Previous Page  48 / 68 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 48 / 68 Next Page
Page Background

48

HABERLER DOSYA

rım şeklinde yapılıyor. Bölgede yağışın az olmasının yanı sıra aylara

göre düzensiz bir dağılım göstermesi de, buğday üretimini olumsuz

etkiliyor.

Diğer taraftan bölgede sertifikalı tohumluk üreten çok sayıda kamu

ve özel sektör kuruluşu bulunması, buğday yetiştiricilerine daha yük-

sek verim elde etmek için bir avantaj yaratıyor. Ayrıca Ankara’da Tar-

la Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Konya’da Bahri Dağdaş

Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Eskişehir’de Anadolu

Tarımsal Araştırma Enstitüsü gibi buğday ıslahı ve yetiştiriciliği ile

uğraşan üç büyük kuruluşun ve üç tane gelişmiş ziraat fakültesinin

bulunması, bölgedeki tarımın gelişmesine olumlu katkı yapıyor.

İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl dışında, büyük ölçekte şekerpancarı, ay-

çiçeği, fasulye, nohut, soğan, patates, kabak, mısır, çeltik, fındık, sa-

rımsak, havuç, domates ve meyve üretimi de gerçekleştiriliyor. Toros

Tarım’ın bölge sınırları içerisinde yer alan Bolu, Düzce, Zonguldak ve

Bartın gibi illerde ise fındık, mısır ve tütün gibi endüstri bitkilerinin

ekimi yapılıyor.

TOROSTARIMVE İÇANADOLUBÖLGEMÜDÜRLÜĞÜ

25 yılı aşkın süredir gübre sektöründe faaliyet gösteren ve bunun 17

yılını Toros Tarım çatısı altında geçiren Bekir Berker, İç Anadolu Böl-

ge Müdürü olmadan önce Trakya Bölge Müdürü olarak çalışmış. Ba-

şında bulunduğu müdürlüğün oldukça geniş bir alandan sorumlu ol-

duğunu belirten Berker, ürünlerini 18 ildeki 176 bayi ve 16 yetkili

satıcıyla çiftçiye ulaştırdıklarını söylüyor.

Bekir Berker, son on yıl içinde başta Konya, Ankara, Eskişehir, Kay-

seri ve Karaman olmak üzere bölgede sulanabilen alan miktarında

önemli artış yaşandığına ve modern sulama sistemlerinin devreye

girmesiyle ürün çeşitliliğinde artış olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle

damla sulama sistemlerinde bölge genelinde önemli gelişmeler kay-

dedildiğini belirten Berker, tarım teknikleri açısından sağlanan iyi-

leşmenin gün geçtikçe daha ileri boyutlara ulaştığını görmekten

memnun olduklarını söylüyor.

Berker’e göre Türkiye genelinde üretilen arpanın %45’i, buğdayın

%33’ü, şekerpancarının %70’i, ayçiçeğinin %29’u, fasulyenin %55’i

ve nohutun %37’si İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Berker,

Toros’un bölgede sahip olduğu konum hakında ise şunları söylüyor:

“Bölge genelinde Toros’un marka imajı çok üst düzeyde. Toros, çiftçi

tarafından en çok tercih edilen gübre olarak ön plana çıkıyor. Son beş

yıllık ortalamaya göre bölgemizdeki gübre tüketimi 1,3 milyon ton

düzeyinde. Ürünlerimizin kalitesi, marka imajımız ve güçlü bayi ağı-

mız sayesinde pazar payımız %42-48 arasında seyrediyor. Yüksek

üretim kapasitemiz, ürün çeşitliliğimiz ve bayiler yoluyla hep çiftçi-

nin yanında olmamız, Toros markasını çiftçinin gözünde her geçen

yıl daha da güçlendiriyor.”

g

BEKIR BERKER

İÇ ANADOLU BÖLGE MÜDÜRÜ