

Topra ın pH De erinin Azaltılması
Meyve bahçesi tesis etmeden önce topra ın pH de eri ölçülerek topra a kükürt ilave etmek
gerekir. Topra a ilave edilen kükürt toprakta mevcut kükürt bakterilerinin enzimatik reaksiyonları
sonucunda a a ıda basit bir ekilde ifade edilen kimyasal reaksiyonlar sonucunda toprakta hidrojen
(H
+
) iyonu olu ur ve topra ın pH de eri azalır.
Yukarıdaki kimyasal formüllerden görülece i gibi kükürdün bakteriler tarafından
oksidasyona u ratılması sonucu meydana gelen sülfirik asit topraktaki suda ayrı arak hidrojen (
H+) iyonu meydana getirir. Bitki kökleri tarafından hidrojen iyonu alınmadı ı için ortamda miktarı
artar ve bazlı ı meydana getiren elementlerin(Ca-Mg-K-Na) etkisini azaltarak toprakların pH
de erlerinin azalmasını sa lar. Topra ın pH de erini dü ürmesinde etkili olan sülfürik asit,
alüminyum, sülfat, demir sülfat, amonyum polisülfat ve potasyum tio sülfat gibi birle iklerin
etkinli i hiçbir zaman elementel kükürt kadar de ildir. Ancak, kullanımı kolaylı ı bakımından
bentonit kil minareli ile üretilmi olan bentonitli kükürt tarımda kullanılabilmektedir. Bunun
maliyeti elementel kükürde oranla 3–4 kat daha fazladır.
Toprakta kükürdün oksidasyon oranını etkileyen faktörler
:
Topraktaki kükürt bakterileri konsantrasyonu ve çe itleri
Kükürdün oksidasyonu oksijenli artlarda (aerob) çalı an Thiobacillus bakterileridir. Bunların
içinde en etkin olanı thiobacillus thiooxidans bakterisidir. Bu bakteri ihtiyacını kükürdü okside
ederek ve karbon ihtiyacını da CO
2
‘ ten kar ılar. Di er türdeki kükürt bakterilerinin etkinli i daha
azdır.
Toprak sıcaklı ı
Kükürt uygulaması yapıldıktan sonra sıcaklı ın +25-35
o
C arasında olması durumunda
kükürt bakterileri optimal olarak çalı ır. Topraktaki di er faktörlere(rutubet, pH, kükürdün
inceli i=çapı)ba lı olarak 10–60 gün arasında topra ın pH de erinde beklenen dü ü görülür.
Bu nedenle kükürt uygulaması fidan dikiminden en azından bir ay kadar önce yapılmalıdır.