Previous Page  11 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 72 Next Page
Page Background

Çizelge–2: 0–20 cm Kalınlı ında 1000 m

2

’lik Bir Alanda Topra ın pH De erini Azaltmak çin

Gerekli Kükürt Miktarı (Jones, 1981)

Toprak tipine ve meyve a acının kılcal kök derinli ine göre bir dekara verilecek kükürt

miktarı hesaplanarak uygulanmalıdır. Son zamanlarda bodur ve yarı bodur anaçlar kullanılarak

yapılan tesislerde tüm alana kükürt verme yerine fidanların dikilece i bant geni li i dikkate

alınarak daha az ve daha ekonomik (%50) kükürt uygulaması yapılabilir. Fidan dikimleri

yapılmı veya verim ça ına gelmi a açlarda ise fidan ya ı, fidanların kök da ılımı, sulama

yöntemi(tava-damla)dikkate alınarak kükürt uygulaması yapmak gerekir. Tam verim ça ında

olan a açlara bir defa kükürt uygulaması yapılırken fidan ça ında olanlara kök bölgesi her yıl

geli ece i için birkaç yıl azar azar kükürt uygulamak gerekir. ri ö ütülmü ve granül tipte olan

kükürdün etkin olmadı ı ve topra ın pH de erini dü ürmedi i belirtilmi tir. Bu durum çizelge-

3’ten görülebilir.

Çizelge–3: Elementel Kükürdün Granül veya Mikronize Halinde Topra a Uygulanmasının

Topra ın pH ce EC De erlerindeki De i ime Etkisi (Slaton, 2001)

Elementel Kükürdün Topra ın pH ve E.C De erine Etkisi

W.S -Kükürt

Kontrol

Granül

S–50

kg/da

Granül

S–100

kg/da

50 kg/da

100 kg/da

Gün

pH EC

ohs

pH

EC ohs

pH

EC ohs

pH EC

ohs

pH EC

ohs

0

8,3 211

8,3

211

8,3

211

8,3 211

8,3 211

10

8,3 211

8,3

205

8,2

222

7,5 651

7,0 900

20

8,3 216

8,4

202

8,3

214

7,6 738

6,7 762

35

8,2 292

8,2

200

8,2

298

7,5 788

6,5 795

60

8,1 308

8,2

331

8,1

305

7,6 735

6,6 789