Previous Page  56 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 56 / 104 Next Page
Page Background

55

Kalsiyum bikarbonatın suda kolay çözünmesi nedeni ile topraklarda kalsiyum yıkanması

meydana gelebilir. Bu kimyasal reaksiyon a a ıda belirtildi i gibi cereyan eder.

Kireçleme materyallerinin toprakta hidrojen iyonlarını nötralize etmeleri ematik

olarak a a ıda gösterilmi tir.

ekil 17. Kireçlemenin topra ın pH de erini düzeltmesi

Kireç yerine yanmı kireç (CaO) kullanılması durumunda ise a a ıda belirtilen

reaksiyon gerçekle ir.

2.3.2 TOPRAK TUZLULU U

Bitkisel Üretimde bitki yeti tiricili ini engelleyen faktörlerin ba ında bitkinin kök

bölgesi derinli indeki toprak tabakasının tuzluluk durumu gelmektedir. Toprakta tuzluluk,

toprakta çok fazla miktarda sodyum, klor, sülfat, magnezyum ve bikarbonat iyonlarının

bulunmasından ileri gelmektedir. Topraktaki tuzlulu un etkisi topraktaki anyon çe idine (klor

veya sülfat) olu una göre de i mektedir. Klor tuzlulu un etkisi sülfat ve di er anyonların

meydana getirdi i tuzluluktan daha etkindir. Topra ın klor miktarına göre sınıflandırılması

Tablo- de verilmi tir. Bu anyonların yanında toprakta borat anyonlarının da bulunu u

tuzlulu un zarar etkisini daha fazla arttırır. Tuzlulu un etkisi iki yönden görülür. Birincisi

tuzlulu u meydana getiren elementler toprakta suyun daha kuvvetli bir ekilde tutulmasını

sa layarak bitkinin topraktan su alımını engeller ve bitki geli mesi engellenir. Di eri ise,

özellikle bor ve sodyum gibi elementlerin bitki tarafından yüksek konsantrasyonlarda

alınması sonucu bitkide toksik etki yapar. Bu toksik etki özellikle azot metabolizması üzerine

olumsuz yönde etki yapar. Azotun protein haline dönü mesi tam gerçekle mez. Bitkilerde

tuzlulu un zararlı etkileri zayıf bitki geli mesi eklinde kendini gösterirken ilk belirtiler

yapraklarda gayri muntazam yanıklıklar(ölü dokular), erken çiçeklenme ve çiçek dökümleri

meyvelerde deformasyonlar eklinde ortaya çıkar. Toprak tuzlulu unun en önemli sonucu

verimde büyük azalma ve kalitede büyük dü ü ler olmasıdır. Toprak tuzlulu unun tam

etkileri ise topra ın genellikle rutubetli olması sonucu topra ın ısınması gecikir ve toprak

Kil

Kil

Mg

++

H

+

H

+

H

+

H

+

Ca

++

K

+

K

+

K

+

Mg

++

H

+

H

+

K

+

K

+

K

+

Ca

Ca

+

CaCO

3

+ H

2

CO

3

CaCO

3

+ CO

2

+ H

2

O Ca(HCO

3

)

2