Previous Page  14 / 72 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 14 / 72 Next Page
Page Background

Kireçlemede dikkat edilecek di er bir husus her yıl pH kontrolu yaparak kaç yılda bir

kireçleme yapılaca ının belirlenmesidir. Do ru kireçleme yapılması durumunda 3-5 yılda bir veya

daha uzun sürede kireçlemeyi tekrar etmek gerekebilir.

1.2.4 Toprak Bünyesi

Topra ın yapısını meydana getiren kum-mil(silt)-kil miktarlarının toprakta bulunu

oranlarına göre topra ın bünyesi olu ur. Meyve yeti tiricili inde su tutma ve havalanma özelli i iyi

kumlu Tın, milli tın ve tınlı bünyeli topraklar iyi kök geli mesi sa larlar. Fazla killi, çok su tutan

a ır bünyeli topraklarda kök geli mesi iyi olmayaca ı gibi, köklerin havalanması iyi olmaz. Meyve

türlerine göre toprak derinli i de i mekle birlikte ortalama 1–1,5 m derinlikte bir yapıya sahip

topraklar meyve yeti tiricili i için uygundur. Toprak bünyesi iyi olmasına ra men arazinin

topografik yapısı ve e imi de meyvecilik tesisine uygun olması gerekir. Topografik yapı nedeni ile

yapılacak arazi tesfiyesi ve teraslama i lerinde mümkün oldu u kadar derin hafriyattan kaçınmak

gerekir. Derin hafriyat yapılması durumunda olgunla mamı ham toprak tabakası üst katmanlara

çıkarak meyvecilik için uygun olmayan artlar meydana getirir.

Topra ın bünye özelli ine göre gübreleme yapmak gerekir. Toprak çok geçirgen yapıya

sahip ise özellikle tava usulü sulamalarda veya a ırı ya ı alan bölgelerde azot yıkanması meydana

gelebilir. Bu gibi yörelerde azotlu gübreleri 2–3 kısım halinde vermek gerekir. Killi topraklarda ve

kireçli topraklarda fosfor ve potasyum fiksasyonu olaca ı için bu gübreleri a açların taç iz

dü ümüne bant halinde vermek gerekir. Yeni meyve tesisinde ise fidan dikim çukurları açılmadan

önce topra ın kireç ve bünye durumuna göre fosforlu ve potasyumlu gübreler, gerekirse

magnezyumlu gübreler verilmelidir. Bu konuda bilgiler tesis gübrelemesinde verilecektir. Toprak

bünyesinin yanında topra ın belirli derinli inde su geçirgenli i az sert geçirimsiz killi tabaka

olabilir. Tesis kurmadan önce bu tabakaların bu konuda bir uzmana danı arak

parçalanması(kırılması) fidanların kök geli imine olumlu etkisi oldu u kadar, toprak havalanması

ve a ırı ya ı lardan biriken suyun drene olmasına yardımcı olur. Sert tabakanın kırılmaması

durumunda kökler bu tabakayı delip geçemeyece i için yukarı do ru kıvrılırlar.

1.2.5 Topra ın Organik Maddesi

Meyve bahçelerinde topra ın üst katmanında (0-25 cm) organik maddenin %2 veya daha

fazla olması toprak verimlili i bakımından önemlidir. Topra ın organik maddesi iki kaynaktan

kar ılanır. Birincisi hayvansal kaynaklı organik gübrelerin kullanılması, di eri ise iklim artları ve

yeti tirme tekni i uygun ise ye il gübreleme yapmak sureti iledir. Bu iki konu organik gübreler

kısmında detaylı olarak verilecektir.

Topra ın organik maddesinin toprakta ba lıca üç ana fiksasyonu mevcuttur. Birincisi

topra ın fiziksel özelliklerine, ikincisi topra ın kimyasal özelliklerine ve üçüncüsü ise topra ın

biyolojik canlılı ı(mikrobiyolojik aktivite) üzerine etkisidir. Hayvansal ve bitkisel kökenli organik

materyallerin (gübrelerin) topra a karı tırılması ile toprakta ya ayan mikroorganizmaların

(Bakteriler-Mantarlar-Aktinomisetler) enzimatik reaksiyonları sonucunda, organik maddenin ana

yapısını meydana getiren polisakkaritler, ligninler, proteinler ortam artlarına ba lı olarak

ayrı maya u rayıp toprakta ayrı ma oranı çok dü ük olan ve devamlılı ı olan humus adı verilen

bile i i meydana getirir ( ekil 5).