Tablo–2: Bazı Sebzelerin Magnezyum noksanlığına karşı toleransları
TOLERANSLI SEBZELER
HASSAS SEBZELER
Fasulye
Hıyar
Yemeklik Pancar
Lahana
Marul
Brokoli
Bezelya
Patlıcan
Turp
Kavun
Biber
Domates
Karpuz
Gelişme dönemi kısa olması nedeni ile ve hasad aralıkları çok sık olan Kornişon tipi hıyar
yetiştiriciliğinde kalite çok önemli olduğu için gübrelemede azot/potasyum dengesine ve
topraktaki magnezyum miktarına bağlı olarak gübreleme yapmak gerekir. Hıyar bitkisi açık
tarla şartlarında yetiştiricilikte yere yayılıcı olarak yetiştirilebileceği gibi askıya almak sureti ile
sırık tipide yetiştirilebilmektedir. Bunun yanında bazı yörelerde sulama karık usulü
yapılabildiği gibi son yıllarda damla sulama sistemi ile de sulama yapılmaktadır.
Gübrelemenin de buna göre yapılması gerekmektedir. Gerek topraktan ve gerekse damla
sulama ile kullanılan bilgiler Sebzelerin gübrelenmesi kısmında genel bilgiler içinde geniş
olarak verilmiştir. Doğru ve Dengeli gübreleme yapabilmek için toprak analizine dayalı
gübreleme programlarının yapılması gerekir.
1) Besin Maddesi Alınımı
Hızlı gelişme gösteren hıyar bitkisinin besin maddesi alınımı ve bitkinin farklı kısımlarına
göre (kök-yaprak-gövde ve meyve ) dağılım oranları, doğru gübre kullanımı ve gübreleme
programlarının yapılması için önemlidir. Sera şartlarında yapılan bir çalışmada hıyar
bitkisinin farklı kısımlarına göre besin dağılımı Tablo–3 ‘de verilmiştir.
Tablo–3: Sera hıyar bitkisinde Bitkinin Farklı kısımlarına Göre Besin Maddesi dağılımı (toprakta
Yetiştiricilik, verim Dekara 30 ton ürün).Röber ve Schaller,1985
BESİN
ELEMENTİ
YAPRAK
%
GÖVDE
%
MEYVE
%
KÖK
%
Taze Ağırlık
10,6
8,6
80,3
0,5
Azot (N)
23,0
12,4
63,9
0,7
Fosfor (P)
19,0
10,9
69,4
0,7
Potasyum (K)
19,1
16,6
63,9
0,4
Kalsiyum (Ca)
77,6
7,4
14,7
0,3
Magnezyum (Mg)
49,8
11,3
38,3
0,6
Çizelge incelendiğinde dekara 30 ton ürün (diğer kısımlarla birlikte 37,2 ton)alınan hıyar
serasında bitkinin yaş ağırlık üzerinden yaprak miktarı 3960,2 kg (%10,6),gövde ağırlığının
3213 kg (%8,6 ve kök ağırlığının 186,8 kg (%0,5)olduğu hesaplanabilir. Hıyar bitkisinin kök,
gövde, yaprak ve meyve ile farklı ürün miktarlarına göre topraktan kaldırdığı besin maddesi
miktarları Tablo–4’te verilmiştir.