1 / 16 Next Page
Information
Show Menu
1 / 16 Next Page
Page Background

SERA HIYARINDA DENGELİ GÜBRELEME

Ülkemizde örtü altı (sera) ve açıkta yapılan yetiştiricilikte üretimi yapılan hıyar genellikle taze

olarak tüketilmekte ve bunun yanında turşuluk (kornişon tipi) olarak ta tüketilmektedir. Diğer

bazı sebze türlerine oranla fide dikiminden itibaren

40.cı

günlerde ürün vermeye başlamış

olması ve kısa gelişme dönemine sahip olması nedeni ile ülkemizin çok farklı yörelerinde

açıkta ve sera şartlarında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Açıkta yapılan yetiştiricilikte optimum

hava sıcaklığı 20-29

o

C ve gece sıcaklığının ise +15

o

C nin altına düşmemesi gerekir. Gündüz

sıcaklığının +30

o

C nin üzerinde olması durumunda ise kalitede önemli düzeyde azalma

görülür. Bu durum kendini kornişon tipi hıyar yetiştiriciliğinde daha belirgin olarak gösterir.

Sıcaklık faktöründen fazla etkilenmemesi için domates yetiştiricilinde olduğu gibi sera

şartlarında güzlük, ilkbahar ve tek üretim şeklinde yetiştiricilik yapabilmektedir.

Hıyar yetiştiriciliğinde sıcaklık faktörünün yanında ışık intensitesinin de bitki gelişmesine,

besin maddesi alımına ve su alınımına etkisi büyüktür. Diğer sebze türlerine oranla

fotosentez alanı daha geniş olan hıyar bitkisi ile yapılan çalışmada ışık intensitesinin artışı ile

birlikte bitkinin su alınımına ve bu nedenle azot ve potasyum alınımın arttığı tespit edilmiştir.

Tablo–1: Solar radyasyonun hıyar bitkisinin su, azot ve potasyum alınımına etkisi

( Winsor ve Adams,1987)

Bitki Başına Alınım

Işık

İntensitesi

(MJm

2

/ gün)

Su

(1 / gün)

N

(mg / gün)

K

(mg / gün)

2,3

0,51

154

136

15,5

1,56

257

325

19,2

2,14

260

354

Havalanması iyi olan, fazla su tutmayan kumlu tın, milli (silt) tın ve tın bünyeye sahip

topraklarda iyi gelişme gösterir. Kök sistemi fazla derine gitmediği için domates gibi derin

yapılı toprak istemez. Kılcal kök sistemi çok iyi ve hızlı geliştiği için 15–20 cm derinlik

yapısına sahip topraklarda özellikle açık tarla şartlarında iyi gelişme gösterir. Toprak

tuzluluğu ve sulama suyu tuzluluğuna karşı hassastır. Bu nedenle tuzluluk problemi olan

topraklarda yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Toprak pH değeri bakımından hafif asit ve nötr

toprak şartlarında iyi gelişme gösterir. En iyi geliştiği pH değerleri 6–7 pH değerleridir.

Toprak pH değerinin daha düşük asit şartlarda olması gelişmeyi azaltır. Toprak pH değerinin

orta alkali ve alkali şartlarda olması durumunda ise besin elementi noksanlıkları çok sık

görülür. Açık tarla şartlarında toprağın organik madde miktarının %2,5 sera şartlarında ise

%4’ün üzerinde olması verimi olumlu yönde etkiler. Organik maddenin toprakta yeterli

düzeyde olması kılcal kök sisteminin iyi gelişmesini sağlar. Organik madde miktarı yeterli

düzeyde olan topraklarda hızla gelişen yoğun kılcal kök sistemi topraktaki mevcut sudan ve

bitki besin elementlerinden tam olarak yararlanarak iyi kaliteli ve yüksek miktarda ürün verir.

Kök sistemi derinlere inmediği için fazla miktarda toprak ile temas edemez ve hafif bünyeli

topraklarda yetiştiriciliği yapıldığı içinde toprakta genellikle magnezyum ve potasyum

yetersiz düzeyde olduğundan bu iki elementin noksanlığı çok sık görülür. Bunun yanında

toprağın organik madde miktarını arttırmak için iyi yanmamış hayvan gübresi kullanımı

durumunda da özellikle magnezyum noksanlığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum özellikle sera

yetiştiriciliğinde çok yaygın olarak görülmektedir. Hıyar bitkisinde magnezyum noksanlığının

çok sık görülmesinin bir nedeni de diğer sebze türlerine oranla magnezyum noksanlığına

hassas olmasındandır. Magnezyum noksanlığına karşı toleranslı ve hassas olan bitkiler

Tablo–2 de gösterilmiştir.