Previous Page  26 / 118 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 26 / 118 Next Page
Page Background

24

MAGNEZYUM NOKSANLIĞI (Mg)

Magnezyum noksanlığı tek yıllık bitkilerin alt kısmındaki yaşlı yapraklarda

meyve ağaçlarında sürgünlerin dip kısmındaki yapraklarda görülür. Magnezyum

noksanlığı belirtileri potasyum noksanlığına biraz benzemesine rağmen

aralarında fark vardır. Magnezyum noksanlığı yaprak sapı kısmından damar

aralarında başlarken potasyum noksanlığı yaprak ucundan ve kenarlarından

başlar. Yaprağın damar aralarında büyük lekeler halinde önce sarı yeşil renk

açılması ileri safhada ise sarı kahverengi ve kırmızımsı mor lekeler halinde

magnezyum noksanlığı görülür. Magnezyum noksanlığı çok asit toprak

şartlarında, kumsal topraklarda ve iyi yanmamış hayvan gübresi kullanımında

ortaya çıkmaktadır. Magnezyum noksanlığı görülen yörede fazla potasyumlu

gübre kullanımı ve azotlu gübrenin sadece amonyum formunda kullanılması

magnezyum noksanlığını artırır. Bunun yanında iyi olgunlaşmamış hayvan

gübresi kullanımı magnezyum noksanlığını hızlandırır.

KALSİYUM NOKSANLIĞI (Ca)

Azot,fosfor,potasyumvemagnezyumnoksanlıklarıyaşlıyapraklardagörülmesine

rağmen makro besin elementi olan kalsiyum noksanlığı bitkinin tepe kısmındaki

genç yapraklarda görülür. Kalsiyum noksanlığında genç yaprakların yeşil rengi,

yeşil - sarı ve sarımsı beyaz renk alır, yaprak küçülür, yaprak kıyılarında kıvrılma

görülür, buğday-mısır gibi uzun yapraklar orta kısmından aşağı doğru bükülür.

Kalsiyum noksanlığında hücre zarları gevşek yapılı olduğu için yapraklar çok

gevşek yapılı olur. Noksanlık belirtileri meyvede de kendini gösterir. Domates,

biber gibi bitkilerin meyvelerinin çiçek kısmında önce açık yeşil, yeşil sarı ve

daha sonra sarımsı beyaz renk meydana gelir. Bu bölgedeki hücrelerin zarları

çatlayarak hücre suyu dışarıya çıkıp hastalık etmenlerinin bulaşmasına neden

olur. Bu belirtiye domates ve biberde çiçek burnu çürüklüğü adı verilmektedir.

Benzer durum meyvelerden elma, armutta görülmektedir. Bu meyvelerde

meyvenin kabuğundan başlayıp meyve içine doğru ilerleyen küçük kahverengi

lekeler görülür. Bu noksanlık belirtisine acı benek adı verilmektedir. Kalsiyum

noksanlığı kiraz meyvelerinde yağmurdan sonra çatlama meydana gelmesi ile

kendini belli eder. Kalsiyum noksanlığı görülen yörelerde yumuşak çekirdekli

meyvelerin yetiştiriciliğinde amonyum formunda azotlu üst gübre kullanmamak

gerekir. Kalsiyum noksanlığı toprak kireçli olsa bile bitkinin su ihtiyacını düzenli

ve yeterli karşılamadığımız için ve kalsiyum bitki bünyesinde zor taşındığı için

noksanlık belirtileri yine görülebilir.

KÜKÜRT NOKSANLIĞI (S)

Makro besin elementi olmasına rağmen mikro besin elementleri gibi bitkilerin

tepe kısımlarında sürgün uçlarında bulunan en genç taze yapraklarda noksanlık

belirtileri görülür. Kükürt noksanlığında yaprak ayasında daralma, yapraklarda

damarlar dahil homojen bir sararma ve yaprak dokusunda incelme görülür. Kükürt