

124
nin alındığı 2005 Mart’ında başlan-
dı.
44
Bu durum, daha önce hastalık-
larla baş edemeyen çiftçiler arasın-
da da büyük bir memnuniyet yarattı.
Agripark’ta bulunan Biyoteknoloji
Merkezi’nde yürütülen öncelikli ça-
lışmalardan bir diğeri de, Türkiye’de
henüz emekleme çağında olan fidan-
cılığa katkı sağlamak üzere, yurtdı-
şından ithal edilen anaç fidanların
doku kültürü yoluyla Türkiye’de
üretimini gerçekleştirmekti. Bu yön-
deki çalışmalar ilk etapta muz ve bo-
dur kiraz fidanlarıyla başlamakla bir-
likte, faaliyet alanı sonraki yıllarda
badem, erik, şeftali ve nektarin gibi
diğer meyve fidanlarını da kapsaya-
cak şekilde genişletildi. Ayrıca Ag-
ripark, yurtdışına yönelik bazı özel
üretimler de gerçekleştirdi.
Tesisin katılması, 2000’li yılların or-
talarında Tarımsal Sanayi Grubu’nun
kimi tohum çeşitlerinde sahip ol-
duğu %45 civarındaki pazar payı-
nın artmasına önemli katkılar sağ-
ladığı gibi, grubun sektördeki öncü
rolünü de pekiştirdi. Özellikle seb-
ze tohumu ıslahında ve doku kül-
türü kaynaklı meyve fidancılığın-
da “Türkiye’de ilk ve en geniş çap-
lı özel sektör girişimi”
45
olan Agri-
park, gruba kattığı katma değerle
Toros’un köşe taşı niteliğindeki ya-
tırımlarından biriydi.
46