9
Çizelge 6: Sphagnum Yosununun (Torf) Bazı Özellikleri (Röber ve Schaller, 1985)
Sphagnum
Ye
e
r
r
l
l
i
i
Tor
r
f
f
Organik Madde (%)
94–99
84,88
Kül (%)
1–6
15,12
Volüm A ırlık (gr/l)
50–200
183
Porhacmi ( % Hacmi)
88–97
93
Su Tutma Kapasitesi (w/w)
52–85
67
Havalanma Kapasitesi (w/w )
15–42
26,6
PH (CaCl
2
)
2,5–3,5
6,03
EC (µS cm
-1
)
50–160
0,48
KDK (me/100 g)
100–170
69,76
Jeolojik devirlerde olu an kömürün (linyit) bir kısmı tam kömürle meye u ramadan büyük bir
kısmı hümüs birikimi halinde kalmaktadır. Bu materyal bünyesinde hem kömür ve hemde
hümüs ihtiva etmesi nedeni ile yakıt olarak de eri azalır. Bu materyal leonardit olarak
adlandırılmaktadır. Bazı fiziksel i lemlerden (temizleme-ufalama) geçirilmek sureti ile
organik madde içeri i yüksek (% 90), bünyesinde hümik ve fulvik asitleri içeren leonardit
seracılıkta, fide üretiminde ve tarımın di er alanlarında (tohum kaplama) organomineral
(mineral+organik) gübre yapımında, katı ve sıvı hümik asit üretiminde kullanılmaktadır.
Çizelge 7: Leonardit Mineralinin Özellikleri (Zimmerman, 1998; Tretner, 1999)
Organik madde
% 88.2
Kül
% 11.8
Ph
6.9
Azot (N)
%0.89
Fosfor (P
2
O
5
)
% 0.11
Potasyum (K
2
O)
% 0.11
Magnezyum (MgO)
% 0.64
Kalsiyum (CaO)
% 2.99
Hümik Asit
% 81
Fulvik Asit
% 9
1.3.6. Mikrobiyolojik Gübreler
Her ne kadar mineral ve organik gübreler içinde yer almasalar bile son yıllarda bazı
mikroorganizmaların tarımda kullanılmaya ba laması ile topra ın verimlili inde belirgin
artı lar sa lanmı ve mineral gübre kullanımında tasarruf sa lanabilmi tir. Bunu en belirgin
örne i baklagillerle ortak ya am içinde olan
rhizobium
bakteri türleridir. Baklagil toprakları
veya tohumları yeti tirilecek bitki türüne uygun
rhizobium
bakterileri ile a ılanmak sureti ile
bitki köklerinde olu an nodüllerdeki bakteriler havanın serbest azotundan istifade ederek,
baklagil bitkisinin azot ihtiyacının büyük bir kısmını sa ladı ı gibi hasattan sonra topra a
karı an bitki artıkları )sap-yaprak ve kök) ile topra ın azot seviyesini yükseltirler. Benzer