Previous Page  58 / 104 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 58 / 104 Next Page
Page Background

57

Hangi tip sınıflandırma olursa olsun toprakta EC de erinin bilinmesinin yanında

toprakta SAR de erinin (Sodyum Adsorbsiyon oranı) ve eriyebilir sodyum % sinin de

hesaplanması gerekir. Bu hesaplamalar yapıldıktan sonra

Topra ın tuzlulu u konusunda tam karara varılır. Toprak tuzlulu una kar ılık olarak

bitkilerin de tuzlulu a kar ı dirençleri(dayanıklılı ı) farklı olmaktadır. Toprakta EC de erinin

yükselmesi ile ürün miktarında önemli derecede kayıplar meydana gelmektedir.

Çizelge 28-Bazı sebzelerin Toprak tuzlulu una göre ürün kaybı (Soil and Fertilizers)

Bitki smi

Topra ın EC de eri mmhos/cm 25ºC

Ürün Kaybı

%10

%25

%50

Ispanak

5.5

7

9

Domates

4.0

6

8

Brokoli

4.0

6

8

Lahana

3.0

4

7

Hıyar

3.0

4

6

Kavun

3.0

4

6

Marul

2.0

3

5

Biber

2.0

3

5

Havuç

2.0

3

4

So an

2.0

3

4

Toprak tuzlulu u bitkinin transpirasyon oranının azalmasına neden olabilece i gibi özellikle

kök bölgesinden su alımını azaltması bakımından önemlidir. Sera artlarında yaz aylarında

tuzlu toprak artlarında yapılan yeti tiricilikte yüksek solar radyasyon, yüksek sıcaklık ve

dü ük rutubet bitki geli mesine olumsuz etki yaparken kı lık üretimde tuzlulu un bu yönde

etkisi daha az olur.

Toprak tuzlulu unu gidermek için toprak analiz sonuçlarına ve bu konuda hazırlanacak drenaj

ve arazi ıslahı projesine göre uygulama yapmak gerekir. Ancak, tuzlulu un her yıl yapılan

uygulamalarla fazla artmaması için seranın bo oldu u 2-3 aylık dönemlerde serada hızlı

büyüyebilen (mısır) bitki yeti tirmek sureti ile serada fide dikim dönemine kadar yeti tiricilik

yapılmalı ve bitkiler sökülüp seranın dı ına çıkarılmalıdır. Böylece hiç mineral ve organik

gübre vermeksizin yapılan kısa dönem yeti tiricilik ile bir kısım tuzlar topraktan

uzakla tırılmı olur. Bunun yanında hafif tuzlanma görülen topraklarda potasyum ile

sodyumun zıt etkileri dikkate alınarak potasyumlu gübreleme yapmak gerekir. Potasyumlu

gübreler tuzlulu un etkisini maskelemek ve sodyum alımını azaltmak sureti ile ürün

kaybındaki azalmayı azaltır. Ayrıca, özellikle tuzluluk de eri yüksek organik gübrelemeden

kaçınmakta da yarar vardır.