

ekil -4: Toprak pH de erlerinin besin elementleri elveri lili ine etkisi
Toprak reaksiyonu sadece besin elementlerinin veya gübrelerin elveri lili i üzerine etkili
olmayıp topra ın stabilitesi (agregatla ması) ve topraklardaki mikroorganizmaların aktivitesi
üzerine de etkilidir. Meyve bahçesi tesis ederken topra ın pH de eri dikkate alınarak anaç seçimi
yapılmasında yarar vardır. Bazı meyve anaçları alkalili e daha dayanıklıdır. Genel olarak meyve
a açları 6,5–7,5 pH de erleri arasındaki topraklarda en iyi geli me gösterirler. Toprakların pH
de eri bu sınırların dı ında ise toprak pH de erlerinin fidan dikiminden önce düzeltilmesi gerekir.
Toprakların pH de eri alkalin ( yüksek pH ) ise kükürt veya içinde kükürt bulunan maddelerle
topra ın pH de eri azaltılır. Topra ın pH de eri asit (dü ük ) ise kireç ve bünyesinde kalsiyum
bulunan maddelerin topra a verilmesi ise toprak pH de eri yükseltilebilir.