Previous Page  124 / 162 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 124 / 162 Next Page
Page Background

124

nin alındığı 2005 Mart’ında başlan-

dı.

44

Bu durum, daha önce hastalık-

larla baş edemeyen çiftçiler arasın-

da da büyük bir memnuniyet yarattı.

Agripark’ta bulunan Biyoteknoloji

Merkezi’nde yürütülen öncelikli ça-

lışmalardan bir diğeri de, Türkiye’de

henüz emekleme çağında olan fidan-

cılığa katkı sağlamak üzere, yurtdı-

şından ithal edilen anaç fidanların

doku kültürü yoluyla Türkiye’de

üretimini gerçekleştirmekti. Bu yön-

deki çalışmalar ilk etapta muz ve bo-

dur kiraz fidanlarıyla başlamakla bir-

likte, faaliyet alanı sonraki yıllarda

badem, erik, şeftali ve nektarin gibi

diğer meyve fidanlarını da kapsaya-

cak şekilde genişletildi. Ayrıca Ag-

ripark, yurtdışına yönelik bazı özel

üretimler de gerçekleştirdi.

Tesisin katılması, 2000’li yılların or-

talarında Tarımsal Sanayi Grubu’nun

kimi tohum çeşitlerinde sahip ol-

duğu %45 civarındaki pazar payı-

nın artmasına önemli katkılar sağ-

ladığı gibi, grubun sektördeki öncü

rolünü de pekiştirdi. Özellikle seb-

ze tohumu ıslahında ve doku kül-

türü kaynaklı meyve fidancılığın-

da “Türkiye’de ilk ve en geniş çap-

lı özel sektör girişimi”

45

olan Agri-

park, gruba kattığı katma değerle

Toros’un köşe taşı niteliğindeki ya-

tırımlarından biriydi.

46