Table of Contents Table of Contents
Previous Page  37 / 56 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 37 / 56 Next Page
Page Background

lar doğurmuş. Toros, bölgenin en saygın markalarından biri. Mar-

ka adı neredeyse ürünün önüne geçmiş; çiftçi “gübre” değil, “To-

ros” almak için çarşıya çıkıyor. Ayrıca Toros adı bölgede ciddi bir

okul gibi anılıyor. Hatta Toros’un bölgede bir ziraat enstitüsü aç-

masına ve çiftçileri eğitmesine dair beklentiler dahi dile getiriliyor.

Bu verimli toprakların en büyük sorunlarından biri de mevsimlik

tarım işçileri. Her yıl onbinlerce tarım işçisi, tarlalarda çalışmak

için oradan oraya göçüyor; aileleri ile birlikte yılın 6-8 ayını göçebe

olarak geçiriyor. Oldukça kötü şartlarda yaşamlarını sürdürmeye

çalışan bu insanların karşı karşıya oldukları sağlık sorunlarını gi-

dermek ve çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla Harran Üni-

versitesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Sağlık Bakanlığı işbir-

liğiyle geliştirilenMevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının

Geliştirilmesi Programı, Toros Tarım tarafından da güçlü bir bi-

çimde destekleniyor. Prof. Dr. Zeynep Şimşek tarafından yürütü-

len projede, yerel yönetimler düzeyinde pek çok kadının çabası

var. Ayrıca kırsal bölgede seçilen kadın sağlık aracıları, diğer ka-

dınları eğitiyor ve başarılı oluyor. Projedeki önerilerin tümü

TBMM bünyesinde oluşturulan komisyonda kabul edildi; şimdi

sıra politika yapıcılarda.

Toros Tarım’ı bölgede, Mustafa Mete Halli yönetimindeki Güney-

doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü temsil ediyor. Yaptığı çalışmalar-

la Toros’un bölgedeki etkinliğini günden güne artıran bu dinamik

ekibin içerisinde gençler kadar, son derece deneyimli uzmanlar da

var. İlk andan itibaren motivasyon ve kurumsal bağlılığın üst dü-

zeyde hissedildiği ekip, büyük bir dönüşümün yaşandığı bölgede

her konuda çiftçinin yanında yerini alıyor.

GAP, bölgenin kaderini değiştirmiş. İstatistikler, her geçen yıl böl-

genin ekonomik ve zirai olarak güçlendiğini gösteriyor.

37