Previous Page  10 / 16 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 16 Next Page
Page Background

Potasyum Noksanlığı

Hıyar yetiştiriciliğinde potasyum noksanlığı sadece ürün

miktarının azalması şeklinde kendini göstermeyip ürün kalitesi

üzerine de etkilidir. Noksanlık belirtileri çok kumsal veya

potasyum fikse edebilen kil yapısına sahip topraklarda ortaya

çıkabilir. Birim alandan alınan ürün miktarı arttıkça topraktan

kaldırılan potasyum miktarı artmakta, bu nedenle toprakta yeterli

miktarda bulunan potasyum çoğu zaman fazla ürün alınması

nedeni ile yetersiz olarak görülebilmektedir.

Noksanlık belirtileri fide çağından başlayarak gelişme döneminin

tümünde kendini gösterir. Bitki bünyesinde azot ta olduğu gibi

hareketli bir element olması nedeni ile noksanlık belirtileri ilk

çıkan yaşlı yapraklarda ortaya çıkar. Yaprakların uç ve kıyı

kısımlarında şerit halinde renk açılması (sarımsı yeşil) daha sonra bu renk açılması yaprağın

damarlarına doğru ilerler. Önce açık sarı olan renk yerine kahverengi ölü dokular halinde

gösterir, tüm yaprağın kıyı kısımları

kurumuş bir hal alırken yaprağın orta

kısmı yeşil kalır. Alt yapraklarda görülen

bu renk değişimi üst yapraklara doğru

azalan oranda devam eder. Meyvedeki

potasyum noksanlığının belirtisi meyve

şeklinde bozulma ve özellikle meyvenin

sap kısmına yakın meyve kısmının

incelmesi şeklinde kendini belli eder.

Bitki besini olarak potasyum bitkinin stres

şartlarına

dayanıklılığını

arttırır.

Potasyum bitkinin fazla sıcaklardan,

kuraklıktan ve aşırı soğuklardan zarar

görmesini engellediği gibi bazı hastalık

ve zararlı etmenlerin zarar derecesini

azaltmada da etkisi vardır.

Kornişon tipi turşuluk hıyar yetiştiriciliğinde meyve iriliğinin ve şeklinin çok önemli olması

nedeni ile potasyumlu gübre kullanımı büyük önem taşımaktadır. Meyve eti sertliği, meyve

rengi ve meyve renginin turşu suyu içinde uzun müddet dayanması üzerine potasyumlu

gübreler olumlu yönde etki yapmaktadır.Tek yanlı veya aşırı azotlu gübre kullanımı turşuluk

hıyarda kaliteyi olumsuz yönde etkilerken, azotun bu olumsuz etkisi potasyumlu gübreleme

ile dengelenmektedir.

Magnezyum Noksanlığı

Açıkta ve serada yapılan hıyar yetiştiriciliğinde en çok görülen element noksanlığı

magnezyumdur. Hafif bünyeli kumsal topraklarda açıkta veya serada yapılan yetiştiricilikte ve

hatta topraksız ortam tekniği ile (substrat ve su kültürü)yapılan hıyar yetiştiriciliğinde de

magnezyum noksanlığı ortaya çıkmaktadır. Sera şartlarında açıktaki şartlara oranla daha

yoğun bir şekilde iyi yanmamış hayvan gübresi kullanımı magnezyum noksanlık belirtilerinin

ortaya çıkmasında başlıca etmenlerden biridir. Bu durum sera bitkilerinin genel gübrelenmesi

kısmında detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Noksanlığın diğer bir nedeni de açıkta veya serada

yapılan yetiştiricilikte potasyumlu gübrenin devamlı bir şekilde kullanılmasına rağmen

magnezyumlu gübrelerin pek fazla kullanılmamasından ileri gelmektedir. Ortamda potasyum