Previous Page  25 / 118 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 118 Next Page
Page Background

23

üst kısmındaki yapraklar normal renktedir. Bitkiler genel görünümü ile cılız yapılı

olur yaprak dokusu ince yapılıdır. Noksanlığın yaşlı yapraklardan başlayıp yavaş

yavaş bir üst yapraklara doğru ilerlemesinin ve genç yapraklarda görülmemesinin

sebebi azotun bitki bünyesinde genç kısımlara hızlı ve kolay taşınmasındandır.

Azot yetersizliği bitkinin kök gelişmesini de zayıflatır. Fazlalığında ise koyu yeşil,

kaba yapılı yapraklar, yaprak adedinde artış ve bitki boyunda irileşme görülür.

Bitkinin dalları gevrek yapılı olur. Bu gibi durumlarda hasatta gecikme, soğuk

ve kuraklıktan zarar görme, buğday gibi bitkilerde yatma, ürünün depolama

ömründe azalma olur. Hastalık ve zararlılara dayanıklılık azalır. Azot noksanlığında

ise buğdayda % protein ve % glüten miktarlarında azalma olur. Her bitkiye ait

fazlalık ve noksanlık bilgileri web sayfamızda mevcuttur.

FOSFOR NOKSANLIĞI (P)

Toprakta bulunan fosforun ve toprağa verilen fosforlu gübreden bitki kökleri

vasıtası ile alınmasını engelleyen birçok toprak faktörü olması nedeni ile bitkilerde

fosfor noksanlığı belirtileri görülür. Noksanlık belirtisi azotta olduğu gibi bitkinin

yaşlı yapraklarında, sürgünlerin dip kısmındaki yapraklarda görülür. Yapraklarda

yeşil renk önce mavimsi yeşil ve daha ileri safhada morumsu erguvan rengine

döner. Yaprak adedinde azalma olduğu gibi yaprak küçülmesi ve çiçek teşekkülü

azalır. Çiçeklenme gecikir, meyve ağaçlarında meyve dökümü artar, hasat

gecikir. Fosfor noksanlığı özellikle çok soğuk toprak ve hava şartlarında kendini

belli eder. Buğday, mısır, pamuk gibi erken ekim yapılan bitkilerde, erken dikimi

yapılan sebze fidelerinde doğru fosforlu gübreleme yapılmış olsa bile bitkinin

dip kısmındaki yapraklarda hava şartlarının soğuk olması nedeni ile bitkilerde

morarma görülür.

POTASYUM NOKSANLIĞI (K)

Ülkemizde başta mısır, pancar, pamuk, patates, ayçiçeği gibi tarla bitkileri ile

sebze ve meyve ağaçlarında potasyum noksanlığına çok sık rastlanmaktadır.

Noksanlık belirtileri bitkinin yaşlı yapraklarında başlar. Yaprağın uç kısmından

ve yaprak kenarlarından başlayan noksanlık belirtisi önce yaprak kıyıları açık

sarı ve daha sonra kahverengine döner, yaprakların orta damarları yeşil kalır.

Potasyum noksanlığında bitkinin su tüketimi artar, hastalık ve zararlılara

dayanıklılık azalır, aşırı soğuklardan bitki zarar görür. Potasyum noksanlığı meyve

ve sebzelerde kalitenin azalmasına, meyve renginin tam oluşmamasına neden

olur. Patates gibi yumru bitkilerinin depolama ömrü azalır. En belirgin potasyum

noksanlığı mısır koçanlarının tepe kısmının daneleri dolmayıp boş kalması (kel

görünmesi) ve dip yapraklarda orta damarın yeşil kalıp yaprak kenarlarının sarı

kahverengi olmasıdır. Türkiye topraklarının potasyum bakımından yeterli olduğu

bildirilmesine rağmen özellikle sulanan, dekardan yüksek verim alınan tarla

bitkilerinde meyve ve sebzelerde kalite artışı için topraktan uygulamaya ilave

olarak yapraktan potasyumlu gübre uygulamak yararlıdır.