Previous Page  2 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 104 Next Page
Page Background

1

SERA YET T R C L NDE KULLANI

I

LACAK GÜBRELER

1.

.

G R

Tüm dünyada oldu u gibi özellikle ülkemizde son yıllarda örtü altında yapılan

yeti tiricilik hızla geli me göstermi ve örtü altında yapılan yeti tiricilik üç yüz bin dekar

alana ula mı tır. Sera artlarında modern tarım tekniklerini kullanarak üretim yapanların ana

amacı birim alandan fazla miktarda ve kaliteli ürünü pazar de eri en yüksek oldu u dönemde

elde etmektir. Bu amaca ula mada yeti tirme tekniklerinin ve bitki koruma uygulamalarının

yanında sulama ile birlikte dengeli gübre kullanımının önemi çok büyüktür. Sera bitkilerinin

gübrelenmesinde özellikle sera ve örtü altında yeti tiricili i yapılan sebzeler ve bazı süs

bitkileri ile çilek ve kavun yeti tiricili inde gübrelemenin temel ilkelerine yer verilecektir.

Son yıllarda sera artlarında yapılan muz, üzüm ve di er meyve a aç yeti tiricili ine ayrı bir

yayında yer verilecektir. Bu yayında sebzelerin özel gübrelenmesi kısmında açıkta yapılan

yeti tiricilik ile ilgili bazı gübreleme önerilerine de yer verilmi tir.

1.

.

1.

.

Sera Bi

i

t

t

ki

i

l

l

eri

i

ni

i

n Üret

t

i

i

mi

i

nde Gübrel

l

emeni

i

n Önemi

i

Bölgenin olumsuz ekolojik artlarının etkisinin azaltmak amacı ile örtü altında (alçak

tünel, tünel, sera) yapılan yeti tiricilikte, açıktaki artlarda yapılan yeti tiricilikte oldu u gibi

bitkiler geli meleri için geli me ortamından birçok element alırlar. Bunların sayısı 74

kadardır. (Haliova, 1996). Bu miktar elementin ancak bir kısmı (20 kadar) mutlak gerekli

bitki besin elementidir (Mengel ve Kirkby, 1987; Bergman, 1992; Marschner, 1995).

Mutlak gerekli bitki besin elementlerinin bitkide bulunu miktarları veya bitki

bünyesindeki i levleri dikkate alınarak birçok ara tırıcı tarafından “Makro” ve “Mikro”

element tanımlaması ile sınıflandırılmaktadır. Bu bitki besin elementlerinden karbon (C),

oksijen (O), hidrojen (H), azot(N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum

(Mg) ve kükürt (S) makro element, demir (Fe) mangan (Mn), çinko (Zn), bakır (Cu), bor (B),

molibden (Mo), klor (Cl), kobalt (Co) ve silisyum (Si) mikro element olarak tanımlanmı tır.

Bitkiler ihtiyaç duydukları bu makro ve mikro besin elementlerini geli me ortamından kökleri

ile alabildikleri gibi, toprak üstü organları olan yaprak, dal-sürgün ve gövdeleri ile de

alabilmektedirler. Bitki besin elementlerinin büyük bir kısmı kökleri vasıtası ile kök geli me

ortamından alınmaktadır. Makro ve mikro besin elementlerinin alını formları ve yerleri

Çizelge 1’de verilmi tir (Mengel ve Kirkby, 1987; Schroeder, 1984).