yüksek ise besin ve su alma kapasiteleri de o

derecede yüksek olur. Genellikle tek çenetli bitkilerin kök katyon de i im kapasiteleri çift

çenetlilere oranla daha azdır (örnek olarak domatesdin KDK si 50-52 me/100 gr kök).

2.2. Dı Etmenler

Bitkinin geli me ortamı ile ilgili dı etmenleri a a ıdaki gibi özetlemek mümkündür.

klim Faktörleri

Toprak Faktörleri

Kültürel Uygulamalar

Ekonomik Faktörler

2.2.1. klim Faktörleri

Örtüaltı yeti tiricili inde her ne kadar iklim faktörlerinin bazılarının olumsuz etkileri

biraz azaltılmı olsa bile sera dı ı iklim faktörlerinin sera içi iklim faktörlerine önemli

derecede etkisi vardır. Bu faktörlerin etki de eri sera materyalinin cam veya plastik olu una

göre de i mektedir. klim faktörlerini a a ıdaki gibi sınıflandırmak mümkündür.

Sıcaklık faktörü

Ya ı faktörü (sulama)

I ık intensitesi

Atmosfer bile imi (CO

2

konsantrasyonu)

2.2.1.1. Sıcaklık Faktörü

Sera artlarında sera içi havanın ve bazı özel yeti tirme ortamlarında (topraksız ortam)

bitkinin kök bölgesinin sıcaklı ının belirli oranda kontrol altında tutulmasına ra men, sera

dı ı atmosfer sıcaklı ının gübrelemeye önemli derecede etkisi vardır. Kültür bitkileri

genellikle +15 ve 40 C arasında en iyi geli me göstermelerine ra men bu geli me

sıcaklıklarının dı ında da yeti tirilebilmekte fakat verim ve kalitede azalmalar

görülebilmektedir. Sıcaklık, bitkide fotosentez oranına, solunuma, enzimatik reaksiyonlara

uygulanan gübrelerin suda çözünme oranına ve fizyolojik olaylara etki etmek sureti ile

üretimi etkilemektedir. Her bitkinin optimum sıcaklık iste i mevcuttur. Islah çalı malarında

bitkinin sıca a ve so u a kar ı direnci üzerine dayanıklılık çalı maları yapmak sureti ile yeni

çe itler elde edilmeye çalı ılmaktadır. Sıcaklı ın çok azalması veya yükselmesi bitkilerde

enzim aktivitelerinin azalmasına ve dolayısı ile bitki geli mesi ve ürün olu umu üzerine

olumsuz yönde etki etmektedir. Ekstrem sıcaklıklarda fotosentez oranı ve CO

2

‘in net

asimilasyon oranı (NAR) azalaca ından ürün miktarında azalma olur. Ürün azalmasının

yanında sıcaklık olgunla mayı (renk dönümünü) geciktirirken yüksek sıcaklıklar çiçeklenme

üzerine olumsuz etki yaparak çiçek dökümüne (ürün olu umuna engel) neden olur.

Sıcaklı ın solunum üzerine de etkisi mevcuttur. Sıcaklık artınca solunum artar ve

bitkinin su tüketimi de artar. Hatalı azotlu gübreleme ile bitkinin vegetatif kısmı fazla

geli tirilirse, yaprak alanı ve sayısı artar, yapraklar kaba ve gev ek yapılı olur ve bitkinin su

tüketimi te vik edilmi olur. Sıcaklı ın dü ük oldu u so uk mevsimlerde dengesiz fazla

azotlu gübre kullanımı, bitkilerin so uklardan zarar görmesine olur. Bu nedenle bitki besin

elementlerinin bitkinin morfolojik ve biyokimyasal yapısında meydana getirebilece i

de i iklikleri dikkate alarak gübreleme yapılmalıdır. Azotun aksine olarak toprak alkali

elementleri (Ca, Mg, K ve Na) ve özelikle potasyum bitkide kuru madde artı ını sa layarak