16
• Yaprak gübrelemeleri bitkinin gelişme dönemine göre 10 - 15 gün ara ile 2 - 3
kez uygulanabilir.
• Kalsiyumlu gübreler (kalsiyum nitrat) kesinlikle zirai ilaçlarla birlikte kullanılmaz.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz.
• Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur. Önerilen miktarlardan daha fazla
kullanımında, aşırı sıcak ve öğle saatlerinde uygulamada yapraklarda yanıklıklar
yapar ve bitkiye zarar verir.
• Uygulama doz ve miktarları için ambalajlarındaki bilgilere bakarak uygulama
yapınız.
• En doğru yaprak gübresi kullanımı, toprak ve yaprak analizlerine göre
önerilen gübrelemedir. Bu konuda Toros bayiniz kanalı ile Toros Tarım’ın uzman
mühendislerinden bilgi alınız.
Yaprak Gübresi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
• Katı formda olan yaprak gübrelerinin suda erime oranı yüksek olmalıdır.
Bir litre suda en az 200 g (%20) eriyebilmelidir. Yaprak gübreleri içinde suda erir
potasyum sülfat gübresi bir litre suda 100 g eriyebilir.
• Katkı - dolgu maddesi ihtiva etmemelidir.
• Suda eridikten sonra dibe çökme olmamalı, bulanıklık - tortu yapmamalıdır.
• Sulama suyunun pH değerini yükseltmemeli ve çok asit hale getirmemelidir.
pH yüksek (8 pH) veya çok düşük (5 - 6 pH) olursa ilacın etkisi görülmez. Gübreli
ve ilaçlı suyun pH değeri 6.5 - 7 arasında olmalıdır.
• Katı ve sıvı formda olan yaprak gübrelerinde mikro besin elementlerinden
Demir (Fe), Mangan (Mn), Çinko (Zn) ve Bakır (Cu) şelat (kileyt) formunda olmalıdır.
Bor (B) ve Molibden (Mo) şelatlı olmaz.
• Katı formda olan çok bitki besin elementli (NPK + TE) gübrelerde etkili madde
toplamı %50’nin üzerinde olmalıdır.
• Bitkilere zararlı olan Klor (Cl) ve Sodyum (Na) gibi elementleri ihtiva etmemelidir.
(veya çok az miktarda olmalıdır)
• Sıvı formda olan yaprak gübrelerinin ambalajları düzgün olmalıdır.
(bombe yapmış, içe çökmüş olmamalıdır)
• Tek veya çok bitki besinli yaprak gübrelerinin TSE ve EC normlarına uygun
olduğu T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayı olmalıdır.
• Zirai ilaçlarla birlikte uygulanabilmelidir.