Table of Contents Table of Contents
Previous Page  11 / 12 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 12 Next Page
Page Background

TOROS TARIM > Çiftçi Dostu > Gübreleme Önerileri > Patateste Dengeli Gübreleme

16

47

78

3,7

32

51

81

4,4

X potasyumlu gübre yumru suyu rengini düzeltmektedir. 

Bazı durumlarda patates yumrusu kesildiği zaman içinde kararmalar olduğu görülür. Bu durum bir hastalık etmeninden meydana gelmedi ise beslenme bozukluğundan ileri

gelmiştir. Depolanan patateslerde bu durum ortaya çıkar. Bunun başlıca nedeni yetersiz düzeyde potasyumu gübreyle gübrelenmesidir (Tablo-5).

Potasyumlu Gübrelemenin Verim ve Depolamada Ürün Kaybına Etkisi (Palmer ve ark., 1982)  

K2O kg/da

Yumru suyu rengi(100= koyu)

Tyrosin (mg/100 gr)

Chlorogenic asit (mg/100 gr)

0

73

135

3,5

8

60

111

4,5

16

47

78

3,7

32

51

81

4,4

 Sanayide kullanılan patates çeşitlerinde kızartma esnasında renk kararmaları görülmektedir. Nişasta üretiminde kullanılan patateslerde ise nişasta üretimi azalmaktadır.

Evlerde kullanılan yemeklik patateslerin pişirilmesinde yumrularda çatlamalar ve dağılmalar görülür (Tablo-6).

Potasyumlu gübre formlarının patatesin pişirilmesi esnasında dağılmaya (çatlamaya) etkisi

K2O kg/da

Dağılma indeksi (1= dağılma yok, 4= çok dağılma)

KCI

K2SO4

0

2,1

2,1

9

1,3

1,3

16

0,2

1,1

27

0,2

0,7

 Tüm bu kalite bozukluklarının yanında depolama esnasında hem ürün kayıpları (ağırlık) ve hem de kalite bozuklukları dengesiz gübrelemeyle daha çok ortaya çıkmaktadır

(Tablo-7).

Potasyumun depolama kayıplarını azaltması

Kg K2O /da

Kuru madde Kaybı(%) 

Enzim Aktivitesi

Peroksidaz

Katalaz

0

20,3

1,5

13,2

10

5,6

1,3

5,6

20

0,6

1,1

6,0

 Özellikle sanayi patatesi yetiştiriciliğinde, çeşit özelliğinin yanında gübrelemenin kaliteye büyük etkisi bulunmaktadır. aşağıda verilen tablolardan da görülebileceği gibi özellikle

potasyumlu gübrenin miktarı ve formu (klorür ve sülfat) patatesin kalitesine önemli derecede etki etmektedir. Depolama kayıpları da tablolardan incelendiğinde potasyumlu

gübrenin depolama kaybını azalttığı görülmektedir. Sanayi patatesi yaptıran kuruluşların mutlaka toprak ve hatta yaprak analizi yaptırarak dengeli gübre kullanmaları

gerekmektedir (Tablo-8).

Potasyumlu Gübrelemenin Patates Kalitesine Etkisi

Kalite özellikleri

Potasyum Sülfat

Potasyum Klorür

İrilik

Orta-Küçük

İri

Satılabilir Ürün

Fazla

Az

Kuru Madde

Fazla

Az

%Su

Az

Fazla

Spesifik Yoğunluk

Fazla

Az

Cipz-Fritz Kalitesi

İyi

Orta

İç Kararma Oranı %

Az

Çok Az