Previous Page  5 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 20 Next Page
Page Background

yapılmış olan bir çalışmanın sonuçları Tablo-4 de verilmiştir. Tablodan görülebileceği gibi

granül kükürdün toprak pH değerini ve EC değerini pek fazla değiştirmediği buna karşılık

mikronize edilerek suda çözünebilir hale getirilmiş kükürdün toprağın pH değerinin

azalttığı ve dolayısıyla toprağın EC değerini arttırdığı görülmektedir. Toprağa mineral

gübre ilave edilmemesine rağmen toprağın EC değerinin artması toprakta yarayışsız

formda olan besin elementlerinin yarayışlı hale geldiğini ortaya koymaktadır. Bunun diğer

bir anlamı ise toprağın pH değerini düşürmekle toprakta bir nevi gübreleme etkisi ortaya

çıkmaktadır.

Tablo-4: Elementel Kükürdün Toprağın pH ve EC Değerine Etkisi (Slaton, N.A. 2001)

(*) : mikro ohms/cm

GünKontrol

Granil Kükürt

Suda Erir

Mikronize

Toz Kükürt

50

kg/da

100

kg/da

50

kg/da

100

kg/da

PH

EC

PH

EC*

PH

EC

PH

EC

PH

EC

0

8.3

211

8.3

211

8.3

211

8.3

211

8.3

211

10

8.3

211

8.3

205

8.2

222

7.5

651

7.0

900

20

8.3

216

8.4

202

8.3

214

7.6

738

6.7

762

35

8.2

292

8.2

200

8.2

298

7.5

788

6.5

795

60

8.1

308

8.2

331

8.1

305

7.6

735

6.6

789

Toprak Tuzluluğu

Toprak tuzluluğunun yüksek olması pamuk ekiminden sonra pamuk tohumunun

çimlenerek toprak yüzeyine çıkışı geciktirir ve çıkış oranını azaltır. Tuzluluğu yüksek olan

topraklarda yüksek rutubet ve su bulunması nedeniyle pamuk ekim zamanında toprak

soğuk olur ve pamuğun çimlenip toprak yüzeyine çıkışı gecikir. Tuzlu topraklarda

genellikle kaymak tabakası meydana geldiği için pamuk çıkışında bir engelleme olur.

Tuzlu ortamda besin maddelerinin alınması engellendiğinden ve topraktaki suyun

toprağın kil minerallerine bağlama gücü fazla olduğundan bitkilerin kılcal kökleri ile bu

sudan yararlanma oranları azalır. Bunlara ilave olarak toprakta tuzluluğu meydana

getiren sodyum ve klorün yüksek düzeyde olması nedeniyle bitki bu iki elementi

bünyesine fazla olarak alarak bitkide toksite(zehirlenme) meydana gelir. Bu durum

yapraklara da gayri muntazam yanıklıklar ve kurumalar şeklinde ortaya çıkar. Son

zamanlarda yapılan çalışmalarda hava sıcaklığına da bağlı olarak bitkinin kök bölgesinde

yüksek düzeyce bulunan sodyum elementi topraktan potasyum alınımını engellemesi

nedeniyle pamuğun tepe kısmındaki yapraklarda erken kızarmalar görülür. Bu gibi

durumlarda taban gübrelemede veya ara çapada mutlaka potasyumlu gübre kullanılmalı

veya yapraktan %3-4’lük potasyum nitrat gübresi ile gübrelenmelidir. Toprak

tuzluluğunun olumsuz etkisinin az görülebilmesi bazı kültürel tedbirlerle mümkün

olmaktadır. Organik ve yeşil gübreleme, tohumların sırta ekimi, tohum ekiminden önce

tohumların tuzlu su ile şişirilmesi, az fakat sık sulama( damla sulama) gibi tedbirler

tuzluluk zararını bir derece azaltabilmektedir. Bu uygulamalar için yörenizde bir uzmana

danışmanız yararlı olur.

Toprak tuzluluğunun ürün miktarını azaltması üzerine etkisi Şekil-2 de gösterilmiştir.

Şekilden görülebileceği gibi tuzluluğa orta derecede dayanıklı olan pamuk bitkisinde ürün

kaybı toprak tuzluluk değeri olan (EC) Elektriki Geçirgenlik değerinin 7-8 milimhos/cm 25

Co yüksek olması durumunda ortaya çıkar. E.C. değerinin her bir birim artması

durumunda pamuk veriminde %6.6 oranında bir azalma görülür.Toprak tuzluluğuna

paralel olarak sulama suyunda da tuzluluk mevcut ise veya toprakta tuzluluk oluşmamış