Table of Contents Table of Contents
Previous Page  3 / 12 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 12 Next Page
Page Background

TOROS TARIM > Çiftçi Dostu > Gübreleme Önerileri > Patateste Dengeli Gübreleme

Şekil-3: Patates bitkisinin gelişme dönemleri

Şekil-4: Patates bitkisinde gelişme dönemlerine göre kuru madde oluşumu 

Şekil-1 ve şekil-2 de verilen patates bitkisinin gelişmesi ve kuru madde oluşumuna ait veriler içinde meydana gelen patates yumrusunun bileşiminde çeşitlere ve gelişme dönemi

uzunluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama olarak %63-87 su, %13-30 karbonhidratlar, ( nişasta, şeker, polysakaritler, enzimler, askorbik asit, vitaminler ve nükleik

asitler) %0.7-4.6 protein, %0.02-0.96 yağ ve %0.44-1.9 kül elementleri bulunmaktadır.

Patates bitkisinin yumru ve vegatatif kısmı (toprak üstü) gelişme dönemi içinde topraktan almış olduğu besin maddesi miktarları Tablo-1 de verilmiştir.

Tablo -1: Patates bitkisinin topraktan kaldırdığı besin maddesi miktarları(kg besin maddesi/ton ürün)

Bitki Besinleri

Toprak Üstü

Kısımları

Yumru

Toplam

Azot

1.8

3.6

5.4 kg(N)