Previous Page  53 / 68 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 53 / 68 Next Page
Page Background

53

E

skişehirli Muzaffer Oğuz, iki çocuk baba-

sı. Oğlu makine mühendisi, kızı işletme

mezunu olan Oğuz, aynı zamanda Eskişehir

Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili olarak gö-

rev yapıyor:

Rahmetli dedem 1927 yılında kendine ait bir

işyeri kurmuş. 1960’ta hac görevini yaptığı

sırada rahmetli oldu. Babam da, üç erkek

kardeşiyle beraber bir şirket kurmuş, zahire,

yem alım satımı ve zirai ilaç konusunda. O

günden bu yana tohum, gübre, kimyasal ilaç

tedarik ve satışı yapıyoruz. Çiftçinin ürettiği

arpa, buğday, mısırı satın alıp pazarlıyoruz.

Bu arada 1994 yılında, Eskişehir’de modern

bir yem fabrikası kurduk. Gübre konusunda

daha önce başka bir firmanın bayiliğini yapı-

yorduk. Ama rahatı biz, Toros’ta gördük.

Toros’un hem çeşitleri bol, hem de kalitesi

çok daha farklı.

“ESKİŞEHİRÇİFTÇİSİ BİLİNÇLİDİR”

Eskişehir ve yöresi bir ovadır. İçerisinden

Porsuk Nehri geçer. Porsuk, büyük bir ovayı

sular. Sulu tarım fevkalade iyidir. Ama bu-

nun yanında kıraç bölgelerimiz de var. Ma-

lum Anadolu toprakları, insanlık oldu olalı

hep ekilip biçilmiş; o nedenle de biraz yor-

gun. Dolayısıyla kıraç yerlerde toprak bir yıl

nadasa bırakılır. Ama sulu yerlerde verim ga-

yet yüksek. Kaliteli tohum kullanılır. Çiftçi

bilinçlidir. Çiftçiliği bilerek yapar. Neyin iyi,

neyin kötü olduğunu bilir. Kaliteli malı bilir.

Yeniliklere her zaman açıktır.

En çok ekilen ürünümüz arpa, yem sanayiin-

de kullanılmak üzere. İkincisi de buğday. Fa-

kat buğdaydaki verimimizin yüksek olması-

na rağmen elde edilen ürün unluk evsafta

değil, daha ziyade yemlik evsafta. Çiftçimi-

zin daha iyi kazanç elde edebilmesi için buğ-

day kalitesini yükseltmesi lazım. Fakat ne

kadar iyi tohum kullanılırsa kullanılsın, top-

rağın yapısı da kalitede etkili oluyor. 5-6 yıl

önce pancar alanları azaltıldı, yerine yemlik

mısır ekilmeye başlandı. Gece gündüz sıcak-

lık farkının fazla olması nedeniyle, nişasta

sanayiinde çok aranan bir mısırdır

Eskişehir’in üretimi.

SİYAHDAP

Toros, yenilikçi bir marka olarak tanınıyor.

Ürünleri elekten geçirip paketler; her zaman

çiftçiyi düşünür, tozlu satmaz. Benim çok

hoşuma gider bu. Biz Toros’un ürünlerini her

zaman kalitesiyle lanse ediyoruz. Çiftçi de

bunu gördüğü, tecrübe ettiği için onaylıyor.

DAP gübresinin rengi eskiden siyahtı. Hava

şartlarının çok iyi gitmesi ve yağışların iyi ol-

ması nedeniyle bir sene çok iyi ürün alındı.

Ertesi sene de gübrenin rengi değişti. Aslın-

da çok basit, üretim tekniğiyle ilgili bir şey

gübrenin rengi. Kalitesiyle, verimiyle ilgisi

yok. Ama herkes ille de siyah DAP diye tut-

turdu. Oysa siyah da kullansanız aynı şey,

mor da. O tarihten sonra bir iki sene çiftçiler,

“Rengi siyah olsun, bir lira fazla olsun,” dedi-

ler.

88 YILLIK AİLE MESLEĞİ

MUZAFFEROĞUZ

ESKİŞEHİR BAYİSİ