6
Hayvansal kaynaklı gübrelerin iyi olgunla mı olup olmadı ı sıcaklı ından ve
kokusundan da anla ılabilmektedir. yi olgunla mı bir hayvan gübresinin sıcaklı ı olmayan,
kokusuz ve kolay ufalanabilir nitelikte olması gerekir. Olgunla masını tam tamamlamamı bir
ahır gübresinin C/N oranını dengeye getirmek için bünyesine ilave edilmesi gereken azot
miktarı ekil 1’de gösterilmi tir.
ekil 1: C/N Oranına Göre Ortama lave Edilmesi Gereken Azot Miktarı (Röber ve Scholler,
1985)
Organik gübreleri olgunla tırma nedenleri olarak, hayvan gübreleri içinde bulunan
sindirilmemi ve çimlenme kabiliyetini kaybetmemi yabancı ot tohumlarının bu
kabiliyetlerinin yok edilmesi, bazı hastalık ve zararlı etmenlerinin azaltılması, uzun karbon
zincirli organik bile iklerin daha kısa karbon zincirli bile ikler haline getirilerek humik asit
olu turulması sayılabilir. Sera üreticisi tarafından satın alınmı olan ahır gübresi iyi
olgunla mamı ise bu gübre sera yakınında uygun bir yere 20 cm kadar kalınlıkta serilir.
Üzerine her bir m
3
gübre için 1 kg sönmü kireç tozu veya dolomit, 3-5 kg Triple süper fosfat
veya aynı miktar DAP (Diamonyum fosfat) gübresi ve 3-5 kg % 26 N ihtiva eden Kalsiyum
amonyum nitrat (CAN) gübresi serpilir. Bu ekilde kireç, fosforlu ve azotlu gübre ilavesi ile
olgunla ma hızlanırken, amonyak eklinde azot kaybı azalır ve gübre fosfor bakımından
zenginle mi olur. Rutubet yetersiz ise hafifçe rutubetlendirilir. Aynı i lem gübre yı ını 1-1.5
m yüksekli e gelinceye kadar yapılır. Yı ın tamamlandıktan sonra 3-5 gün bu ekilde
bırakılır ve sonra sıkı tırılarak, yı ının üzeri toprakla kapatılır. Az olgunla mı durumda satın
alınmı olan ahır gübresi mevsimin sıcaklık durumuna göre birkaç ay içinde olgunla masını
tamamlar. Olgunla masının tamamlanıp tamamlanmadı ı yı ının sıcaklı ı kontrol edilerek
anla ılır.