Previous Page  13 / 16 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 13 / 16 Next Page
Page Background

Mangan Noksanlığı

Topraklarda yeterli düzeyde

mangan bulunmasına

rağmen özellikle yüksek pH

değerli ve organik maddece

zengin topraklarda yetişti-

rilen bitkilerde mangan

noksanlığına daha sık

rastlanır. Bunun nedeni pH

değerinin yükselmesi ile

mangan elverişliliğini azal-

masından ( bir birim pH

değerinin yükselmesi

ortamdaki yarayışlı Mn +2

konsantrasyonunu yaklaşık

100 kat azaltmaktadır).Düşük pH değerli topraklarda ise diğer mikro elementlere oranla

çözünürlüğü artan mangan toksik düzeye gelerek bitkilerde mangan zehirlenmesine neden

olabilmektedir.

Mangan noksanlığı çoğunlukla magnezyum noksanlığına ve birazda çinko noksanlığına

benzemektedir. Magnezyum noksanlığı yaşlı yapraklarda meydana gelirken mangan

noksanlığı genç yeni oluşan yapraklarda görülür. Yaprakların damar aralarında yeşil rengin

sarımsı yeşil ve sarımsı, kah-

verengileşmesi şeklinde orta

büyüklükte lekeler halinde

görülür. Çinko noksanlığında

ise renk açılmaları daha küçük

lekeler halindedir. Hıyar bitki-

sinin gelişme yavaştır, çiçek

tomurcuğu rengi sarıya döner,

yapraklarda damarlar önce

yeşil kalır sonra sararır, damar

aralarında renk değişimi görü-

lür, bu kısımlarda çöküntüler

görülerek yaprak pürüzlü hal

alır. Gövdede incelme ve

boğumlar arasında daralma görülür. Hıyar bitkisinin yapraklarında renk değişimine paralel

olarak yapraklarda kıvrıma meydana gelirse bitki iki üç hafta içinde kuruyabilir.

Mangan toksitesi ise yaşlı yapraklarda görülür, damar aralarında ölü dokular ve kurumalar

görülür. yaprağın damarları kırmızımsı kahverengi hal alır, gövdede ve yaprak saplarında

morumsu lekeler oluşur. Hıyar bitkisinin tutulmasına yarayan kısımlar (sülük) eflatun renkte

olur. Mangan toksitesi özellikle buharla toprak sterilizasyonunda ortaya çok çıkar mangan

noksanlığı ve toksitesi ne ait renkli resimler aşağıda gösterilmiştir.

Çinko Noksanlığı

Toprakta demir ve mangana oranla daha az düzeyde bulunan çinkonun elverişliliği toprağın

pH değerine çok bağlıdır. Özellikle 7,5 pH değerinin üzerinde bulunan topraklarda çinkonun

alınabilir formda bulunması ve bitkiler tarafından alınması minimum düzeye iner. Toprağa

ilave edilen organik gübrelerin toprakta meydana getirdiği aminoasitler, organik asitler, fulvik

ve humik asitler topraktaki yarayışlı çinko ile organik kompleksler meydana getirebilir. Bu