Table of Contents Table of Contents
Previous Page  20 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 24 Next Page
Page Background

100 lt su

250 gr üre

750 gr potasyum nitrat

100 gr Fe-EDTA

150 gr çinko sülfat

Yukarıda belirtilen miktarlardaki gübreleri 100 lt su içinde eritilerek uygulama yapılabilir.Mutlaka yayıcı yapıştırıcı ilave edilmelidir. İstenirse 100 litre suda 10 kat daha fazla gübre

kullanılarak daha konsantre eriyik yapılabilir. Bu konsantre eriyikten 10 litre alınıp üzerine 90 litre su ilave edilerek uygulama yapılır.

3.3.4 Bağlarda Element Noksanlıkları

Bağlarda element noksanlığının ne olduğuna karar vermeden önce, yapraklarda veya meyvede görülen bozukların toprak tuzluluğu, taban suyu seviyesi yüksekliği, aşırı kuraklık,

bazı bakteri, mantar ve virüs hastalık etmenlerinden ileri gelip gelmediği, herhangi bir entomolojik (böcek) etmen zararı olup olmadığı kontrol edilmeli ve bunların hiçbiri yok ise,

usulüne uygun yaprak örneği alıp analize gönderilmelidir. Analiz sonuçları ile gözle yapılan teşhis karşılaştırılarak ne gibi uygulama yapılması gerektiğine karar verilmelidir (Şekil-

13).

Şekil-13: Yaprak örneği alma şekli

AZOT NOKSANLIĞI VE FAZLALIĞI

Asma bitkisinin topraktan en fazla miktarda kaldırdığı besin elementlerinin başında azot gelmektedir.Bitki besini olarak bitkide fotosentez sonucunda meydana gelen organik

asitlerle birleşerek suda çözünen ve çözünmeyen amino asitleri, proteinleri meydana getirerek organik maddenin yapısına girer ayrıca klorofilin yapısında, nükleik asitlerin (DNA

ve RNA) yapısında bulunur.Bunun yanında serbest iyon halinde henüz organik asitlere bağlı olmayan azotlu bileşiklerde bitki bünyesinde bulunabilmektedir.Azot noksanlığının

en tipik belirtisi omcanın ve sürgünlerin zayıf gelişmesi ile kendini gösterir. Bitkinin boyu daha kısa (bodur) olur. Yaprak adedi azalır ve yaprak ayası küçük teşekkül eder. Çok

ileri safhada azot noksanlığında mevsiminden önce yaprak dökülmesi görülür. Yaprak saplarında bazı çeşitlerde erken kızarmalar meydana gelir. Azot noksanlığı belirtileri olarak

alt yapraklardan başlayan sararma sürgünün üst kısımlarına doğru ilerler ve uç yapraklarda da sararma başlar. Bu gibi yapraklar çok ince dokulu meydana geldiği için diğer

hastalık ve zararlı etmenlerinin de zarar derecesi artar. Azot noksanlığında büyük verim azalması, salkımda küçülme ve seyrek, küçük meyve oluşumu meydana gelir. Azot

noksanlığında meyvenin şeker oranında önemli derecede azalma meydan gelir. Azot fazlalığında ise omcadaki yaprak adedi artar, yapraklar daha iri, kaba (kalın) yapılı

yaprakların damarları çok kalın, yaprak ayası koyu yeşil renkte meydana gelir. Bu gibi fazla azotla beslenen bağlarda salkımlar gölgede kalacağı için hasatta gecikme meydana

gelir. Üreticiler fazla veya tek yanlı azotlu gübre kullanmakla ürün miktarında artış beklerken azalma meydana gelir.