Tablo-1: Pamuk tarlasında 40 cm kalınlıktaki bir toprak tabakasının pH değerini azaltmak
için gerekli kükürt miktarı (kg/dekar= 1000 m
2
).
Toprağın
pH Değeri
İstenilen
pH Değeri
Toprağın Bünyesi
Kumlu
(Hafif)
Tın
(Orta)
Killi
(Ağır)
8.5
7.0
120 150 180
8.0
7.0
80
100 120
8.5
7.5
80
100 120
8.0
7.5
40
50
60
Bünyesinde sülfat bulunan amonyum sülfat veya potasyum sülfat gibi gübreler elementel
kükürdün toprağın pH değerini azalttığı gibi toprak pH değerini istenilen düzeyde
düşürmezler. Elementel kükürdün pamuk tarlasında toprağın pH değerini azalttığı Tablo
2 de verilen değerlerden görülmektedir.Gediz ovasında (Salihli-Alaşehir) yapılan
çalışmada 75 kg toz kükürt uygulaması ile toprağın pH değerinde yaklaşık 0.5 birimlik bir
azalma elde edilmiştir.
Tablo-2: Kükürt uygulamasının pamuk tarlası toprağının farklı derinliklerinde pH
azalmasına etkisi
kg
kükürt/da 0-10 cm 10-20
cm
20-30
cm
0
7,99
7,98
8,10
25
7,73
7,84
7,89
50
7,65
7,68
7,71
75
7,57
7,59
7,63
Toprakta pH değerinin azalmasına paralel olarak bir dekardan alınan kütlü ürün
miktarında %20’ye varan bir artış sağlamıştır (Tablo-3). Kükürt uygulaması yapılmadan
önce kütlü verimi çok az (300kg/da) olan bu tarlada kükürt uygulaması ile dekara 371 kg
kütlü ürünü elde edilmiştir.
Tablo-3: Farklı dozlarda kükürt uygulanmasının pamuk verimine(kütlü) etkisi
kg
kükürt/da
1.yıl
kütlü
kg/da
2.yıl
kütlü
kg/da
Ortalama
kütlü
kg/da
0
308
(100)
315
(100)
311,5
(100)
25
317
(103)
328
(104)
322,5
(104)
50
349
(113)
365
(116)
357,0
(115)
75
352
(114)
371
(118)
361,5
(116)
Toprağın pH değerinin düşürülmesinde mutlaka çok ince öğütülmüş ve suda çözünme
özelliği kazandırılmış toz kükürt kullanılmalıdır. Granül formda veya iri parçacıklar
halinde öğütülmüş kükürt uygulamalarından sonuç almak mümkün değildir. Bu konuda