Previous Page  2 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 72 Next Page
Page Background

G R

Farklı iklim ve toprak artlarına sahip ülkemizin çe itli bölgelerinde meyve yeti tiricili i

yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda meyve bahçesi tesisi ve sulama sistemlerini geli tirilmesi

için verilen te vikler meyvecili in hızla yayılmasına neden olmu tur. Meyve bahçesi tesis

ederken sadece bölgenin iklim artları dikkate alınarak yeni meyvelik tesis etmek do ru

de ildir. Bölgenin ya ı ve sıcaklık durumunun yanında toprak özellikleri ve sulama yapılacak

ise su kalitesi büyük önem ta ımaktadır. Bölgenin iklim, toprak ve su kalitesi özellikleri dikkate

alınarak meyve bahçesi tesis etmeden önce a a ıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.

1. Meyve Bahçesi Tesisinde Dikkat Edilecek Hususlar:

1.1 klim özelliklerinin gübrelemeye etkisi

- Sıcaklık

- Ya ı

- Güne lenme

- Nisbi rutubet

- Karbondioksit konsantrasyonu

1.2 Toprak Özellikleri

- Topra ın pH de eri

- Toprak tuzlulu u

- Toprak kireci

- Toprak bünyesi

- Topra ın organik maddesi

- Toprakta bitkiye yarayı lı besin maderleri

- Topra ın besin maddeleri tutma kapasitesi

- Topraktaki besin elementleri arasındaki ili kileri

1.3 Sulama Suyu Kalitesi

1.1 klim Özelliklerinin Gübrelemeye Etkisi

1.1.1 Sıcaklık le Gübreleme Arasındaki li kiler

Sert çekirdekli meyve türlerimiz ılıman iklim meyve türlerinden olup sonbahar kı

aylarında yapraklarını dökerler. Kı aylarında her türün belirli derecede so uklamaya

(dü ük) sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Ancak, bir yörede meyve bahçesi tesis etmeden önce o

yörenin sonbahar ve kı aylarında minimum dü ük ( - ) sıcaklıkların kaç C

o ‘

ye kadar

dü tü ü ve kaç gün veya kaç saat olarak kaldı ı, benzer durum yaz aylarında da

maksimum(+) C

o’

lerin ne oldu unun bilinmesi gübreleme yönünden önem ta ımaktadır.

Bunun yanında erken ve geç donların ne zamanlar oldu unun bilinmesi gerekir. Bu konuları

meyvecilik uzmanı ile görü erek meyve tesisi yapmaya karar vermek gerekir. Bitki besin

elementlerinin dolayısı ile bitki besin elementi ihtiva eden gübrelerin bazıları bitkilerin çok

so uklardan, erken veya geç donlardan zarar gübresini arttırırlar, bazı bitki besinlerinde

meyve a açlarının so uklardan ve don ‘dan zarar görmesini azaltır.

Tüm bitkilerde oldu u gibi meyve a açlarında da bitki besini olarak azot, bitki

bünyesinde azotlu bile iklerin artmasına, meyve a açlarının erken uyanmasına, meyve

a acının sürgünlerinin daha kaba ve gevrek yapılı olmasına, meyve a açlarında

yapraklarının daha iri ve gev ek yapılı, bol sulu ve kuru madde miktarının dü ük olmasına

neden olur. Bunun ba lıca nedeni bitki bünyesindeki azotlu bile iklerin su tutma özelli inin

fazla olmasından ileri gelir.

Dengesiz veya a ırı azotlu gübre ile gübrelenen meyve a açları, dengeli ve yeterli

miktarda gübrelenen meyve a açlarına oranla so uklardan ve dondan daha fazla zarar