Previous Page  4 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 72 Next Page
Page Background

meyve a açlarında ilkbahar döneminde genç yaprakların sararması eklinde kendini gösterebilir.

Toprakların su tutma özellikleri daha sonraki bölümlerde incelenecektir.

Bitkinin su tüketimine en etkili faktör hava sıcaklı ıdır. Meyve a açlarının geli me dönemi

içinde özellikle meyve tutumunda toprakta suyun yetersiz olu u meyve dökümüne sebep olabilir.

Meyve irile me döneminde yetersiz su meyvenin irile mesini azaltaca ı için a aç ba ına alınan

ürün miktarında azalma olur. Sıcaklı ın artması yaprakların solunum oranının artmasına ve

solunum yolu ile bitkinin su kaybına artmasına neden olur. Meyve a açlarının yapraklarının alt ve

üst yüzeylerinde bitkinin solunumunu sa layan gözenekler(stoma) bulunur. Meyve türlerine ba lı

olarak 1 mm

2

de 200–800 adet arasında de i en stoma bulunur. Stomaların açılıp kapanmalarını

sa layan bekçi(karde )hücreleri bulunmaktadır. Bu küçük hücrelerin içinde bulunan suyun

artması(turgor) veya azalması(plazmoliz) di er bir ifade ile bu hücrelerden suyun dı arı çıkması

veya girmesi gözeneklerin açılıp kapanmasını sa lamaktadır. Enzimatik reaksiyon sonucundan

olu an bu olay bitki besini olan potasyum iyonu ile olmaktadır. Ortamdaki potasyumun azlı ı veya

fazlalı ı stomaların kapalı kalma ve açık kalma süresini etkilemektedir. Bu ise bitkinin su

sarfiyatını etkiler. ekil–1 den görülebilece i gibi meyve a açlarının kök bölgesinde yeterli

potasyumun bulunması veya potasyumlu gübre ile gübrele mi meyve a açlarında terleme ile su

sarfiyatı azalmaktadır.

ekil–1: potasyumun su ekonomisine etkisi

Potasyumlu gübrelerin ekonomik su tüketimine bu olumlu etkiye kar ılık bitki besini olarak

azot ve azotlu gübreler bitkinin su tüketiminin artı ına dolaylı yönden etkilidir. Dengesiz ve a ırı

azotlu gübre kullanımında bitkinin toprak üstü kısmı normale oranla daha büyük meydana gelir.

Meyve a açlarında yaprak adedi ve irili i artar. Yapraklar daha gevsek ve kaba yapılı olur. Bu

niteliklere sahip yaprakların su sarfiyatı artmaktadır. Suyun yetersiz olması durumunda meyve

a açlarının ekonomik su kullanımını sa lamak için azotlu gübrenin yanında toprakta potasyum

yetersiz ise meyve a açlarının mutlaka potasyumlu gübre ile gübrelenmesi gerekir.

Özet olarak belirtmek gerekirse yeni meyve bahçesi tesisinde bölgenin ya ı durumu,

toprak özellikleri ve uygulanacak sulama yöntemi belirlenerek tesis kurulmalıdır. Bölgenin bu