

49
“BİZ, ÇİFTÇİ İÇİN
ÇALIŞIYORUZ”
Toros Tarım’ın tüm Türkiye’ye dağılan bayileri sadece Toros ürünlerini ihtiyaç sahiplerine
ulaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda bulundukları bölgelerde doğru gübrenin, doğru şekilde
kullanılmasını sağlamak için de çiftçilerin elinden tutuyor. Tarımsal üretimin ve verimliliğin
artması, öncelikle çiftçinin daha iyi yaşam koşullarına kavuşması demek. Ayrıca daha kaliteli,
daha bol ürün elde edilmesi, ülkemiz ekonomisi açısından da hayati öneme sahip. Toros
bayileri ile çiftçiler arasındaki güçlü ilişki, bu yönüyle Türk tarımının ilerlemesi yolunda değerli
bir işbirliğini ve dayanışmayı simgeliyor.
dukça iyi bir seviyede. Topraklarımızın organik
yapısına bakıldığında, buğday tarımı açısından
son derece uygun bir bölge. Polatlı havzası, aynı
zamanda Türkiye’nin buğday kalite bölgesi.
Yani burada üretilen buğdayın kalitesi, Türkiye
genelinde fiyatların belirlenmesinde etkili olu-
yor. Polatlı’da etkin çalışan bir ticaret borsası
var. Türkiye’deki serbest piyasa fiyatları Polatlı
baz alınarak oluşuyor. Toprak Mahsülleri Ofisi
bile Konya ve Polatlı fiyatlarını dikkate alıyor.
Bölgemizdeki çiftçinin tarımdaki tecrübe ve bi-
linç seviyesi Türkiye ortalamasının üzerinde di-
yebilirim. Bu nedenle gübre kullanımı da ortala-
manın üzerinde. Çiftçimiz kaliteye, yüksek
proteine önem verdiği için ekim sezonunda bi-
rinci gübre olarak DAP kullanılıyor. Bazı çiftçile-
rimiz de kompoze gübreyi tercih ediyor. Polatlı
Organize Sanayi Bölgesi’nde tarım makineleri
üreten firmalarımız var. O nedenle bölgede ma-
kineleşme de iyi düzeyde. İç Anadolu’da çok sık
kuraklık yaşanıyor. Kuraklık olduğunda tabii
üretim ve çiftçinin geliri düşüyor. Bu sefer de
gübre ve diğer tarımsal girdilerin kullanımı aza-
lıyor. Buradaki en büyük sıkıntımız bu.
Toros, ciddi bir marka. Toros’un ürettiği ürünle-
re güven duyuluyor. Çiftçi, aradığı güveni bul-
muş durumda. Bayi seçiminde Toros seçici dav-
ranıyor. Bayiye de güvendiği zaman, çiftçi
açısından sıkıntı kalmıyor.
TARIMARAZİLERİ ÇOKKÜÇÜK
Türkiye’de 3 milyonun üzerinde tarımsal işlet-
me var. Bu işletmelerin ortalama büyüklüğü 59
dekar. Dünya geneline baktığımızda oldukça
küçük bir rakam. Zaten tarımdaki sıkıntının en
büyük nedeni de toprakların aşırı parçalanmış
olması. Bu 59 dekarlık ortalama büyüklük bazı
bölgelerdeki bitki deseni açısından belki uygun
olabilir, ama İç Anadolu Bölgesi ve kuru tarım
yapılan yerler için oldukça yetersiz. Ama Polat-
lı, toprak büyüklüğü açısından da Türkiye orta-
lamasının üzerinde.
Biz firma olarak, 1993 yılından beri aynı za-
manda hububat tohumu üretiyoruz. TÜBİTAK
projesi de yürüttüğümüz için bir danışman
profesör hocamız, doktoralı bir ıslahçımız ve 6
tane ziraat mühendisimiz var. Çalışanlarımızın
içinde beyaz yakalılar, mavi yakalılardan daha
fazla. 30 kişiyiz toplam. Bunların yarısından
fazlası beyaz yakalıdır.
“HABİLHOCA’DANÇOKŞEY
ÖĞRENDİM”
Çiftçi eğitimleri de veriyoruz. Yayınlarımız var.
Çiftçiye tohum ve gübre ile ilgili broşürler, ka-
taloglar dağıtıyoruz ve toplantılar düzenliyo-
ruz. Bir keresinde çiftçilerle yaptığımız bir top-
lantıda, çok değerli Habil (Çolakoğlu) Hocamız
gübre kullanımını anlattı. Habil Hoca, toprağı,
gübreyi anlatırken adeta kendinden geçiyor.
Toros Tarım’ı temsilen orada, ama anlatırken
Toros demiyor, “Üreyi şurada, DAP’ı şurada
kullacaksın. Şunu şöyle yapacaksın...” şeklinde
anlatıyor. Yani bir firma temsilcisi gibi değil de,
öncelikle bilimadamı kimliğiyle çiftçiye eğitim
veriyor. Ne zaman ki gübreyle ilgili anlatacakla-
rı bitiyor, ondan sonra Toros’la ilgili çok kısa
genel bir bilgi veriyor. Çok dikkatimi çekmişti
bu. Ondan sonra anladım ki marka böyle olu-
nuyor. Ben, kendi adıma Habil Hoca’dan çok
şey öğrendim.
A
rdahan, Göleli olan Ayhan Atalay, üniversi-
tede tarih öğretmenliği eğitimi aldığı halde
bumesleği hiç yapmamış. Erken yaşlardan itiba-
ren kendini tarımın içinde bulduğunu ifade
eden Atalay, tam 26 yıllık bir Toros bayisi:
1983 yılından beri hububat ve gübre işiyle uğra-
şıyoruz; 1989 yılından beri de Toros Tarım güb-
re bayiliği yapıyoruz. Bayiliğimizi ilk aldığımız-
da çiftçi, Toros ürünlerini daha az tanıyordu. Şu
anda ise Polatlı’da ciddi bir pazar payına sahibiz.
BUĞDAYBORSASININMERKEZİ
Polatlı, hububat tarımında Türkiye’nin önde ge-
len bölgelerinden biri. Ayrıca pancar ve soğan
üretiminde de ciddi bir yere sahip. Bölgemizde
hem sulu hem kuru tarım yapılıyor, ama kuru
ziraat alanı daha fazla. Gübre kullanımı da ol-
“ANLADIM Kİ MARKA BÖYLE OLUNUYORMUŞ”
AYHANATALAY
POLATLI BAYİSİ