Table of Contents Table of Contents
Previous Page  18-19 / 168 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 18-19 / 168 Next Page
Page Background

16

17

GOLD 15-15-15 Kompoze Gübre %15 Azot (N) %15 Fosfor

(P

2

O

5

) %15 Potasyum (K

2

O) %12 Kükürt (SO

3

) ve %30

Kükürt (SO

3

)

GOLD KOMPOZE GÜBRESİ, Turunçgil, Meyve Ağaçları, Bağ,

Muz, Sera Sebze ve Süs Bitkileri, Tarla Domatesi ve Sebzeleri,

Patates, Şeker Pancarı, Tütün, Soğan-Sarımsak, Kanola ve

Pırasa-Lahana-Karnabahar gibi bitkilerin gübrelenmesinde

tercih edilmesi gereken bir gübredir. Bünyesinde Azot, Fosfor

ve Potasyuma ilave olarak önemli bir bitki besini olan kükürdü

(S), bitkiler tarafından alınabilir form olan sülfat (SO

4

) halinde ve

minimum %12 (SO

3

) ve %30 (SO

3

) oranında iki tipi vardır. Gold

15-15-15 Kompoze gübresi özelikle tuzluluğa (klora) hassas

olan bitkilerin gübrelenmesinde tercih edilen bir kompoze

gübredir, çünkü bünyesinde Klor yerine Sülfat bulunmaktadır.

Bitkilerin Kükürt ihtiyacı, Fosfor ihtiyacına yakındır. Bu nedenle

GOLD 15-15-15 Kompoze gübresi özellikle yukarıda isimleri

belirtilen bitkilerin taban gübrelenmesinde (ilk gübrelemede)

kullanılmalıdır.

KLASİK GÜBRELER

20-20-0 + 36 SO

3

(%76 Etkili Maddeli Kompoze Gübre)

Buğday, arpa ve pamuk başta olmak üzere tüm tarla bitkilerinde,

zeytin, bağ ve meyve ağaçları ile sebze yetiştiriciliğinde taban

gübre olarak geniş çaplı bir şekilde kullanılmaktadır. Toprak azot

ve fosfor bakımından aynı düzeyde noksan ise 20-20-0 + 36 SO3

gübresini tercih etmek gerekir. Toprak analizine ve dekardan

alınabilecek ürün miktarına göre verilmemesi durumunda bitkiler

zayıf gelişir, kök gelişmesi azalır, verim ve kalite azalır. Tüm

topraklarda taban gübre olarak kullanılan bu gübrenin yapısında

bitkilerin alabileceği formda verim ve kaliteyi artıran, bitki hastalık

ve zararlılar ile soğuk ve kuraklığa dayanıklılığını artıran kükürdü

%36 SO

3

oranında içermektedir. Taban gübrelerini tohum ekim

derinliğinin 5 - 6 cm. aşağısına, meyve ağaçlarında ise ağaçların

taç izdüşümüne verip kökleri kesmeyecek derinliğe karıştırınız.

15-15-15 + 20 SO

3

+Zn (%66 Etkili Maddeli Kompoze Gübre)

Tarla bitkilerinden Mısır – Ayçiçeği, Şekerpancarı ve Patates

gibi potasyumu topraktan fazla kaldıran bitkiler ile tüm sebze

ve meyve ağaçlarının taban gübrelemesinde kullanılır. Toprak,

suyu geçirgen ve hafif bünyeli ise taban gübre olarak bu gübreyi

kullanmak gerekir. Dekara veya ağaç başına verilecek miktar

alınabilecek ürün miktarına göre hesaplanmalıdır. Yapısında

azot, fosfor ve potasyuma ilave olarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu

kükürdü, bitkilerin alabileceği formda ve % 20 oranında içerir. Bitki

besini olarak kükürt, verimi arttırmanın yanında ürünün kalitesini

de arttırarak üreticiye ek gelir getirir. Üç ana besinli olan bu

kompoze gübre gübrelerin yapısındaki potasyum ile birlikte kükürt

sadece verim ve kaliteyi arttırmakla kalmayıp bitkilerin hastalık ve

zararlılara karşı dayanıklılığını ve bitkilerin soğuk ve kuraklığa karşı

direncini yükselterek verim ve kalite kaybını önler.

15-15-15 + 25 SO

3

(%70 Etkili Maddeli Kompoze Gübre)

Tarla bitkilerinden Mısır - Ayçiçeği, Şekerpancarı ve Patates

gibi potasyumu topraktan fazla kaldıran bitkiler ile tüm sebze

ve meyve ağaçlarının taban gübrelemesinde kullanılır. Toprak,

suyu geçirgen ve hafif bünyeli ise taban gübre olarak bu gübreyi

kullanmak gerekir. Dekara veya ağaç başına verilecek miktar

alınabilecek ürün miktarına göre hesaplanmalıdır. Yapısında

azot, fosfor ve potasyuma ilave olarak bitkilerin ihtiyaç duyduğu

kükürdü, bitkilerin alabileceği formda ve %25 oranında içerir. Bitki

besini olarak kükürt, verimi artırmanın yanında ürünün kalitesini de

artırarak üreticiye ek gelir getirir. Üç ana besinli olan bu kompoze

gübre gübrelerin yapısında ülkemiz topraklarında noksan olan

çinko besin elementi bitkilerin ihtiyacını karşılayacak düzeyde

(%1 oranında) bulunmaktadır. Yapısındaki potasyum ile birlikte

kükürt sadece verim ve kaliteyi arttırmakla kalmayıp bitkilerin

hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını ve bitkilerin soğuk ve

kuraklığa karşı direncini yükselterek verim ve kalite kaybını önler.