Previous Page  7 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 104 Next Page
Page Background

6

Hayvansal kaynaklı gübrelerin iyi olgunla mı olup olmadı ı sıcaklı ından ve

kokusundan da anla ılabilmektedir. yi olgunla mı bir hayvan gübresinin sıcaklı ı olmayan,

kokusuz ve kolay ufalanabilir nitelikte olması gerekir. Olgunla masını tam tamamlamamı bir

ahır gübresinin C/N oranını dengeye getirmek için bünyesine ilave edilmesi gereken azot

miktarı ekil 1’de gösterilmi tir.

ekil 1: C/N Oranına Göre Ortama lave Edilmesi Gereken Azot Miktarı (Röber ve Scholler,

1985)

Organik gübreleri olgunla tırma nedenleri olarak, hayvan gübreleri içinde bulunan

sindirilmemi ve çimlenme kabiliyetini kaybetmemi yabancı ot tohumlarının bu

kabiliyetlerinin yok edilmesi, bazı hastalık ve zararlı etmenlerinin azaltılması, uzun karbon

zincirli organik bile iklerin daha kısa karbon zincirli bile ikler haline getirilerek humik asit

olu turulması sayılabilir. Sera üreticisi tarafından satın alınmı olan ahır gübresi iyi

olgunla mamı ise bu gübre sera yakınında uygun bir yere 20 cm kadar kalınlıkta serilir.

Üzerine her bir m

3

gübre için 1 kg sönmü kireç tozu veya dolomit, 3-5 kg Triple süper fosfat

veya aynı miktar DAP (Diamonyum fosfat) gübresi ve 3-5 kg % 26 N ihtiva eden Kalsiyum

amonyum nitrat (CAN) gübresi serpilir. Bu ekilde kireç, fosforlu ve azotlu gübre ilavesi ile

olgunla ma hızlanırken, amonyak eklinde azot kaybı azalır ve gübre fosfor bakımından

zenginle mi olur. Rutubet yetersiz ise hafifçe rutubetlendirilir. Aynı i lem gübre yı ını 1-1.5

m yüksekli e gelinceye kadar yapılır. Yı ın tamamlandıktan sonra 3-5 gün bu ekilde

bırakılır ve sonra sıkı tırılarak, yı ının üzeri toprakla kapatılır. Az olgunla mı durumda satın

alınmı olan ahır gübresi mevsimin sıcaklık durumuna göre birkaç ay içinde olgunla masını

tamamlar. Olgunla masının tamamlanıp tamamlanmadı ı yı ının sıcaklı ı kontrol edilerek

anla ılır.