Previous Page  4 / 16 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 16 Next Page
Page Background

Şekil -1:Hıyar bitkisinin besin maddesi oranları ( % olarak )

Hıyar meyvesi besin maddesi oranları

Tüm Hıyar Bitkisi (Meyve +yeşil kısım ) besin maddesi oranları

2) Hıyar yetiştiriciliğinde gübreleme

2.1)Açıkta yetiştiricilikte gübreleme

Tarla şartlarında taze tüketim için ve özellikle turşuluk (kornişon) hıyar yetiştiriciliği geniş

çapta yapılmaktadır. Genellikle fide dikimi yolu ile yapılan hıyar yetiştiriciliğinde fide

dikiminden önce organik ve mineral gübre uygulaması yapılmaktadır. Hızlı büyümesi ve

yaprak yüzeylerinin domates ve bibere oranla daha geniş ve ince yapılı olması nedeni ile su

tüketimi fazladır. Kök sistemi derin yapılı olmadığı için su-gübre dengesine önem vermek

gerekir. Bunun için hafif yapılı topraklarda iyi yanmış hayvan gübresi ile gübreleme yaparak

toprağa su tutma özelliğinin arttırılması gerekir. Organik maddenin toprağın özelliklerine olan

etkileri sera yetiştiriciliğinde gübreleme kısmında (domatesten önce) geniş bir şekilde

verilmiştir. Organik gübre serpme olarak tüm alana toprak analizine dayalı olarak tavsiye

edilen taban gübre ile birlikte toprağa uygulanır ve toprağın 15 cm kadar derinliğine

karıştırılır.