Previous Page  3 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 72 Next Page
Page Background

görürler. Bunun yanında sonbaharda veya kı ba langıcında erken azotlu gübre

uygulamaları veya azotlu gübrelerin tamamının bir defada uygulanması meyve a açlarının

so uklardan zarar görmesini arttırır.

Azotlu gübrelerin bu olumsuz etkisi potasyumlu gübrelerle giderilebilmektedir.

Bitki besini olarak potasyum bitkisinin odun dokularının daha sa lam yapılı olmasını,

yapraklarda azot metabolizmasını dengeleyerek bitkide kuru madde artı ını sa laması ile

meyve a açlarının ve sürgünlerin so uklardan daha az zarar görmesini sa lar. Meyve

a açlarından özellikle tomurcuk (sürgün) faaliyetinin ba ladı ı dönemlerde beklenmedik

erken donlar meydana geliyorsa bu yöredeki bahçelerin potasyumlu gübreler ile mutlaka

gübrelenmesi gerekir. Özellikle erik, kiraz, vi ne gibi erken çiçeklenme gösteren di er ta

çekirdekli meyvelerde hasattan sonra fosforlu ve potasyumlu gübreleme yapmak meyve

a açlarının kı a daha mukavim girmesini sa layaca ı gibi verim üzerine de olumlu etki

yapar.

Dü ük atmosfer sıcaklıklarından korunmanın meyve yeti tiricili i yönünden birçok

tedbiri bulunması ile birlikte gübreleme yönünden tedbirlerin alınması, meyve tesisinin

ömrü ve verimi bakımından da önem ta ır.

Hava sıcaklı ının dü ü üne paralel olarak toprak sıcaklı ında da dü ü ler meydana

gelir. Bu durum topraktaki besin elementlerinin elveri lili inin ve topraktaki

mikroorganizma faaliyetini de etkilemektedir.

Toprakta mikroorganizma faaliyetinin azalmasıyla besin elementlerinin

yarayı lılı ında bir azalma görülür. Dü ük toprak sıcaklıklarında az dahi olsa topra ın pH

de erinde bir azalma görülür. Bu durum topraktaki mikroorganizma faaliyetinin dü ük

sıcaklıkta yava laması ile ilgilidir. Dü ük toprak sıcaklıklarında besin elementi alımında

azalmalar görülür. Bu durum hücre zarlarının geçirgenli inin azalması ve besin elementi

alımının dü ük sıcaklıkta daha az alınması ile ilgilidir.

Toprak sıcaklı ının normal seviyeye yükselmesi ile birçok elementin alımında artı

sa lanırken bitki bünyesinde ta ınmasında problem olan kalsiyumun ksilem öz suyunda

miktarı azalır. Bu durum özellikle elma gibi yumu ak çekirdekli meyve türlerinde kalsiyum

noksanlı ına neden olabilmektedir. Toprak sıcaklı ının gere inden fazla artması kök

geli mesini engeller ve hatta bazı durumlarda kılcal köklerin kurumasına neden olur. A ırı

toprak sıcaklı ı toprakta bazı bakteri faaliyetlerinin de azalmasına neden olur. Bu durum

özellikle azot bakterilerinin faaliyetlerinde görülür.

Özet olarak belirtmek gerekirse bir yörede meyve tesisi kurmadan önce en dü ük ve

yüksek sıcaklık ile bu sıcaklıkların devamlılık(kalıcılık) süresi ile meyve a acının hangi

geli me döneminde bu ekstrem artlarla kar ıla ıldı ının bilinmesi gerekir. Bunun nedeni

ise, sıcaklık fotosentez(ürün meydana gelmesi) üzerine etkilidir. Basit bir ifade ile

ÜRÜN=FOTOSENTEZ- SOLUNUM diye tanımlanabilir.

1.1.2 Ya ı le Gübreleme Arasındaki li kiler

Su, tüm canlılar için mutlaka gerekli olan hidrojen (H) besin maddesini ihtiva eder. Suyun

kimyasal yapısında (H

2

O) bulunan hidrojenden dolayı su aynı zamanda bir gübredir. Hidrojen

bitkinin organik yapısında bulunan tüm organik bile iklerin ana yapı ta ıdır. Su, bitki bünyesinde

tüm fizyolojik ve biyokimyasal olaylarda, organik materyallerin, bitki besin elementlerinin

ta ınmasında rol alır. Meyve bahçesi tesisinde yöredeki ya ı durumu (yıllık toplam ya ı ,

mevsimlere göre da ılımı, ya ı ekli ve ya ı intensitesi)dikkate alınarak meyve tesisi kurulmalı

ve ya ı ın yetersiz olması durumunda ya ı eksikli i sulama ile giderilmelidir.

Bitkilerin su kullanımı üzerine toprak özelliklerinin yanında iklim özelliklerinin(sıcaklık) de

etkisi vardır. A ırı ya ı lardan dolayı drenajı iyi olmayan killi(a ır bünyeli) topraklarda taban suyu

seviyesi yükselerek toprak havasının azalmasına neden olur. Böylece bitki köklerinin solunumu

için yeterli oksijenin olmaması nedeni ile köklerde ölümler meydana gelir. Bu durum özellikle