

122
bitki doku kültürleri ile hastalıklar-
dan arındırılmış fide ve fidanların
üretimi gerçekleştiriliyor; Molekü-
ler Biyoloji Laboratuvarı’nda ise mo-
leküler ıslah yöntemleriyle üstün ni-
telikli yeni çeşitler geliştiriliyordu.
Aynı laboratuvarda DNA parmak izi
yöntemiyle çeşitlerin tanımlanması
yapılabilirken, ürünlerde GDO (ge-
netik yapısı değiştirilmiş organiz-
malar) bulunup bulunmadığı da sap-
tanabiliyordu. Bu özellikleriyle To-
ros Agripark’ın, bilimsel yöntemler
ile sahadaki uygulamalar arasında-
ki etkileşimi artıracak ve sektörün
bilimsel uygulamalarla geliştirilme-
sine önemli katkılar sağlayacak bir
tarım üssü olması hedefleniyordu.
41
Tesislerin satın alınmasından kısa
bir süre sonra, tarımsal biyotekno-
loji alanında öncü çalışmalara imza
atan Sabancı Üniversitesi ile bir tek-
nik danışmanlık ve teknoloji trans-
feri anlaşması imzalandı. Doku kül-
türü uygulamalarından Ar-Ge çalış-
malarına kadar birçok alanda bil-
gi ve know-how temin edilmesini
öngören bu anlaşmanın önemli he-
deflerinden biri de, Agripark bün-
yesindeki Biyoteknoloji Merkezi’nin
Türkiye’ye ve yurtdışına yönelik bir
“test merkezi” olarak akredite edil-
mesiydi.
42
Tesisin el değiştirmesinden sonra ya-
pılan ilk açıklamalara göre çalışma-
lar, öncelikli olarak muz ve kiraz fi-
danları ile patates tohumu üretimi-
ne yoğunlaştırılacaktı. Erhan Öner’e
göre o tarihlerde pazarda 35-40 ci-
varında ithal patates tohumu bulun-
makla birlikte, bunların birçoğun-
da hastalık problemi vardı.
43
Türki-
ye, patates üreten ve tarım alanla-
rının önemli bir bölümünü patate-
se ayıran bir ülke olarak, bu durum-
dan büyük zarara uğruyordu. Agri-
park, hastalıklardan arındırılmış pa-
tates tohumu üretimiyle öncelikle
çiftçinin ucuz ve sağlıklı yoldan ih-
tiyaçlarını karşılamayı amaçlıyordu.
Tesis bünyesinde fiilen patates tohu-
mu üretimine, üretim yetki belgesi-
Doku kültürü, bir bitkiden alınan hücre, doku ya da organdan, kontrollü ve ste-
ril bir ortamda, bozulmalara yol açabilecek her türlü dış etkenden arınmış ola-
rak, yeni bir doku ya da bitki üretme işlemidir. Bu teknik genellikle yeni tür geliş-
tirmek ya da mevcut türlerin genetik bozukluklarını gidermek için kullanılır. Tü-
müyle laboratuvar ortamında ve kontrol altında gerçekleştirilen bu işlem saye-
sinde, klasik yöntemlerle çözülemeyen veya çözümü güç olan sorunlar giderile-
bilir ve daha ekonomik, daha kaliteli, daha verimli bir üretim gerçekleştirilebilir.
“Doku kültürü” nedir?
“DOKU KÜLTÜRÜ YOLUYLA
SAĞLIKLI TOHUMLAR, FİDANLAR
YETİŞTİRİYORUZ. İŞ HACİMLERİ
KÜÇÜK, AMA SOSYAL SORUMLULUK
AÇISINDAN ÖNEMLİ.”