Previous Page  122 / 162 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 122 / 162 Next Page
Page Background

122

bitki doku kültürleri ile hastalıklar-

dan arındırılmış fide ve fidanların

üretimi gerçekleştiriliyor; Molekü-

ler Biyoloji Laboratuvarı’nda ise mo-

leküler ıslah yöntemleriyle üstün ni-

telikli yeni çeşitler geliştiriliyordu.

Aynı laboratuvarda DNA parmak izi

yöntemiyle çeşitlerin tanımlanması

yapılabilirken, ürünlerde GDO (ge-

netik yapısı değiştirilmiş organiz-

malar) bulunup bulunmadığı da sap-

tanabiliyordu. Bu özellikleriyle To-

ros Agripark’ın, bilimsel yöntemler

ile sahadaki uygulamalar arasında-

ki etkileşimi artıracak ve sektörün

bilimsel uygulamalarla geliştirilme-

sine önemli katkılar sağlayacak bir

tarım üssü olması hedefleniyordu.

41

Tesislerin satın alınmasından kısa

bir süre sonra, tarımsal biyotekno-

loji alanında öncü çalışmalara imza

atan Sabancı Üniversitesi ile bir tek-

nik danışmanlık ve teknoloji trans-

feri anlaşması imzalandı. Doku kül-

türü uygulamalarından Ar-Ge çalış-

malarına kadar birçok alanda bil-

gi ve know-how temin edilmesini

öngören bu anlaşmanın önemli he-

deflerinden biri de, Agripark bün-

yesindeki Biyoteknoloji Merkezi’nin

Türkiye’ye ve yurtdışına yönelik bir

“test merkezi” olarak akredite edil-

mesiydi.

42

Tesisin el değiştirmesinden sonra ya-

pılan ilk açıklamalara göre çalışma-

lar, öncelikli olarak muz ve kiraz fi-

danları ile patates tohumu üretimi-

ne yoğunlaştırılacaktı. Erhan Öner’e

göre o tarihlerde pazarda 35-40 ci-

varında ithal patates tohumu bulun-

makla birlikte, bunların birçoğun-

da hastalık problemi vardı.

43

Türki-

ye, patates üreten ve tarım alanla-

rının önemli bir bölümünü patate-

se ayıran bir ülke olarak, bu durum-

dan büyük zarara uğruyordu. Agri-

park, hastalıklardan arındırılmış pa-

tates tohumu üretimiyle öncelikle

çiftçinin ucuz ve sağlıklı yoldan ih-

tiyaçlarını karşılamayı amaçlıyordu.

Tesis bünyesinde fiilen patates tohu-

mu üretimine, üretim yetki belgesi-

Doku kültürü, bir bitkiden alınan hücre, doku ya da organdan, kontrollü ve ste-

ril bir ortamda, bozulmalara yol açabilecek her türlü dış etkenden arınmış ola-

rak, yeni bir doku ya da bitki üretme işlemidir. Bu teknik genellikle yeni tür geliş-

tirmek ya da mevcut türlerin genetik bozukluklarını gidermek için kullanılır. Tü-

müyle laboratuvar ortamında ve kontrol altında gerçekleştirilen bu işlem saye-

sinde, klasik yöntemlerle çözülemeyen veya çözümü güç olan sorunlar giderile-

bilir ve daha ekonomik, daha kaliteli, daha verimli bir üretim gerçekleştirilebilir.

“Doku kültürü” nedir?

“DOKU KÜLTÜRÜ YOLUYLA

SAĞLIKLI TOHUMLAR, FİDANLAR

YETİŞTİRİYORUZ. İŞ HACİMLERİ

KÜÇÜK, AMA SOSYAL SORUMLULUK

AÇISINDAN ÖNEMLİ.”