

39
BEREKETLİ TOPRAKLARIN
GÜNEŞ KOKANÜRÜNLERİ
Zeytin
Ege Bölgesi’nin tipik ürünleri
arasında hiç kuşkusuz zeytin başta
gelir. Türkiye’deki zeytin üretiminin
yaklaşık yüzde 60’ını Ege Bölgesi
sağlar. Edremit, Ayvalık ve Burhaniye
başta olmak üzere, tüm kıyı
kesiminde ve yer yer 100 km içerilere
kadar zeytin yetiştirilir.
İncir
Adı bölgeyle özdeşleşen ürünlerden
biri olan incirin merkezi Aydın’dır.
Büyük Menderes, Küçük Menderes
ve Gediz ovalarında Türkiye’deki
incir üretiminin yüzde 85’i
yapılır. Kurutulmuş incir tarihsel
olarak Türkiye’nin önemli ihraç
ürünlerinden biridir.
Pamuk
Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan
bölgenin batı kesiminde yapılan
pamuk üretimi Büyük Menderes
ve Gediz Ovalarında yoğunlaşır.
Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı
bölgeden temin edilir. Ege pamuğu
özel yapısı sebebiyle tüm dünyada
tanınır.
Tütün
Bölgenin önemli sanayi ürünlerinden
biridir. Bölgenin batısında Manisa,
İzmir, Aydın, Muğla ve Denizli
çevresinde tarımı gelişmiştir. En çok
Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir. Türkiye
tütün üretiminin yüzde 70’ini bu bölge
karşılar.
Turunçgiller
Akdeniz iklimine uyumlu olan
turunçgil üretimi, İzmir’in
güneyindeki kıyı ovalarında ve
sınırlı miktarda iç kesimlerde yapılır.
Türkiye üretiminin yüzde 10’unu
sağlayan bölge, Akdeniz’den
sonra ikinci sırayı alır. Bodrum’da
mandalina, Aydın ve Nazilli arasında
portakal, limon, mandalina ve
turunç yetişir.
Sebzecilik
Bölgenin batısında kışların ılık
geçmesinden dolayı seracılık
faaliyetleri bütün yıl yapılabilir.
Domates, biber, patlıcan, patates,
salata, kereviz ve pırasa başlıca
ürünlerdir. İklim koşulları uygun
olduğu için turfanda sebze
yetiştirilerek diğer bölgelere gönderilir.
Patates üretimi yoğun olarak İzmir-
Ödemiş çevresinde yapılır. Bölgenin
kuzeyinde sanayi domatesi üretimi
yaygındır. Türkiye sebze üretiminin
yüzde 30’u bölgede gerçekleşir.
Tahıllar
Bölgede üretilen tahıl, ülke
üretiminin yüzde 10’una yakın
bölümünü karşılar. Buğday üretimi
bölgenin her yerinde yapılabilmekle
birlikte daha çok İçbatı Anadolu
bölümünde gelişmiştir. Buğdayı
arpa ve mısır izler. Arpanın başlıca
ekim alanı Afyon ve Manisa, mısırın
başlıca ekim alanı ise Manisa’dır.
Üzüm
Türkiye’de üzüm üretiminin yüzde
52’sini sağlayan bölge ilk sırada
yer alır. Manisa, İzmir ve Denizli
çevresinde üretilen çekirdeksiz
üzümler özellikle kurutularak pazara
sunulur ve büyük ölçüde ihraç
edilir. Üzüm ayrıca şarap ve pekmez
yapımında da kullanılır.
Mısır
Bölgenin ana ürün deseninde
mısır üretimi ayrı bir öneme
sahiptir. Türkiye üretiminin
(dane+silajlık) yaklaşık yüzde 37’si
Ege Bölgesi’nde gerçekleşir.
Haşhaş
Tohumundan yağ ve kozasından
morfin elde edilen haşhaşın ekimi
devlet kontrolünde yapılır. Afyon
başta olmak üzere Uşak, Kütahya,
Denizli ve Manisa’nın bazı ilçelerinde
yaygındır. Türkiye’deki haşhaş
üretiminin yüzde 90’ı bölgede
gerçekleştirilir.
Şekerpancarı
Önemli bir endüstri bitkisi olan
şekerpancarı Afyon, Uşak,
Kütahya ve Denizli’de üretilir.