Previous Page  2 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 20 Next Page
Page Background

Pamuk Tarımında Toprak Verimliliği Bakımından Gübrelemeye Etki Eden Etmenler

Toprak Reaksiyonu( Toprak pH değeri)

Toprağın Tuzluluk Durumu

Toprağın Organik Madde Miktarı(%)

Toprağın Kireç Miktarı(%CaCO

3

)

Toprağın Bünyesi

Toprağın Besin Madde Tutma Kapasitesi (KDK)

Topraktaki Faydalı Besin Maddesi Miktarı ve Oranları

Toprak pH Değeri

Toprağın pH değeri, en basit tanım ile topraktaki hidrojen iyonları (H

+

) konsantrasyonları

şeklinde tanımlanabilir. Ancak, bu durum siz üreticiler bakımından bir anlam ifade

etmeyebilir. Bunun en basit anlatım şekli ise, biz insanlarda tansiyon(kan basıncı) ne

anlam taşıyorsa, topraktaki pH değeri de yaklaşık aynı anlamı taşımaktadır. İnsanlarda

tansiyonun yüksek olması veya düşük olması o kişinin sağlığı ve beslenmesi ile ne kadar

yakından ilgili ise toprağın da pH değerinin Yüksek (8’den fazla) veya düşük (6.5’ten

düşük) olması, bitki kökleri tarafından besin elementlerinin alınması üzerine o kadar

etkilidir. Bu durumu Şekil 1 den daha iyi izleyebilirsiniz.

Şekil 1 . Toprağın pH durumu besin maddesi alımı üzerine etkisi

Pamuk üretim alanlarında toprağın kireç miktarı (CaCO

3

) miktarı genellikle yüksektir.

Kireç miktarının yüksekliğine bağlı olarak toprağın pH değeri de 7’nin üzerinde ve çoğu

zaman pH değeri 8’in üzerinde olmaktadır. pH değerinin 8 in üzerinde olması durumunda

özellikle fosforlu gübrelerde ve topraktaki fosfordan pamuk bitkisinin yararlanma oranı

azalır ve gübre olarak verilen fosforun büyük bir kısmı kolay alınamaz forma dönüşür.

Bunun yanında özellikle demir (Fe) ve çinko (Zn) gibi mikro elementlerinde elverişlilik ve

bitki tarafında alnım oranlarında azalır.