Previous Page  2 / 16 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 16 Next Page
Page Background

Tablo–2: Bazı Sebzelerin Magnezyum noksanlığına karşı toleransları

TOLERANSLI SEBZELER

HASSAS SEBZELER

Fasulye

Hıyar

Yemeklik Pancar

Lahana

Marul

Brokoli

Bezelya

Patlıcan

Turp

Kavun

Biber

Domates

Karpuz

Gelişme dönemi kısa olması nedeni ile ve hasad aralıkları çok sık olan Kornişon tipi hıyar

yetiştiriciliğinde kalite çok önemli olduğu için gübrelemede azot/potasyum dengesine ve

topraktaki magnezyum miktarına bağlı olarak gübreleme yapmak gerekir. Hıyar bitkisi açık

tarla şartlarında yetiştiricilikte yere yayılıcı olarak yetiştirilebileceği gibi askıya almak sureti ile

sırık tipide yetiştirilebilmektedir. Bunun yanında bazı yörelerde sulama karık usulü

yapılabildiği gibi son yıllarda damla sulama sistemi ile de sulama yapılmaktadır.

Gübrelemenin de buna göre yapılması gerekmektedir. Gerek topraktan ve gerekse damla

sulama ile kullanılan bilgiler Sebzelerin gübrelenmesi kısmında genel bilgiler içinde geniş

olarak verilmiştir. Doğru ve Dengeli gübreleme yapabilmek için toprak analizine dayalı

gübreleme programlarının yapılması gerekir.

1) Besin Maddesi Alınımı

Hızlı gelişme gösteren hıyar bitkisinin besin maddesi alınımı ve bitkinin farklı kısımlarına

göre (kök-yaprak-gövde ve meyve ) dağılım oranları, doğru gübre kullanımı ve gübreleme

programlarının yapılması için önemlidir. Sera şartlarında yapılan bir çalışmada hıyar

bitkisinin farklı kısımlarına göre besin dağılımı Tablo–3 ‘de verilmiştir.

Tablo–3: Sera hıyar bitkisinde Bitkinin Farklı kısımlarına Göre Besin Maddesi dağılımı (toprakta

Yetiştiricilik, verim Dekara 30 ton ürün).Röber ve Schaller,1985

BESİN

ELEMENTİ

YAPRAK

%

GÖVDE

%

MEYVE

%

KÖK

%

Taze Ağırlık

10,6

8,6

80,3

0,5

Azot (N)

23,0

12,4

63,9

0,7

Fosfor (P)

19,0

10,9

69,4

0,7

Potasyum (K)

19,1

16,6

63,9

0,4

Kalsiyum (Ca)

77,6

7,4

14,7

0,3

Magnezyum (Mg)

49,8

11,3

38,3

0,6

Çizelge incelendiğinde dekara 30 ton ürün (diğer kısımlarla birlikte 37,2 ton)alınan hıyar

serasında bitkinin yaş ağırlık üzerinden yaprak miktarı 3960,2 kg (%10,6),gövde ağırlığının

3213 kg (%8,6 ve kök ağırlığının 186,8 kg (%0,5)olduğu hesaplanabilir. Hıyar bitkisinin kök,

gövde, yaprak ve meyve ile farklı ürün miktarlarına göre topraktan kaldırdığı besin maddesi

miktarları Tablo–4’te verilmiştir.