

118
Verimli ve risksiz tarımın anahtarı: Aşılı fide
Aşılı fide, Hishtil-Toros’un Türkiye’ye kazandırdığı en önem-
li yeniliklerden biri. Topraktan bulaşan birtakım hastalıkla-
ra ve özellikle de “kök çürüklüğü” veya “çökerten” olarak
bilinen “fusarium” adlı mantara karşı kimyasal mücadeleye
alternatif olarak geliştirilen aşılı fideler, hastalıklara direnç
sağlayacak şekilde iki farklı fidenin bir araya getirilmesiy-
le elde ediliyor. Kökleri bu tür mantarlara ve toprak hasta-
lıklarına dayanıklı çeşitlerin üzerine ticari bitkilerin aşılan-
masıyla elde edilen fideler, ürüne dayanıklılık kazandırarak
kayıpları en aza indiriyor. Aslında mantık çok basit: İki ayrı
fide dikiliyor. Belli bir dönemde ikisi alınıp, birinin kök kıs-
mıyla diğerinin üstü birleştiriliyor; yani bir tür kaynak ya-
pılıyor.
Özellikle karpuz, kavun ve hıyar gibi
cucurbitaceae
(kabak-
giller) familyasından bitkiler ile
solanaceae
(patlıcangiller)
familyasından patlıcan ve domates gibi bitkiler aşılı fide ola-
rak üretilebiliyor. Örneğin, çok arsız ve dayanıklı bir kök ya-
pısına sahip olan kabak bitkisinin üzerine aşılanan karpuz,
kavun ve hıyar, çok verimli sonuçlar veriyor. Benzer bir şe-
kilde ticari domates çeşitleri, kökleri dirençli ve geneli ya-
bani olan anaç domates çeşitlerinin üzerine; patlıcanlar da
yine domates veya patlıcan anaçları üzerine aşılanıyor.
Hishtil-Toros Fidecilik Genel Müdürü Alper Tevs’e göre aşı-
lı fide pazarı hızla büyüyor. Türkiye için yeni bir kavram olan
aşılı fide üretiminin dünyadaki geçmişi de çok uzun değil:
Japonlar yüzyıllardan beri bazı sınırlı uygulamalar yapıyorlar-
mış bu alanda. Ama tabii bugün kullandığımız tekniklerle ya-
pılması son 15 yılın, bu sektörün büyümesi de son 10 yılın
hikâyesi. Bugün Türkiye’de dikilen karpuzun herhalde üçte
ikisi aşılı fidedir. Bu durum geçtiğimiz 6 yıl içerisinde oluştu.
Pazar çok hızlı bir şekilde büyüdü, halen de büyümeye de-
vam ediyor. Girdiği ülkelerde kısa sürede aşılı fideye talep ar-
tıyor, çünkü ürün avantaj yaratıyor. Bugün dünyanın her kıta-
sında aşılı fide kullanılıyor ve bu pazarın büyüklüğü artık mil-
yar dolarlarla ifade ediliyor.
37
Alper Tevs’e göre bu tekniğin çiftçiye en büyük yararı eko-
nomik. Aşılı fide kullanımı çiftçiyi belirli hastalıklardan ko-
ruduğu gibi, verimi de büyük ölçüde artırıyor:
İşin ekonomik boyutuna bakmak için matematik işimizi ko-
laylaştırıyor. Örneğin çiftçi, geleneksel olarak 1 dönüme 750
tane normal karpuz fidesi koymak yerine 250 tane aşılı fide
koyuyor. Çünkü kök o kadar arsız ki, zaten o alanı dolduru-
yor. İyi bir çiftçinin 750 tane fideden alacağı ürün ortalamada
6-8 ton ise, 250 tane aşılı fideyle bu 10-13 tona çıkıyor. Kök,
meyveyi büyütüyor çünkü. Aşılı fide fiyat olarak normal fide-
nin yaklaşık 3 katı. Fakat alt alta koyup hesapladığınız zaman,
aşılı fide daha pahalı bir ürün olmasına karşın, çok daha eko-
nomik hale geliyor. Birincisi, aynı verimi çok daha az sayıda
fideyle sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca tarlanızı her sene kullana-
biliyorsunuz. Her yıl aynı araziye dikim yapabiliyorsunuz.