Şekil -1:Hıyar bitkisinin besin maddesi oranları ( % olarak )
Hıyar meyvesi besin maddesi oranları
Tüm Hıyar Bitkisi (Meyve +yeşil kısım ) besin maddesi oranları
2) Hıyar yetiştiriciliğinde gübreleme
2.1)Açıkta yetiştiricilikte gübreleme
Tarla şartlarında taze tüketim için ve özellikle turşuluk (kornişon) hıyar yetiştiriciliği geniş
çapta yapılmaktadır. Genellikle fide dikimi yolu ile yapılan hıyar yetiştiriciliğinde fide
dikiminden önce organik ve mineral gübre uygulaması yapılmaktadır. Hızlı büyümesi ve
yaprak yüzeylerinin domates ve bibere oranla daha geniş ve ince yapılı olması nedeni ile su
tüketimi fazladır. Kök sistemi derin yapılı olmadığı için su-gübre dengesine önem vermek
gerekir. Bunun için hafif yapılı topraklarda iyi yanmış hayvan gübresi ile gübreleme yaparak
toprağa su tutma özelliğinin arttırılması gerekir. Organik maddenin toprağın özelliklerine olan
etkileri sera yetiştiriciliğinde gübreleme kısmında (domatesten önce) geniş bir şekilde
verilmiştir. Organik gübre serpme olarak tüm alana toprak analizine dayalı olarak tavsiye
edilen taban gübre ile birlikte toprağa uygulanır ve toprağın 15 cm kadar derinliğine
karıştırılır.