Previous Page  11 / 20 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 20 Next Page
Page Background

Şekil-7: Pamuk Bitkisinin Kütlü Ürünü ve Vegetatif Kısımları ile Topraktan Kaldırdığı

Besin Maddesi Miktarları (kg/dekar).

Şekil-8: Pamuk Bitkisinin Oransal Besin Maddesi Dağılımı.

Pamuk bitkisi ile dekardan 489 kg kütlü ürünü ve bu ürünü meydana getiren bitkinin tüm

kısımları (kök-gövde-dal-yaprak-koza kabuğu) ile topraktan kaldırdığı besin maddesi

miktarları incelendiğinde dekardan 22.59 kg azot (N), 7.04 kg fosfor (P2O5) ve 21.18 kg

potasyum (K2O) kaldırıldığı görülmektedir. Pamuk bitkisi ile topraktan kaldırılan

besinlerin % dağılımı Şekil-8’de gösterilmiştir. Bu duruma göre pamuk bitkisi topraktan

en çok azotu kütlü ile kaldırmaktadır. Bu besinlerin büyük bir kısmı hasat artıkları ile

tarlaya geriye dönmektedir (yakılmaması durumunda). Pamuk bitkisinin tüm organları ile

ayrı ayrı kaldırmış olduğu besin maddesi miktarları Tablo-9 da verilmiştir. Tablo-9 da

verilen rakamlar dekara kg olmayıp, bitkinin kaldırdığı % kısımları olarak verilmiştir. Bu

rakamların içinde en ilginç olanı koza kabuğu ile kaldırılan (koza kabuğunda biriken)

potasyum miktarıdır. Koza Kabuğunda bulunan potasyum miktarı tüm bitkinin kaldırdığı

potasyumun ortalama %37-40 kadarıdır.

Pamuk Yetiştiriciliğinde Gübreleme

Ülkemizde Çukurova, Ege ve GAP bölgelerinde en geniş şekilde pamuk yetiştiriciliği

yapılmaktadır. Pamuk yetiştiriciliği yapılan yörelerde toprağın bünyesi genellikle hafif(mili

kum), orta(tın), orta-ağır (killi tın), ve çok az düzeyde de olsa killi yapıya sahip

topraklardır. Toprak reaksiyonu genellikle hafif alkali ve orta alkali şartlara sahiptir. Bazı

yörelerde pH değeri 8.5 ve bunun biraz üstündedir. Toprağın bünyesi, pH ve kireç

durumu dikkate alınarak tohum ekiminden önce uygulanan TABAN gübresi ve gelişme