Potasyum Noksanlığı
Hıyar yetiştiriciliğinde potasyum noksanlığı sadece ürün
miktarının azalması şeklinde kendini göstermeyip ürün kalitesi
üzerine de etkilidir. Noksanlık belirtileri çok kumsal veya
potasyum fikse edebilen kil yapısına sahip topraklarda ortaya
çıkabilir. Birim alandan alınan ürün miktarı arttıkça topraktan
kaldırılan potasyum miktarı artmakta, bu nedenle toprakta yeterli
miktarda bulunan potasyum çoğu zaman fazla ürün alınması
nedeni ile yetersiz olarak görülebilmektedir.
Noksanlık belirtileri fide çağından başlayarak gelişme döneminin
tümünde kendini gösterir. Bitki bünyesinde azot ta olduğu gibi
hareketli bir element olması nedeni ile noksanlık belirtileri ilk
çıkan yaşlı yapraklarda ortaya çıkar. Yaprakların uç ve kıyı
kısımlarında şerit halinde renk açılması (sarımsı yeşil) daha sonra bu renk açılması yaprağın
damarlarına doğru ilerler. Önce açık sarı olan renk yerine kahverengi ölü dokular halinde
gösterir, tüm yaprağın kıyı kısımları
kurumuş bir hal alırken yaprağın orta
kısmı yeşil kalır. Alt yapraklarda görülen
bu renk değişimi üst yapraklara doğru
azalan oranda devam eder. Meyvedeki
potasyum noksanlığının belirtisi meyve
şeklinde bozulma ve özellikle meyvenin
sap kısmına yakın meyve kısmının
incelmesi şeklinde kendini belli eder.
Bitki besini olarak potasyum bitkinin stres
şartlarına
dayanıklılığını
arttırır.
Potasyum bitkinin fazla sıcaklardan,
kuraklıktan ve aşırı soğuklardan zarar
görmesini engellediği gibi bazı hastalık
ve zararlı etmenlerin zarar derecesini
azaltmada da etkisi vardır.
Kornişon tipi turşuluk hıyar yetiştiriciliğinde meyve iriliğinin ve şeklinin çok önemli olması
nedeni ile potasyumlu gübre kullanımı büyük önem taşımaktadır. Meyve eti sertliği, meyve
rengi ve meyve renginin turşu suyu içinde uzun müddet dayanması üzerine potasyumlu
gübreler olumlu yönde etki yapmaktadır.Tek yanlı veya aşırı azotlu gübre kullanımı turşuluk
hıyarda kaliteyi olumsuz yönde etkilerken, azotun bu olumsuz etkisi potasyumlu gübreleme
ile dengelenmektedir.
Magnezyum Noksanlığı
Açıkta ve serada yapılan hıyar yetiştiriciliğinde en çok görülen element noksanlığı
magnezyumdur. Hafif bünyeli kumsal topraklarda açıkta veya serada yapılan yetiştiricilikte ve
hatta topraksız ortam tekniği ile (substrat ve su kültürü)yapılan hıyar yetiştiriciliğinde de
magnezyum noksanlığı ortaya çıkmaktadır. Sera şartlarında açıktaki şartlara oranla daha
yoğun bir şekilde iyi yanmamış hayvan gübresi kullanımı magnezyum noksanlık belirtilerinin
ortaya çıkmasında başlıca etmenlerden biridir. Bu durum sera bitkilerinin genel gübrelenmesi
kısmında detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Noksanlığın diğer bir nedeni de açıkta veya serada
yapılan yetiştiricilikte potasyumlu gübrenin devamlı bir şekilde kullanılmasına rağmen
magnezyumlu gübrelerin pek fazla kullanılmamasından ileri gelmektedir. Ortamda potasyum