

16
17
GOLD 15-15-15 Kompoze Gübre %15 Azot (N) %15 Fosfor
(P
2
O
5
) %15 Potasyum (K
2
O) %12 Kükürt (SO
3
) ve %30
Kükürt (SO
3
)
GOLD KOMPOZE GÜBRESİ, Turunçgil, Meyve Ağaçları, Bağ,
Muz, Sera Sebze ve Süs Bitkileri, Tarla Domatesi ve Sebzeleri,
Patates, Şeker Pancarı, Tütün, Soğan-Sarımsak, Kanola ve
Pırasa-Lahana-Karnabahar gibi bitkilerin gübrelenmesinde
tercih edilmesi gereken bir gübredir. Bünyesinde Azot, Fosfor
ve Potasyuma ilave olarak önemli bir bitki besini olan kükürdü
(S), bitkiler tarafından alınabilir form olan sülfat (SO
4
) halinde ve
minimum %12 (SO
3
) ve %30 (SO
3
) oranında iki tipi vardır. Gold
15-15-15 Kompoze gübresi özelikle tuzluluğa (klora) hassas
olan bitkilerin gübrelenmesinde tercih edilen bir kompoze
gübredir, çünkü bünyesinde Klor yerine Sülfat bulunmaktadır.
Bitkilerin Kükürt ihtiyacı, Fosfor ihtiyacına yakındır. Bu nedenle
GOLD 15-15-15 Kompoze gübresi özellikle yukarıda isimleri
belirtilen bitkilerin taban gübrelenmesinde (ilk gübrelemede)
kullanılmalıdır.
KLASİK GÜBRELER
20-20-0 + 36 SO
3
(%76 Etkili Maddeli Kompoze Gübre)
Buğday, arpa ve pamuk başta olmak üzere tüm tarla bitkilerinde,
zeytin, bağ ve meyve ağaçları ile sebze yetiştiriciliğinde taban
gübre olarak geniş çaplı bir şekilde kullanılmaktadır. Toprak azot
ve fosfor bakımından aynı düzeyde noksan ise 20-20-0 + 36 SO3
gübresini tercih etmek gerekir. Toprak analizine ve dekardan
alınabilecek ürün miktarına göre verilmemesi durumunda bitkiler
zayıf gelişir, kök gelişmesi azalır, verim ve kalite azalır. Tüm
topraklarda taban gübre olarak kullanılan bu gübrenin yapısında
bitkilerin alabileceği formda verim ve kaliteyi artıran, bitki hastalık
ve zararlılar ile soğuk ve kuraklığa dayanıklılığını artıran kükürdü
%36 SO
3
oranında içermektedir. Taban gübrelerini tohum ekim
derinliğinin 5 - 6 cm. aşağısına, meyve ağaçlarında ise ağaçların
taç izdüşümüne verip kökleri kesmeyecek derinliğe karıştırınız.
15-15-15 + 20 SO
3
+Zn (%66 Etkili Maddeli Kompoze Gübre)
Tarla bitkilerinden Mısır – Ayçiçeği, Şekerpancarı ve Patates
gibi potasyumu topraktan fazla kaldıran bitkiler ile tüm sebze
ve meyve ağaçlarının taban gübrelemesinde kullanılır. Toprak,
suyu geçirgen ve hafif bünyeli ise taban gübre olarak bu gübreyi
kullanmak gerekir. Dekara veya ağaç başına verilecek miktar
alınabilecek ürün miktarına göre hesaplanmalıdır. Yapısında
azot, fosfor ve potasyuma ilave olarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu
kükürdü, bitkilerin alabileceği formda ve % 20 oranında içerir. Bitki
besini olarak kükürt, verimi arttırmanın yanında ürünün kalitesini
de arttırarak üreticiye ek gelir getirir. Üç ana besinli olan bu
kompoze gübre gübrelerin yapısındaki potasyum ile birlikte kükürt
sadece verim ve kaliteyi arttırmakla kalmayıp bitkilerin hastalık ve
zararlılara karşı dayanıklılığını ve bitkilerin soğuk ve kuraklığa karşı
direncini yükselterek verim ve kalite kaybını önler.
15-15-15 + 25 SO
3
(%70 Etkili Maddeli Kompoze Gübre)
Tarla bitkilerinden Mısır - Ayçiçeği, Şekerpancarı ve Patates
gibi potasyumu topraktan fazla kaldıran bitkiler ile tüm sebze
ve meyve ağaçlarının taban gübrelemesinde kullanılır. Toprak,
suyu geçirgen ve hafif bünyeli ise taban gübre olarak bu gübreyi
kullanmak gerekir. Dekara veya ağaç başına verilecek miktar
alınabilecek ürün miktarına göre hesaplanmalıdır. Yapısında
azot, fosfor ve potasyuma ilave olarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu
kükürdü, bitkilerin alabileceği formda ve %25 oranında içerir. Bitki
besini olarak kükürt, verimi artırmanın yanında ürünün kalitesini de
artırarak üreticiye ek gelir getirir. Üç ana besinli olan bu kompoze
gübre gübrelerin yapısında ülkemiz topraklarında noksan olan
çinko besin elementi bitkilerin ihtiyacını karşılayacak düzeyde
(%1 oranında) bulunmaktadır. Yapısındaki potasyum ile birlikte
kükürt sadece verim ve kaliteyi arttırmakla kalmayıp bitkilerin
hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını ve bitkilerin soğuk ve
kuraklığa karşı direncini yükselterek verim ve kalite kaybını önler.