

TOROS TARIM > Çiftçi Dostu > Gübreleme Önerileri > Patateste Dengeli Gübreleme
16
47
78
3,7
32
51
81
4,4
X potasyumlu gübre yumru suyu rengini düzeltmektedir.
Bazı durumlarda patates yumrusu kesildiği zaman içinde kararmalar olduğu görülür. Bu durum bir hastalık etmeninden meydana gelmedi ise beslenme bozukluğundan ileri
gelmiştir. Depolanan patateslerde bu durum ortaya çıkar. Bunun başlıca nedeni yetersiz düzeyde potasyumu gübreyle gübrelenmesidir (Tablo-5).
Potasyumlu Gübrelemenin Verim ve Depolamada Ürün Kaybına Etkisi (Palmer ve ark., 1982)
K2O kg/da
Yumru suyu rengi(100= koyu)
Tyrosin (mg/100 gr)
Chlorogenic asit (mg/100 gr)
0
73
135
3,5
8
60
111
4,5
16
47
78
3,7
32
51
81
4,4
Sanayide kullanılan patates çeşitlerinde kızartma esnasında renk kararmaları görülmektedir. Nişasta üretiminde kullanılan patateslerde ise nişasta üretimi azalmaktadır.
Evlerde kullanılan yemeklik patateslerin pişirilmesinde yumrularda çatlamalar ve dağılmalar görülür (Tablo-6).
Potasyumlu gübre formlarının patatesin pişirilmesi esnasında dağılmaya (çatlamaya) etkisi
K2O kg/da
Dağılma indeksi (1= dağılma yok, 4= çok dağılma)
KCI
K2SO4
0
2,1
2,1
9
1,3
1,3
16
0,2
1,1
27
0,2
0,7
Tüm bu kalite bozukluklarının yanında depolama esnasında hem ürün kayıpları (ağırlık) ve hem de kalite bozuklukları dengesiz gübrelemeyle daha çok ortaya çıkmaktadır
(Tablo-7).
Potasyumun depolama kayıplarını azaltması
Kg K2O /da
Kuru madde Kaybı(%)
Enzim Aktivitesi
Peroksidaz
Katalaz
0
20,3
1,5
13,2
10
5,6
1,3
5,6
20
0,6
1,1
6,0
Özellikle sanayi patatesi yetiştiriciliğinde, çeşit özelliğinin yanında gübrelemenin kaliteye büyük etkisi bulunmaktadır. aşağıda verilen tablolardan da görülebileceği gibi özellikle
potasyumlu gübrenin miktarı ve formu (klorür ve sülfat) patatesin kalitesine önemli derecede etki etmektedir. Depolama kayıpları da tablolardan incelendiğinde potasyumlu
gübrenin depolama kaybını azalttığı görülmektedir. Sanayi patatesi yaptıran kuruluşların mutlaka toprak ve hatta yaprak analizi yaptırarak dengeli gübre kullanmaları
gerekmektedir (Tablo-8).
Potasyumlu Gübrelemenin Patates Kalitesine Etkisi
Kalite özellikleri
Potasyum Sülfat
Potasyum Klorür
İrilik
Orta-Küçük
İri
Satılabilir Ürün
Fazla
Az
Kuru Madde
Fazla
Az
%Su
Az
Fazla
Spesifik Yoğunluk
Fazla
Az
Cipz-Fritz Kalitesi
İyi
Orta
İç Kararma Oranı %
Az
Çok Az