Previous Page  3 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 20 Next Page
Page Background

Toprağın pH değeri toprak verimliliği açısından sadece topraktaki veya uygulanan

gübredeki besin elementlerinin alınabilirliği üzerine etkili değildir. Toprağın pH değeri

genel olarak:

1- Toprağın fiziksel 2- Toprağın kimyasal 3- toprağın mikrobiyolojik özellikleri üzerinde

etkilidir. Bu nedenle bitkisel üretimde gübreleme yönünden birim alandan yüksek ve

kaliteli ürün elde etmek için, bitkinin kılcal kök bölgesindeki toprak tabakasının pH

değerinin bitkinin iyi geliştiği (istediği) pH değerinde olması gerekir. Pamuk üretim

alanlarında, pamuk için yüksek olan pH değerinin azaltılması gerekir. Bunun en ucuz ve

etkili yolu pamuk ekim öncesi toprağa toz (mikronize) sarı kükürt uygulamaklar olur.

Yukarıda basite indirgenmiş kimyasal reaksiyonlar toprakta mevcut olan kükürt

bakterilerinin enzimatik reaksiyonları sonucunda meydana gelmekte ve toprak ortamına

verilmiş olan elementel toz sarı kükürt sülfürik asit formuna dönüşerek toprak suyunda

Hidrojen (H

+

) iyonuna ve sülfat iyonuna ayrışır. Sülfatın bir kısmı bitki besini olarak kökler

tarafından alınır bir kısmı toprakta tutulur ve bir kısmı da yağış veya sulama suları ile

toprak derinliklerine yıkanır. Toprakta kalan hidrojen iyonu bitki tarafından alınamaz ve

toprak pH değerinin azalmasının sağlar.

Toprağın pH değerini azaltmak için toprağa verilecek kükürt miktarı Tablo 1 de

verilmiştir. Pamuk bitkisinde bitkinin kılcal kökleri toprağın 20 cm’den başlayarak 60

cm’ye kadar yoğun bir şekilde bulunur. Bitkinin kazık kökü ise toprak yapısına bağlı

olarak 1.5-2.0 m ye kadar iner Bu nedenle toprakta pH değerinin 40 cm’lik toprak

tabakasında düşürülmesi gerekmektedir. Tarlaya serpme olarak verilecek toz kükürdün

kolay uygulanabilmesi açısından tarla toprağı ile karıştırılmalı ve daha sonra serpme

veya bant (çizi) halinde verilmelidir. Toprağa verilen kükürt mutlaka toprağa

karıştırılmalıdır. Kükürt uygulama işlemi sonbaharda veya ilkbahar başlangıcında

yapılmalıdır. Toz (mikronize) kükürdün ilk gübre ile birlikte verilmesinde bir sakınca

yoktur. Toprağa verilen kükürt toprak sıcaklığına, topraktaki kükürt bakterisi miktarına ve

toprak rutubetine bağlı olarak birkaç aylık bir zaman içerisinde toprağın pH değerinin

azalmasına sebep olur. pH değeri istenilen seviyeye indirilmiş toprağa kaç sene sonra

kükürt uygulaması yapılması gerektiği sulamada kullanılan sulama suyu kalite

özelliklerine ve topraktaki biyolojik aktiviteye bağlıdır.

Toprağın pH değeri birkaç yılda bir kontrol ettirilerek yeniden ne zaman kükürt verilmesi

gerektiği belirlenmelidir. Genel olarak 5-6 yılda bir kükürt uygulaması yeterlidir.