Previous Page  10 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 104 Next Page
Page Background

9

Çizelge 6: Sphagnum Yosununun (Torf) Bazı Özellikleri (Röber ve Schaller, 1985)

Sphagnum

Ye

e

r

r

l

l

i

i

Tor

r

f

f

Organik Madde (%)

94–99

84,88

Kül (%)

1–6

15,12

Volüm A ırlık (gr/l)

50–200

183

Porhacmi ( % Hacmi)

88–97

93

Su Tutma Kapasitesi (w/w)

52–85

67

Havalanma Kapasitesi (w/w )

15–42

26,6

PH (CaCl

2

)

2,5–3,5

6,03

EC (µS cm

-1

)

50–160

0,48

KDK (me/100 g)

100–170

69,76

Jeolojik devirlerde olu an kömürün (linyit) bir kısmı tam kömürle meye u ramadan büyük bir

kısmı hümüs birikimi halinde kalmaktadır. Bu materyal bünyesinde hem kömür ve hemde

hümüs ihtiva etmesi nedeni ile yakıt olarak de eri azalır. Bu materyal leonardit olarak

adlandırılmaktadır. Bazı fiziksel i lemlerden (temizleme-ufalama) geçirilmek sureti ile

organik madde içeri i yüksek (% 90), bünyesinde hümik ve fulvik asitleri içeren leonardit

seracılıkta, fide üretiminde ve tarımın di er alanlarında (tohum kaplama) organomineral

(mineral+organik) gübre yapımında, katı ve sıvı hümik asit üretiminde kullanılmaktadır.

Çizelge 7: Leonardit Mineralinin Özellikleri (Zimmerman, 1998; Tretner, 1999)

Organik madde

% 88.2

Kül

% 11.8

Ph

6.9

Azot (N)

%0.89

Fosfor (P

2

O

5

)

% 0.11

Potasyum (K

2

O)

% 0.11

Magnezyum (MgO)

% 0.64

Kalsiyum (CaO)

% 2.99

Hümik Asit

% 81

Fulvik Asit

% 9

1.3.6. Mikrobiyolojik Gübreler

Her ne kadar mineral ve organik gübreler içinde yer almasalar bile son yıllarda bazı

mikroorganizmaların tarımda kullanılmaya ba laması ile topra ın verimlili inde belirgin

artı lar sa lanmı ve mineral gübre kullanımında tasarruf sa lanabilmi tir. Bunu en belirgin

örne i baklagillerle ortak ya am içinde olan

rhizobium

bakteri türleridir. Baklagil toprakları

veya tohumları yeti tirilecek bitki türüne uygun

rhizobium

bakterileri ile a ılanmak sureti ile

bitki köklerinde olu an nodüllerdeki bakteriler havanın serbest azotundan istifade ederek,

baklagil bitkisinin azot ihtiyacının büyük bir kısmını sa ladı ı gibi hasattan sonra topra a

karı an bitki artıkları )sap-yaprak ve kök) ile topra ın azot seviyesini yükseltirler. Benzer