

35
g
NURETTİN YÖRÜK (KAMP MEMURU)
Yemekler iyiyse işçi yorgunluğunu unutur
Mutfak ve yemekhanelerden sorumlu olan Nurettin Yö-
rük, yemek işinin aksamadan yürümesi için büyük çaba gös-
terdiklerini söylüyor. Yörük, yurtdışındaki dördüncü projesi
olan Fas’tan memnun olduğunu, buradaki ortamın müteva-
zı fakat samimi olduğunu dile getiriyor:
Diyebilirim ki belki de kampın en ağır yükü benim sır-
tımda. Her sabah saat dörtte kalkıyorum. Akşam saat sekiz-
dokuza, bazen on bire kadar mutfakta kalıyorum. Yattığım
zaman bile gözüm arkada kalıyor; acaba bir eksik var mı,
kumanya yetişecek mi diye. Elimden gelen çabayı gösteriyo-
rum. Önemli olan şantiyede yemekhanenin düzenli çalışma-
sı. Verilen görevi zamanında ve en iyi şekilde yapmayı önem-
siyorum. Eğer kampta huzur varsa, yemekler iyiyse, zaten
işçi yorgunluğunu unutur. Ama yemekler kötü ise, yattığı
yer kötü ise, yorgun argın gelen işçi sonunda isyan eder.
Bizim amacımız, bu insanları burada mutlu edebilmek.
Zaten ailelerinden uzak yaşıyorlar, bir hasret var. Sıkıntıları-
nı kendi eğlenceleriyle, yattıkları yerin düzgün olmasıyla, ye-
meklerle gideriyorlar. Daha önce çalıştığım projeler hep Arap
ülkelerindeydi. Burası daha serbest. Fas bana, Türkiye’nin 30
sene evvelki halini anımsatıyor.
Yemekhanedeki ekip yabancı. Dilimin döndüğü kadar
Arapçam var, İngilizcem var. Bir şekilde hepsiyle her konuda
anlaşabiliyorum. Önemli olan sıcakkanlı olmak, insanlara
karşı güler yüzlü olmak.
g
Houssaide Sabri (KALIPÇI)
Yapacak çok iş var
Faslı beton kalıpçısı Sabir Hüseyin, Tekfen’in bölgede önemli
bir istihdam yarattığını ve yerel halkın burada zevkle çalıştığını
belirtiyor:
Ben altı aydan beri Tekfen’de çalışıyorum. Burada yapacak
çok fazla şey var. Fas’ta başka bir sürü şirket faaliyet gösteri-
yor, ama aralarında fark var. Fas şirketlerinin sınırları belli. Ben
beton kalıplama işi yapıyorum. Burada kaynak, montaj gibi çok
çeşitli işler yapılıyor.
Kampımızda üçer, dörder kişinin kaldığı lojmanlar var. Fa-
kat çalışanların bazıları dışarıda, kendi evlerinde kalıyorlar. 350
km yol gelip burada çalışan insanlar var. Ben burada olmaktan
memnunum. Benim Tekfen’le çalışmaya ihtiyacım var, burada
veya başka bir ülkede.
g
VEDAT TANTEKİN (KAMP AMİRİ - SETTAT KAMPI)
Fas’ta bir projeden diğerine
23 yıldır Tekfen’de çalışan Vedat Tantekin, işleri yoluna
koyup hafta sonlarında kendilerine yeni vakit ayırabilmeye
başladıklarını belirtiyor. Tantekin’e göre Fas, huzur içinde
çalışılabilecek bir yer:
1989 Ocak’ından beri Tekfen’deyim. Yaklaşık üç ay önce
geldim kampa. Kurulma aşamasında buradaydık. Ekip ola-
rak Kazakistan’daki rafineriden buraya yatay geçiş yapmış
olduk. Gayet uyumlu bir ekiple çalıştığımız için hiçbir sıkın-
tıyla karşılaşmadık. Tabii ki koşuşturmalar, tatlı yorgunluk-
lar oldu, ama genelde çok rahat bir ortamda çalıştık. Fas’ı da
sevdim, çünkü Fas’ın iklimi de, insanları da bize daha yakın.
Bize karşı tavırları daha sempatik. Bu, büyük bir fark oldu
bizim için. Yavaş yavaş hafta sonları kendimize zaman ayır-
maya başladık. Örneğin, Kazablanka’yı yeni gezebildik. Hoş,
canlı bir şehir. Sahil kenarında olması da çok hoş.
g
MELİH TUFAN (İdari İşler Şefi - SETTAT KAMPI)
Tekfenli olmakta biraz geç kalmışım
Fas’ı ilk kez 20’li yaşlarında gören Melih Tufan, başka ülkeler-
de çalıştıktan sonra dönüp dolaşıp yine Fas’a gelmiş:
Ben Tekfen’de yeni sayılırım. 2005 yılında girdim. Ama açık
yüreklilikle söyleyebilirim ki daha evvelden bileydim, böyle bir
firmada çalışma şansının farkına varsaydım, herhalde çok genç
yaşta girerdim. Burada tanıdığım insanlar, işçisinden en üst ka-
demesine kadar, firmanın verdiği kültürle öyle bütünleşmişler
ki onlarla çalışmak, paylaşmak, yorulmak gerçekten çok keyifli.
Tekfenliyim demekten, biraz geç de olsa, bu yaşımda gurur du-
yuyorum.
Ben beş sene Kazakistan’da çalıştım. Sonra buraya geldim.
Çok enteresandır, ilk defa yurtdışına çıkışımda da staj yapmaya
Fas’a gelmiştim. Ardından böyle bir fırsat çıkınca hemen kabul
ettim. Bu yörelerini bilmiyordum, ama yine de pek değişmiş gibi
gelmedi bana. Burada birbirini tanıyan güzel bir ekibimiz var.
Yoğun tempolu, ama bir o kadar da keyifli çalışıyoruz.