Previous Page  39 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 39 / 52 Next Page
Page Background

39

BEREKETLİ TOPRAKLARIN

GÜNEŞ KOKANÜRÜNLERİ

Zeytin

Ege Bölgesi’nin tipik ürünleri

arasında hiç kuşkusuz zeytin başta

gelir. Türkiye’deki zeytin üretiminin

yaklaşık yüzde 60’ını Ege Bölgesi

sağlar. Edremit, Ayvalık ve Burhaniye

başta olmak üzere, tüm kıyı

kesiminde ve yer yer 100 km içerilere

kadar zeytin yetiştirilir.

İncir

Adı bölgeyle özdeşleşen ürünlerden

biri olan incirin merkezi Aydın’dır.

Büyük Menderes, Küçük Menderes

ve Gediz ovalarında Türkiye’deki

incir üretiminin yüzde 85’i

yapılır. Kurutulmuş incir tarihsel

olarak Türkiye’nin önemli ihraç

ürünlerinden biridir.

Pamuk

Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan

bölgenin batı kesiminde yapılan

pamuk üretimi Büyük Menderes

ve Gediz Ovalarında yoğunlaşır.

Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı

bölgeden temin edilir. Ege pamuğu

özel yapısı sebebiyle tüm dünyada

tanınır.

Tütün

Bölgenin önemli sanayi ürünlerinden

biridir. Bölgenin batısında Manisa,

İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli

çevresinde tarımı gelişmiştir. En çok

Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir. Türkiye

tütün üretiminin yüzde 70’ini bu bölge

karşılar.

Turunçgiller

Akdeniz iklimine uyumlu olan

turunçgil üretimi, İzmir’in

güneyindeki kıyı ovalarında ve

sınırlı miktarda iç kesimlerde yapılır.

Türkiye üretiminin yüzde 10’unu

sağlayan bölge, Akdeniz’den

sonra ikinci sırayı alır. Bodrum’da

mandalina, Aydın ve Nazilli arasında

portakal, limon, mandalina ve

turunç yetişir.

Sebzecilik

Bölgenin batısında kışların ılık

geçmesinden dolayı seracılık

faaliyetleri bütün yıl yapılabilir.

Domates, biber, patlıcan, patates,

salata, kereviz ve pırasa başlıca

ürünlerdir. İklim koşulları uygun

olduğu için turfanda sebze

yetiştirilerek diğer bölgelere gönderilir.

Patates üretimi yoğun olarak İzmir-

Ödemiş çevresinde yapılır. Bölgenin

kuzeyinde sanayi domatesi üretimi

yaygındır. Türkiye sebze üretiminin

yüzde 30’u bölgede gerçekleşir.

Tahıllar

Bölgede üretilen tahıl, ülke

üretiminin yüzde 10’una yakın

bölümünü karşılar. Buğday üretimi

bölgenin her yerinde yapılabilmekle

birlikte daha çok İçbatı Anadolu

bölümünde gelişmiştir. Buğdayı

arpa ve mısır izler. Arpanın başlıca

ekim alanı Afyon ve Manisa, mısırın

başlıca ekim alanı ise Manisa’dır.

Üzüm

Türkiye’de üzüm üretiminin yüzde

52’sini sağlayan bölge ilk sırada

yer alır. Manisa, İzmir ve Denizli

çevresinde üretilen çekirdeksiz

üzümler özellikle kurutularak pazara

sunulur ve büyük ölçüde ihraç

edilir. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez

yapımında da kullanılır.

Mısır

Bölgenin ana ürün deseninde

mısır üretimi ayrı bir öneme

sahiptir. Türkiye üretiminin

(dane+silajlık) yaklaşık yüzde 37’si

Ege Bölgesi’nde gerçekleşir.

Haşhaş

Tohumundan yağ ve kozasından

morfin elde edilen haşhaşın ekimi

devlet kontrolünde yapılır. Afyon

başta olmak üzere Uşak, Kütahya,

Denizli ve Manisa’nın bazı ilçelerinde

yaygındır. Türkiye’deki haşhaş

üretiminin yüzde 90’ı bölgede

gerçekleştirilir.

Şekerpancarı

Önemli bir endüstri bitkisi olan

şekerpancarı Afyon, Uşak,

Kütahya ve Denizli’de üretilir.