Previous Page  116 / 162 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 116 / 162 Next Page
Page Background

116

NİHAT GÖKYİĞİT

Tekfen Holding Kurucu Ortağı

Biz yalnız gübre üretmiyoruz. Gübrenin altında başka şeyler de var. Sebze fidesi ya-

pıyoruz, tohum yapıyoruz, doku kültürüyle üretim yapıyoruz. Bunlarda biraz da öncü-

lük yaptık biz. Çünkü gene tarım ve verim konuşulunca, yalnız gübreyle olmuyor. Aşılı

fide üretiyoruz. Mesela patlıcan, yavru fide. Ufacık. Tohumu da zaten ince, gözle zor

görülüyor. Tohumu toprağın 3 milimetre altına koyuyor makine. Ondan sonra küçü-

cük gözler içinde büyüyor. Klimalı bir salonda yetiştiriliyor, sulaması otomatik. Ora-

dan o yavru fide çıkıyor. Biraz büyüdükten sonra çapraz kesiliyor ve domates fidesine

aşılanıyor, bir de kelepçe takılıyor. Bir nevi ameliyat! Niye? Çünkü domates daha da-

yanıklı. Hem hava şartlarına, sıcağa soğuğa, hem de toprak hastalıklarına karşı daha

dayanıklı. Onun için böyle bir aşılama yapılıyor.

Gelişmiş ülkelerde yaygın olan fide-

cilik uygulaması ise yukarıdaki sa-

kınca ve güçlüklerin hemen hepsi-

ni ortadan kaldırıyordu. Bu işte uz-

manlaşmış şirketler tarafından özel

seralarda ve en uygun şartlarda ye-

tiştirilen fideler hem daha dayanıklı

ve verimli oluyor, hem de bu şekil-

de firelerin önüne geçilebiliyordu.

Çiftçi, ihtiyaç duyduğu sayıda fide-

yi dilediği tarihte alabiliyor, bu du-

rum önemli bir zaman ve emek ta-

sarrufu sağlıyordu. Ayrıca steril bir

ortamda ve bu konuda deneyimli

kişilerce yapılan aşı uygulamalarıy-

la bitkilere olumsuz dış etkilere ve

hastalıklara karşı direnç kazandırılı-

yordu. Esin Mete, fide kullanımının

çağdaş tarım uygulamaları içindeki

önemini şöyle tarif ediyordu:

Fide işi önemli bir iş. Bütün dün-

yada gıdanın önemi giderek daha

iyi anlaşılıyor. Artan nüfusu bes-

ESİN METE

Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı

Fide işinde ortak olduğumuz Hishtil, İsrail’de ve dünyada bu işi bilen bir firma. Çün-

kü fide işi gübreye benzemiyor, tarla tohumuna benzemiyor. Fide canlı bir varlık. Do-

layısıyla fidecilik hassas ve risk taşıyan bir iş. Toros’un girdiği her yerde hakikaten bir

katkısı oluyor; bir yeniliği oluyor. Biz de fide işini konuşurken dedik ki “Herkesin yap-

tığı işi yapmayalım. Bu işe bir yenilik katalım, aşılı fideyi getirelim. Ortağımız bile, “Na-

sıl olacak? Türkiye’de tutar mı tutmaz mı?” diye endişelenirken işi kurduk; onların or-

tak oldukları ve bildikleri tesisler arasında en yüksek kapasiteye ulaştık. Aşılı fide çok

zor bir iş. Ama biz orada bir numaraya oturduk. İşi iyi yaptık, kaliteli yaptık. Aşılı fide-

de belki ilk değiliz, ama bu işi sürdürebilen ve hatasız yapan bir şirketiz. Bugün haki-

katen dünyanın sayılı tesislerinden biri haline geldik.