

48
HABERLER DOSYA
rım şeklinde yapılıyor. Bölgede yağışın az olmasının yanı sıra aylara
göre düzensiz bir dağılım göstermesi de, buğday üretimini olumsuz
etkiliyor.
Diğer taraftan bölgede sertifikalı tohumluk üreten çok sayıda kamu
ve özel sektör kuruluşu bulunması, buğday yetiştiricilerine daha yük-
sek verim elde etmek için bir avantaj yaratıyor. Ayrıca Ankara’da Tar-
la Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Konya’da Bahri Dağdaş
Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Eskişehir’de Anadolu
Tarımsal Araştırma Enstitüsü gibi buğday ıslahı ve yetiştiriciliği ile
uğraşan üç büyük kuruluşun ve üç tane gelişmiş ziraat fakültesinin
bulunması, bölgedeki tarımın gelişmesine olumlu katkı yapıyor.
İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl dışında, büyük ölçekte şekerpancarı, ay-
çiçeği, fasulye, nohut, soğan, patates, kabak, mısır, çeltik, fındık, sa-
rımsak, havuç, domates ve meyve üretimi de gerçekleştiriliyor. Toros
Tarım’ın bölge sınırları içerisinde yer alan Bolu, Düzce, Zonguldak ve
Bartın gibi illerde ise fındık, mısır ve tütün gibi endüstri bitkilerinin
ekimi yapılıyor.
TOROSTARIMVE İÇANADOLUBÖLGEMÜDÜRLÜĞÜ
25 yılı aşkın süredir gübre sektöründe faaliyet gösteren ve bunun 17
yılını Toros Tarım çatısı altında geçiren Bekir Berker, İç Anadolu Böl-
ge Müdürü olmadan önce Trakya Bölge Müdürü olarak çalışmış. Ba-
şında bulunduğu müdürlüğün oldukça geniş bir alandan sorumlu ol-
duğunu belirten Berker, ürünlerini 18 ildeki 176 bayi ve 16 yetkili
satıcıyla çiftçiye ulaştırdıklarını söylüyor.
Bekir Berker, son on yıl içinde başta Konya, Ankara, Eskişehir, Kay-
seri ve Karaman olmak üzere bölgede sulanabilen alan miktarında
önemli artış yaşandığına ve modern sulama sistemlerinin devreye
girmesiyle ürün çeşitliliğinde artış olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle
damla sulama sistemlerinde bölge genelinde önemli gelişmeler kay-
dedildiğini belirten Berker, tarım teknikleri açısından sağlanan iyi-
leşmenin gün geçtikçe daha ileri boyutlara ulaştığını görmekten
memnun olduklarını söylüyor.
Berker’e göre Türkiye genelinde üretilen arpanın %45’i, buğdayın
%33’ü, şekerpancarının %70’i, ayçiçeğinin %29’u, fasulyenin %55’i
ve nohutun %37’si İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Berker,
Toros’un bölgede sahip olduğu konum hakında ise şunları söylüyor:
“Bölge genelinde Toros’un marka imajı çok üst düzeyde. Toros, çiftçi
tarafından en çok tercih edilen gübre olarak ön plana çıkıyor. Son beş
yıllık ortalamaya göre bölgemizdeki gübre tüketimi 1,3 milyon ton
düzeyinde. Ürünlerimizin kalitesi, marka imajımız ve güçlü bayi ağı-
mız sayesinde pazar payımız %42-48 arasında seyrediyor. Yüksek
üretim kapasitemiz, ürün çeşitliliğimiz ve bayiler yoluyla hep çiftçi-
nin yanında olmamız, Toros markasını çiftçinin gözünde her geçen
yıl daha da güçlendiriyor.”
g
BEKIR BERKER
İÇ ANADOLU BÖLGE MÜDÜRÜ