Previous Page  46 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 46 / 104 Next Page
Page Background

45

bitkinin sıcak ve so uklardan zarar görmesini azaltmaktadır. Bitkinin meyve yapraklarında

kuru madde miktarının artması bitkinin so uklardan zararını azaltır.

Bitkilerde su kullanımı sıcaklık ile sıkı ili ki içindedir. Bitkilerde su kullanımının

artması sadece genotip özellik ve fotosentez alanının geni li i (yaprak alanı) ile ilgili olmayıp

bitkilerin yapraklarının alt ve üst yüzeylerinde bulunan stomaların açık kalma müddeti ile de

ili kilidir. Stomaların açılıp kapanmasını sa layan karde (bekçi) hücrelerinin turgor veya

plazmoliz hale gelmesi bu hücrelerin aktivitesi ile olmaktadır. Karde hücrelerinde bulunan

suyun iç yüzeylerine do ru ta ınması stomanın kapanmasını veya tersi ise stomaların

açılmasını sa lamaktadır. Bu enzimatik reaksiyon potasyum iyonunun aktivitesi ile

olmaktadır. Dengeli ve yeterli potasyum ile beslenen bitkilerde stomaların gündüz saatlerinde

kapalı kalma süresi uzayaca ı için bitkinin su tüketimi azalmakta ve su kullanım randımanı

(SKR) artmaktadır.

Sıcaklık faktörü topraktaki mikroorganizma aktivitesi üzerine de etkilidir. Toprakta

mevcut mikroorganizmaların belirli sıcaklık derecelerinde aktiviteleri artmaktadır.

Mikroorganizma faaliyetinin artması ile toprakta bulunan ayrı mamı organik materyalin

ayrı ma oranı ve düzeyi arttı ı gibi toprakta özellikle azotlu bile iklerin form de i ikli i

meydana gelir. Mikroorganizma faaliyeti sonucu toprak havasının bile imi de i erek CO

2

konsantrasyonu ve bunun sonucu olarak zayıf asit niteli inde olan H

2

CO

3

-HCO

3

-1

asitleri

meydana gelir. Benzer durumda azotlu bile iklerden HNO

3

, kükürtlü bile iklerden ise H

2

SO

4

meydana gelir. Bu meydana gelen asitler toprakta bulunan minerallerin ayrı masına neden

olarak bitki besinlerinin yarayı lı hale gelmesine de yarar.

Genellikle so uk kı aylarında toprak sıcaklı ının azalması ile mikroorganizma

faaliyeti yava lar ve topra ın pH de erinde biraz yükselme görülür. Yaz aylarında ise toprak

sıcaklı ının artması ile birlikte mikroorganizma faaliyeti artarak topra ın pH de erinde biraz

dü me görülür. PH de erindeki bu küçük de i imler geçici de i imlerdir. Ancak, Bitki besin

elementlerinin alınımı üzerine etkili olurlar. Toprak sıcaklı ının besin elementi alınması

üzerine etkili olurlar. Toprak sıcaklı ının besin elementi alınması üzerine yapılan

çalı malarda (Aydemir ve nce’nin bildirimine göre), toprak sıcaklı ının artması ile bitkinin

kök kısmındaki fosfor miktarının arttı ı, toprak sıcaklı ının azalması ile ise kökteki fosfor

miktarının azaldı ı bildirilmektedir. Bu durumun tersi olarak toprak sıcaklı ının artması

bitkinin kök kısmındaki potasyum miktarı çok azalmaktadır. Bu durumun nedeni bitkinin kök

bölgesinde ve kök bo azındaki hücre zarlarının geçirgenli i ile ilgili olabilir.

Toprak sıcaklı ının artması toprak suyunun ısınmasına neden olur. Toprakta çe itli

konumlarda bulunan bitki besin elementleri veya topra a ilave edilen mineral gübreler, biraz

ısınmı olan toprak suyunda daha kolay çözünerek bitkilerin alabilece i forma dönü ürler,

böylece toprak solusyonunda kı aylarına oranla yaz aylarında besin elementi konsantrasyonu

daha yüksek görülür. Örtü altı yeti tiricili inde ve özellikle fide üretiminde bitkinin kök

bölgesi ortamının sıcaklı ının bitkinin kök geli mesini arttırıcı yönde tutulması bitki

beslenmesi bakımından önemlidir.

2.2.1.2. Ya ı (Nem)

Açık tarla artlarında yıllık ya ı miktarı, da ılımı ve ekli gübreleme bakımından

önemlidir. Bu durum gübreleme zamanına ve gübre uygulama ekline de etki etmektedir. Sera

üretiminde ise geli me dönemi içinde uygulanan toplam su miktarı, sulama aralı ı ve sulama

yöntemi gübrelemeye etki etmektedir. ster ya ı ile ve isterse sulama ile verilmi olsun su

bitki beslenmesi yönünden aynı zamanda bir gübredir. Bitkinin organik yapısında bulunan

hidrojen (H) ve oksijen (O), bitki kökleri tarafından topraktan alınan suyun bitki bünyesinde

ayrı masından gelmektedir. Bitkide bulunan besin elementlerini ihtiva eden maddelere gübre

denildi ine göre, su (H

2

O) bir gübredir.