kıvrılır.Yaprağın yeşil renginde açılma olur,yaprak rengi beyazımsı yeşil renk haline
döner.Çok ileri kalsiyum noksanlığında meydana gelen renk açılması demir ve kükürt
noksanlığı ile çoğu zaman karıştırılabilmektedir.Demir noksanlığında ilk belirtilerde damarlar
yeşil kalırken kalsiyum noksanlığında damarlar sararır.Kükürt noksanlığında ise yaprak
ayasında küçülme görülmezken kalsiyum noksanlığında ise yaprak ayasında küçülme
görülür.Kalsiyum noksanlığı belirtisi zaman zaman meyvede de ortaya çıkmaktadır.Meyvenin
çiçek kısmında renk Açılması (açık sarı yeşil veya sarımsı gri renk oluşabilir)meydana
gelir.Budurum özellikle turşuluk hıyar yetiştiriciliği için önemlidir.
Kükürt Noksanlığı
Sera şartlarında yüksek düzeyde hayvansal kaynaklı gübre kullanımı ve bünyesinde sülfat
ihtiva eden gübrelerin (amonyum sülfat ve magnezyum sülfat gibi )kullanılması nedeni ile
kükürt noksanlığına pek sık rastlanmaz. Kükürt noksanlığı bitkinin büyüme kısmında yeni
oluşan genç yapraklarda damarlarda dahil yaprak ayasının sararması şeklinde görülür.
Yaprak dokusu ince yapılı olur ve bitki gelişmesi zayıflar.
MİKRO ELEMENTLER
Demir Noksanlığı
Toprakta bitkinin ihtiyaç duyduğundan çok fazla miktarda toplam demir bulunmasına rağmen
toprak özelliklerinden özellikle pH değerlerinin uygun olmaması nedeni ile bitkiler demir
noksanlığı gösterirler. Toprakta inorganik formda olan demir bitki kökleri tarafından
salgılanan kileyt formundaki bileşikler ile birleşerek yarayışlı hale gelerek bitki tarafından
kolaylıkla alınır. Bu nedenle doğrudan toprağa veya damla sulama ile bitkinin kök bölgesine
verilecek demirli bileşiklerin kileyt formda olması gerekir.Kileyt tipindeki demirin elverişliliği de
ortamın pH değerine göre değişmektedir.Demir kileyt tipleri içinde en geniş pH değerlerinde
etkili olan kileyt tipi FeEDDHA (Etilen Diamin Diohidroksi Fenil Asetik Asit)dir.Diğer demirli
bileşikler ( FeEDTA VE FeDTPA) daha dar pH sınırları içinde elverişlidir.
Demir noksanlığı bitkinin tepe kısmındaki genç yapraklarda yaprak renginin yeşilden açık
yeşile ve sarıya dönmesi şeklinde görülür. Noksanlığın başlangıcından genç yapraklarda
önce damarlar yeşil kalır, noksanlığın ileri durumunda damarlar sararır. Çok ileri demir
noksanlığında yaprak kenarlarında kavrulmalar görülür ve meyve rengi donuk ( soluk )olur.
Kalsiyum ve kükürt noksanlığında açıklandığı gibi demir noksanlığı bu iki element noksanlığı
ile karıştırılabilir. Ayrımı yapmak için yapraklardaki damarların rengine bakmak gerekir.
Demir noksanlığının görülmesinin çeşitli nedenleri
vardır.Bunun başında toprak reaksiyonu ( pH )
gelir.Toprağın pH değerinin yüksek olması demirin
alınabilirliğini azaltır,toprağın pH değeri çok düşük ise
(asit) demir toksitesi ortaya çıkar.Toprakta yüksek
kireç ve fazla miktarda değişebilir kalsiyum ve
bikarbonat anyonu bulunması demir noksanlığını
ortaya çıkarır.Taban suyu yüksekliği,toprağın az
havalanması,toprakta fazla fosfor bulunması da
demir noksanlığını arttırır.